Chasselas van Pouilly

04/02/2019 - Pouilly-sur-Loire is een van de laatste wijnstreken in Frankrijk waar wijnen op basis van chasselas gemaakt worden, naast de (Haute) Savoie en de Elzas. De appellation, die hetzelfde gebied deelt als dat van Pouilly-Fumé (fumé was ooit de lokale benaming voor sauvignon), is bijna verwaarloosbaar geworden. En toch worden er interessante wijnen gemaakt.

Pouilly-sur-Loire

Pouilly-sur-Loire, dat in 1937 zijn AOC-status kreeg, telt vandaag niet meer dan een 40-tal hectare – minder dan de helft van 20 jaar geleden. Hoewel we ons aan de oevers van de Loire bevinden, zitten we in Bourgogne. Of eerder in de Nivernais, wanneer we het over provincies hebben. De chasselas (net zoals sauvignon) staat er meestal aangeplant op kalkachtige, mergelachtige of zanderige en kleiachtige bodems, wat doorschemert in de aroma’s en de texturen van de wijnen.

Het ontstaan van de wijnstreek van Pouilly gaat terug tot de 5e eeuw na Christus, maar het waren de benedictijnen die dit verder uitbouwden in de middeleeuwen. Rond 1850 telde Pouilly ongeveer 2000 hectare wijnstokken, waarvan het grootste deel chasselas was, of muscadat, want zo werd deze druif destijds genoemd. Sauvignon, alias blanc fumé, kwam daar ver achter.
Nochtans waren de ampelografen van die tijd niet allemaal even positief over chasselas. Zo vond Victor Rendu dat deze druif voor ‘zeer gewone wijnen’ zorgde, terwijl hij tegelijkertijd (in 1852) in Pouilly de kwaliteiten van de blanc fumé prees, en die zelfs beter vond dan in Sancerre. Deze uitleg had wellicht te maken met de hoge opbrengsten: destijds was chasselas een zeer productieve druif, zeker op rijke bodems. Niettemin prezen sommigen chasselas ook ‘omwille van zijn frisheid en meegaand karakter’.

De zwerftocht van chasselas

Volgens opzoekingswerk van Dr. José Vouillamoz is de origine van chasselas Zwitsers, van rondom het Meer van Genève.
Alle druivenrassen die genetisch dicht aanleunen bij chasselas zijn afkomstig van deze regio, te beginnen met altesse in de Savoie, zijn dichtste ouder.
Het was via Bourgogne (waar we het dorp Chasselas vinden) dat deze druif in Pouilly belandde. Interessant om weten is dat het kweken van druiven in Pouilly niet zozeer met wijn te maken had, maar met de teelt van tafeldruiven. In het midden van de 19e eeuw konden de wijngaarden van Fontainebleau niet langer aan de vraag voldoen en werd Pouilly een van de belangrijkste leveranciers van chasselasdruiven, in concurrentie met moissac.
Elk jaar, vanaf eind september, vertrok er dagelijks vanuit Pouilly een trein met manden chasselas die vóór middernacht in de Halles de Paris moesten arriveren.
Met deze business maakten wijnbouwers destijds hun fortuin, maar algauw doofde dat uit door de opkomst van de meeldauw en de phylloxera.

Vier wijnen

Hieronder volgt onze selectie uit een reeks wijnen die door het BIVC (Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre) werden voorgesteld tijdens ons bezoek aan de regio begin september. Met dank aan Benoît, Edouard en Fanny voor hun ontvangst en professionalisme ! Nog een laatste waarschuwing voor de beginnende chasselasdrinker : verwacht geen tsunami aan aroma’s of ongebreidelde kracht. Chasselas proeven is een oefening in subtiliteit herkennen.

Pouilly-sur-Loire 2017 Domaine Roger Pabiot

Witgroen van kleur en ruikend naar subtiele aroma’s van ijzerkruid en vetiver rondom de fijne impressies van appels en peren. Verrassing: de smaak waarvan we dachten dat die floraal en fruitig ging zijn, is mineraal en zilt. Toch wat de eerste twee slokken betreft. Een klein puntje koolzuur versterkt de indruk van de tannine dat op onze tong voor extra reliëf zorgt. Tot slot komt het fruit naar voren, golden appels waarvan het zoete contasteert met een korrel zout, gevolgd door gekonfijte engelwortel en marshmallow. Kwestie van het ietwat strenge begin in evenwicht te brengen.
www.domaine-roger-pabiot.com
www.wijnhandeldebrabandere.be

Pouilly-sur-Loire 2017 Domaine Tinel-Blondelet

Witgroen met een gekonfijte geur die ons aan pomme d’amour en tarte tatin van peer doet denken, heel verfijnd, aangevuld met bigarreaukers en ananas, wat we niet hadden verwacht. De smaak is breed en fris, waardoor het fruit goed tot uiting komt. Fruit dat tegelijk een lichte boost krijgt door een puntje koolzuur, een minerale indruk en een fijn bitter met de smaak van gentiaan. De afdronk is peperig.
www.tinel-blondelet.com
https://vinspirard.be –  www.fontaine-aux-vins.be  – www.leschateaux.be

La Centenaire 2017 Pouilly-sur-Loire Domaine Serge Dagueneau & Filles

Lichtgeel van kleur met een groene schijn. Speelse geur van groene banaan en ananas als exotische start, gevolgd door meer courante impressies van zure appel en knapperige peer met witte peper. De smaak is aangenaam fluwelig van textuur met daarbovenop enkele korrels zout. Frisheid wordt aan sappigheid gekoppeld, wat voor een wijn zorgt die zowel smakelijk als elegant is.
www.s-dagueneau-filles.fr
www.lepetitvigneron.be  – www.upperwine.com  – www.oliviervins.com

De chez Kerbiquet 2015 Pouilly-sur-Loire Domaine du Bouchot

Witgeel van kleur met een weinig intense geur, maar waaruit ragfijne tonen van witte perzik en sappige peer ontsnappen, met daaraan gekoppeld aroma’s van gedroogd gras, linde- en kamillethee. De smaak vermengt frisheid met minerale tonen en een vetje, een trio dat van in het begin in de smaak valt door het puntig ronde dat gekleurd is met witte aalbessen, rabarbermarmelade, peper en zure appel met een vleugje kaneel.
www.domaine-du-bouchot.com

Geen malo

Geen enkele van de vier wijnen onderging een malolactische gisting, wat keer op keer Zwitserse wijnproevers op het verkeerde been zet omdat zij gewend zijn dat chasselas wél een malolactaatgisting kent. Beide stijlen hebben hun plaats en hun reden van bestaan. Grappig is dat rond het Meer van Genève, in de wijnstreek van de Vaud, de wijnen wel een malolactaatgisting krijgen en aan de overkant, in het Franse Chablais, dat niet wordt gedaan.

Marc Vanhellemont en Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie