Chasselas: onbekend en dus  onbemind ?

Dit druivenras was me enkel bekend van naam . Ik  associeerde het met Zwitserse wijnen voor bij kaasfondue : lekker als je hongerig bent na een stevige bergtocht.

Maar wat een ontdekking als je de kans krijgt om dit druivenras te leren kennen op restaurant met aangepaste gerechten. Jawel , niet zoals gewoonlijk gerechten met aangepaste wijnen. Culinaire opvoeding dus.

De chasselas geeft duidelijk aromatisch ingetogen wijnen met soepele structuur en een subtiel karakter. Het was verrassend hoeveel verschillende gezichten zij vertoont. Ook de oudere exemplaren komen verrassend uit de hoek. Kortom, de chasselas heeft een grote culinaire inzetbaarheid. Dat haar terroir subliem verleidelijk is voor wandelaars hoefde geen betoog. Na deze kennismaking met de chasselas in Brussel was ik een cliché armer maar een wijnervaring rijker.

Ziehier enkele coups de coeur:

Chasselas sur lie 2015, Les Dames de Hautecour

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est 001mmnxhwmolp_375x500.jpg.Blijkbaar het vlaggenschip van het domein op basis van oude chasselasstokken op een ondergrond van klei en kalk. Goudgele kleur met wat zilvertoetsen. Een rijke neus van zachte was en honing van witte bloempjes. In de mond krijgen we – dankzij een verblijf van tien maanden op zijn droesem – een rijke ronde en fruitige wijn die mooi gestructureerd is en eindigt met een smakelijk bittertje in de finale. Breed inzetbaar bij rijke voorgerechten zowel als bij kazen.
www.damesdehautecour.ch

Aigle Grand Cru 2018 , AOC Chablais, Le Domaine d’Aucrêt

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est SdM-Aucret-Aigle-Grand-Cru_Bouteille.jpg.Licht witgouden kleur. In de neus citrusvruchten en wat knapperige appeltjes. Rijkelijk versierd met timede witte bloemen. In de mond hetzelfde fruit met een mooie mineralige expressie en spannende zuren. Een evenwichtig geheel met een fijne lange finale. Ideaal bij zeevruchten.
www.aucret.ch

Dézaley Grand Cru 2017 Epesses Lavaux, Clos de la République

Deze wijn van Patrick Fonjallaz van het gereputeerde Clos de la République dat uitkijkt op het meer van Genève is een grote meneer. Een schitterende goudgele kleur verraadt meteen een rijke en licht exotische neus van appeltaart aan de rand versierd met ananas en mango. Het geheel gekruid met koriander en kardemon overgoten met wat honing . In de mond rijk en evenwichtig hetzelfde exotisch rijpe fruit sappig met verfrissende zuren smakelijk onderlijnd met toetsen van gekonfijt fruit en een puntje zout. Een lange aanhoudende finessevolle finale . Past bij een rijke traditionele keuken maar evenzeer bij fusion met exotische allure.
https://closdelarepublique.ch/

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Vue-Aérienne-Lavaux-1.png.

Chasslie 2018, Weingut Zotz

Blijkbaar de winnaar van de Mondial du Chasselas 2019. En dit keer geen Zwitserse maar een Duitse Chasselas uit Baden. Chasselasstokken op een loess -leem ondergrond. Lichtgroene kleur met een verrassend spits zilte neus gevolgd door herfstige tonen van mispel en appelmoes met toetsen van anijs en komijn. In de mond een mooi evenwichtige wijn , een rijke romige textuur en een mineraliteit die haar zwierig structureert. Appels en knapperige kruisbessen met een smakelijk bittertje op het einde. Het huwelijk met een mineralige Chabichou was een feest.
www.weingut-zotz.de

Cure d’Attalens 1992, Obrist S.A.

Schitterende goudgele kleur. Een vrij invasieve complexe neus met toetsen van gele perzik en rijpe peren met wat florale toetsen. Heel rijke wijn mooi evenwichtig en een lange verleidelijke finale. Om zo te genieten bij het dessert.
www.obrist.ch/fr

Chasselas heeft er een minnaar bij!

www.mondialduchasselas.com/comite

Johan De Groef

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie