Champagne, Gascogne en Costières

21/01/2019 - Voor dit begin van het jaar stelt IVV een zeer eclectisch trio voor : een merkwaardige champagne, een tedere witte wijn uit de Gascogne en een poëtische rode uit Costières de Nîmes.

Champagne Chassenay d’Arce – Pinot Blanc Extra Brut 2009

We vergeten het vaak, maar het handvest van de Appellation Champagne laat meer druivenrassen toe dan de bekende trilogie van chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Bij de ‘vergeten’ druivenrassen zien we onder meer ook pinot blanc, die vroeger heel veel stond aangeplant in Champagne en waarvan wijnbouwers in de Elzas en Luxemburg reeds geruime tijd aantonen dat deze druif zich uitstekend leent om er schuimwijnen mee te maken.
Toch stellen enkele zeldzame champagnehuizen er ook ‘pure’ cuvées van voor, zoals de dappere coöperatie van Chassenay D’Arce in de Côte des Bar.
Deze Pinot Blanc, aldus de maker, is afkomstig van druivenstokken die tussen 40 en 60 jaar oud zijn. Hij wordt enkel gemaakt in grote wijnjaren (de laatste voor deze 2009 was 2006).
Mooie accenten van gekonfijte citrus in de geur, een zeer romige toets in de smaak, heel fris, en dan dat klein bittertje dat de finale opstart, heerlijk. Een Extra Brut die zeer evenwichtig is, typisch champagne. Maar zouden we deze wijn blind geproefd niet eerder als een chardonnay aangeduid hebben ? Niet evident. Wanneer we weten wat we proeven, is het een stuk gemakkelijker. Misschien zijn de zuren anders. Misschien.
Hoe dan ook, dit is een voortreffelijke champagne ! Te meer kunt u er uw vrienden mee verrassen. Wat, een pinot blanc ?
In combinatie met zalm of een velouté van asperges zien we hem alvast zitten.
www.chassenay.fr
www.vinsbrunin.com

Domaine de Joÿ – Cuvée Saint-André 2016
Côtes-de-Gascogne

Sommige wijnbouwers in de Côtes de Gascogne zorgen voor een soort van specialiteit, een originele witte wijn die het best als ‘teder’ kan omschreven worden.
Dat ‘tedere’ is niet echt zoet, noch halfzoet. Of wanneer we de wijn op gebied van het aantal gram suiker zouden bekijken, kunnen we stellen dat deze suikers zeer goed gecompenseerd worden door de natuurlijke zuren van de typische druivenrassen (petit en gros manseng) hier aan de voet van de Pyreneeën, waardoor hij veel droger lijkt.
Het evenwicht van deze wijn is heel bijzonder, instabiel, gewaagd bijna, iets waar zelfs de beste wijnmakers moeten leren mee omgaan. Dit soort van wijnen maken is een beetje als koorddansen. Bij de beste acrobaten zien we Domaine Pellehaut met hun beroemde Été Gascon. Maar er is ook Domaine de Joÿ en waarvan de cuvée Saint-André 2016 de haast perfecte illustratie van dit type wijn is.
Uitstekend als aperitief of met een pastei. Of om lokaal te blijven, in combinatie met foie gras.
Ter informatie : dit domein in Panjas, in de Gers, maakt ook armagnac en Floc de Gascogne.
www.domaine-joy.com
www.fontaine-aux-vins.bewww.universalwine.be

Château de Valcombe – Les Sentiers de Septembre 2016
Costières de Nîmes

Château de Valcombe in Générac, in de Gard, wordt beheerd door Basile en Nicolas Ricome. Dit domein dat reeds vanaf de 18e eeuw in familiebezit is, telt vandaag niet minder dan 90 hectare wijngaarden. Buiten het voortbestaan van dit familiale erfgoed garanderen, hebben ze nog een grote ambitie : het milieu beschermen. Zo bezit hun domein het hoogste niveau van certificering op gebied van milieu dat een landbouwbedrijf kan behalen, het HVE-label (Haute Valeur Environnementale), wat onder meer de bescherming van de biodiversiteit en het waterbeheer met zich meebrengt.
De cuvée waarover het gaat kreeg de (mooie) naam van Les Sentiers de Septembre. Deze naam refereert naar de sporen die wijnbouwers in het wilde gras op de heuvels achterlaten, sporen die zich opnieuw sluiten wanneer de oogst voorbij is. Landwegen die naar de druiven leiden en waarvan we misschien herinneringen in de wijn terugvinden, voor de poëtische zielen onder ons …
Meer prozaïsch gaat het over een blend van hoofdzakelijk syrah (een druivenras waarvan grootvader Ricome een van de voorlopers was, hier in het zuiden van de Rhônevallei), aangevuld met grenache.
Het pure van het fruit in deze wijn, die geen hout gezien heeft, is bijzonder aantrekkelijk. Zwart fruit eerder, waaronder bramen, zwarte bessen en zwarte kersen. Onmiddellijk daarna zijn de kruiden en specerijen aan de beurt. De smaak is lichtjes ruw met toetsen van laurier en rozemarijn, maar ook fris, waardoor de kracht van deze wijn goed in evenwicht wordt gebracht. De tannines zijn er, maar niet opdringerig.
Ook de fraaie lengte in de finale is zeer aangenaam, met opnieuw het zwarte fruit maar ook een lichte toets van menthol.
Deze wijn met Provençaals accent doet het zowel uitstekend in combinatie met wild als met gevogelte, zelfs met een stevige saus.
www.chateaudevalcombe.com
www.vinsbrunin.com

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie