Champagne Palmer en Porto van 1888

27/02/2017 - Een grote Blanc de Blancs, dat is steeds een aangenaam moment.
Maar een Porto van 1888, dat is een intens moment, onvergetelijk.
Twee lievelingswijnen die voor rillingen zorgen!

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut

Na de oprichting van 1947 van de Société des Grands Crus de Champagne in 1947 besloten zeven personen het jaar daarop in Avize van start te gaan met champagnehuis Palmer & Co. Omdat ze vonden dat ze over te weinig ruimte beschikten, besloten ze in 1959 te verhuizen naar de Rue Jacquart in Reims. Sedertdien groeide de productie van het huis gestaag, terwijl het statuut van CM (coopérative de manipulation) behouden bleef. In de jaren 80 werd er land aangekocht in de Sézannais en de Aube, waarnaast nieuwe en moderne installaties ervoor zorgden dat de productie opeens over het miljoen ging. Eind jaren 90 werd er vlakbij een tweede site aangekocht, omdat de vraag groter was dan het aanbod. 200 hectare in Premier Cru en Grand Cru, alsook 215 hectare andere wijngaarden, bieden de keldermeester een impressionante mix van diverse terroirs. Chardonnay is goed voor 50% van het wijngaardareaal, gevolgd door 40% pinot noir en 10% pinot meunier.
Deze Blanc de Blancs is een schot in de roos, wat de interne knowhow en eis van deze champagnemakers betreft. De druiven voor deze cuvée komen hoofdzakelijk van Villers-Marmery en Trépail en worden gekoppeld aan die van Sézannais, wat voor een vineuze maar vooral ook rechtlijnige champagne zorgt. De kleur is intens goudgeel met een groene schijn, met daarin talloze fijne belletjes die bovenaan een mooi parelsnoer vormen. Qua aroma’s vermengen mandarijn, wijnperzik en pomelo zich heel elegant met kamperfoelie, een klein puntje conférencepeer en lauranne-amandelen. De smaakaanzet is soepel en wordt magnifiek ondersteund door een minerale indruk die voor een mooie frisheid zorgt. Een fijne mousse ebt weg en ruimt plaats voor een brede smaak met complexe tonen van limoen, appel en peer, roze pompelmoes en een delicaat accent van toast. De finale is fijn en houdt een aantal seconden goed stand. Als aperitief maar ook in combinatie met zeevruchten, kort gebakken sint-jakobsvruchten, gebraden gevogelte of kip met een champignonsaus smaakt deze elegante champagne ongetwijfeld uitstekend.
www.champagnepalmer.fr
www.vivelevin.bewww.wijnen-dekok.comwww.lambrechtwijnen.bewww.b-en-co.bewww.vinalgros.be –  www.christiaens-wijnhuis.be

Quinta do Vallado Porto 1888 A.B.F.

Naar aanleiding van de 300e verjaardag van deze beroemde quinta die in 1716 werd opgericht door Doña Antónia Adélaide Ferreira, besloten de afstammelingen van deze dame 300 flessen zeer oude portwijn te koop aan te bieden. Traditie en moderniteit gaan hand in hand
in deze quinta. Sedert 2009 kan het domein niet alleen prat gaan op een heus staaltje van spitstechnologie om door te gaan met de productie van kwalteitsportwijnen, maar bezitten ze ook een schitterend hotel, ideaal voor zij die van wijntoerisme houden. Liefhebbers van mooie wijnen en prachtige landschappen kunnen alvast beginnen dromen.
Aan de 70 hectare wijngaarden, vlak bij Régua en met een uitstekende oriëntatie ten opzichte van de zon, voegden de eigenaars nog een keer 30 hectare wijngaarden bij, hier in de Douro Superior.
Deze zeer oude port werd gebotteld in 2016 naar aanleiding van de feestelijke 300e verjaardag. Hij draagt de naam A.B.F. 1888 ter ere van António Bernardo Ferreira I. Deze gelimiteerde reeks werd genummerd en kreeg een luxueuze verpakking, inclusief een kristallen karaf gemaakt zoals weleer, een replica van deze die gebruikt werd door hun grootouder in 1830. Drie vaten van telkens 650 liter werden al die tijd heel zorgvuldig bewaard in de kelder van een buurman. Een flink deel ervan is verdampt na al die jaren. De resterende 700 liter zit nog steeds in de originele vaten. De wijn is op basis, uiteraard, van druiven van vóór de phylloxera (tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca, touriga franca, touriga nacional en wellicht nog een heleboel andere lokale variëteiten) en werd verkregen door de druiven met de voeten te treden in lagares. Deze zeldzame en buitengewone wijn bezit uitzonderlijke kwaliteiten waarvan portliefhebbers nog jaren kunnen genieten.
Op het eerste gezicht ziet deze port er niet veel anders uit dan andere oude portwijnen met zijn kleur van mahonie en hint van smaragd. Het is qua geur en smaak dat de magie ontstaat. De aroma’s zijn heel complex en rijk met accenten van walnoten, hazelnoten en vruchten als pruimen en gedroogde vijgen, met daaraan fraaie impressies gekoppeld van jodium, mokka en oosterse specerijen. In het midden bemerken we ook een puntje balsamico. De smaak, nog steeds fris, is ontzettend breed, uiterst smeuïg en geconcentreerd. De finale, heel evenwichtig, houdt dankzij de fijne zuren zeer lang stand. Een meditatiewijn en een privilege om elke seconde van te genieten.
www.quintadovallado.com
www.wijnenpauwels.beintervinos@skynet.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie