Chardonnay van het oosten of merlot van het westen

28/02/2020 - Jura of Pomerol, sappig en smakelijk, beide zijn even lekker. Waarom? Heel eenvoudig, omdat ze zowel vlot drinkbaar als karaktervol zijn én présence hebben.

Reeds enkele dagen stond deze wijn van Pomerol in de keuken en trok hij meermaals mijn aandacht. Op een avond toen ik papardelle met kool klaarmaakte, besloot ik om hem te openen en er een slok van te nemen. Zo maar, als aperitief. Aangenaam verrast door zijn fruitige smaak en lichtheid, serveerde ik hem bij de maaltijd. En geloof me, deze fijne en lichte wijn deed het ontzettend goed met dit gerecht. Hetzelfde gold voor de wijn van de Jura, meegebracht van toen ik er was voor de Percée, die me beviel als aperitief en we verder uitdronken bij het eten. Een wijn die overigens verbluffend goed combineerde met enkele bereidingen van vis. 

Pomerol 2017- Château de Sales

De kleur is vrij licht, een karmozijn en granaatachtig rood dat fruit uitademt. De geur zet alvast fruitig aan, met indrukken van kersen, frambozen en rode aalbessen. Dit fruit wordt gekruid met wat peper en versierd door een viooltje. Licht en aangenaam van smaak, delicaat en afgewerkt met een rijpe, fijne en zijdeachtige tanninestructuur die rondom het vlezige en sappige van deze wijn zit. Een lichte wijn met mooie impressies van fruit, bloemen en specerijen die knap tot uiting komen door het frisse van deze wijn.
En echt heel lekker in combinatie met de papardelle met kool ! Paarse kool uit de moestuin geparfumeerd met porchetta en gegrild kalfsvlees, een scheutje citroen en een beetje arrabbiatasaus voor de verbinding en een pikant accent. Het frisse en fruitige van deze Pomerol ging perfect samen met deze bereiding, ontzettend smakelijk.
Assemblage van 78,5% merlot, 12,5% cabernet sauvignon en 9% cabernet franc. Opvoeding in barriques, waarvan 15% nieuw. Een erg geslaagde wijn, en dat uit het moeilijke wijnjaar 2017.
www.chateau-de-sales.com
www.millesima.be – www.drinksco.be  – https://grandsvins.colruyt.be – www.gelinvins.be – www.topwijnen.be

Chardonnay 2018 – Côtes du jura – Domaine Frédéric Lambert

Goudgeel van kleur met fijne geurindrukken van rijpe appel en amandelspijs, onderstreept door zoethout, zachter gemaakt door marshmallow en gekruid met witte peper. We vragen ons af wat dat in de smaak gaat geven, even subtiel of meer uitgesproken. Discreet? Neen, want onmiddellijk is hij breed en strijdlustig. Schaamteloos baant deze wijn zich een weg tussen het smakelijke en minerale, op zoek naar varens, witte bloemen en sappig fruit dat duidelijk omlijnd wordt door enkele bittere en heerlijke trekken van gentiaan. Genereus en vlot. In het verlengde zit een smakelijke frisheid met een laatste hint van specerijen, met koriander en komijn die ons volgen tot en met de laatste druppel.
Deze chardonnay kreeg enkel een opvoeding in tanks en combineerde uitstekend met een aantal smakelijke hapjes, waaronder tarama, ceviche en stukjes gemarineerde vis, gerechten die afwijken van de gebruikelijke combinaties in de Jura.
Dit domein bezit een 10-tal ha wijngaarden rondom het dorp Toulouse-le-Château, ten westen van Poligny. De wijngaarden liggen verdeeld over 7 percelen, waarvan 1 in Château Chalon. De familie Lambert vestigde zich er in 1993, maar er moest 10 jaar gewacht worden vooraleer Frédéric zijn eerste jaargang lanceerde. 
www.domaine-frederic-lambert.fr
www.fontaine-aux-vins.be

Marc Vanhellemont

Geef een reactie