Château Belle-Vue en Château de France, Franse wijnen waar we van houden

23/11/2018 - Drie wijnen van 2016, twee van Château Belle-Vue in Haut-Médoc en een van Château de France in Pessac-Léognan, Franse wijnen die bij ons proefpanel unaniem in de smaak vielen.

Château Belle-Vue 2016 – Haut-Médoc

Château Belle-Vue (niet te verwarren met de gelijknamige saint-émilion) bevindt zich in Macau en wordt gerund door Isabelle Mulliez. Het domein is een buur van Château Dauzac en Château Giscours.
De 15 hectare van het domein, met bodems van klei en kiezel, biedt plaats aan cabernet sauvignon (45% van het wijngaardareaal), merlot (35%) en relatief veel petit verdot (20%).
Deze keuze verklaart ongetwijfeld de mooie maar stevige tanninestructuur van deze Château Belle-Vue 2016. Een wijn van een goed wijnjaar waarin op een smakelijke manier zwarte bessen aan peper, kracht en dynamisme gekoppeld worden. In de fluwelige finale komen we toetsen van groene koffie tegen, kaneel en humus, alsook een gerookt puntje dat voor een langere afdronk zorgt. 30% van de wijn verbleef in nieuwe vaten. Goed bewaarpotentieel.

Petit-Verdot by Belle-Vue 2016 – Bordeaux

Dit domein stelt ook een wijn voor op basis van oude wijnstokken petit verdot (appellation Bordeaux) die in dolia en barriques wordt opgevoed. Dit ietwat ruw druivenras, rijk aan tannine, geeft hier het beste van zichzelf (wellicht speelde ook de mooie rijping van deze laatrijpe variëteit mee): fraaie tonen van viooltjes, frambozen en zoethout die probleemloos van de geur naar de smaak overgaan, een tanninestructuur trouw aan zijn reputatie, maar niet te scherp, en vooral niet uitdrogend. Een volle en krachtige wijn, maar ook een elegante. Een vriendelijke reus, zeg maar. Kan reeds nu gedronken worden, omwille van zijn fruit, maar er kan ook gewacht worden.
www.chateau-belle-vue.com
www.millesima.be

Château de France 2016 – Pessac-Léognan

Château de France is een knap domein van 40 ha dat zich in Léognan bevindt, op een van de mooiste kiezelheuvels van de Graves in Pessac-Léognan.
Sinds 1971 is het eigendom van de familie Thomassin.
Deze wijn uit 2016 is eigenlijk nog een kleuter en nog heel verlegen. Met mondjesmaat geeft hij geurimpressies vrij van blauwe bosbessen en bramen. Qua smaak is hij iets meer open, smakelijk maar stevig, met daarin zwarte kersen en peper. De tanninestructuur is reeds vrij soepel. Net zoals het mooi landhuis te midden van de wijngaarden, is de sappige en smakelijke finale van deze bordeauxwijn bijzonder klassevol, helemaal anders dan zijn ietwat streng begin. Meer elegant dan krachtig, deze wijn.
www.chateau-de-france.com
www.fontaine-aux-vins.bewww.wijnkennis.be

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie