‘Château’ Contino

03/02/2020 - In 1973 richtten de eigenaars van het honderdjarige CVNE en van het landgoed rondom de bodega samen het eerste ‘château’ op, niet in Frankrijk maar in de DO Rioja.

De 62 ha wijngaarden uit één stuk, gelegen op een tiental minuten rijden van Logroño, liggen rondom de bodega waar destijds olijfbomen stonden aangeplant, zoals dat vroeger bijna altijd het geval was in de streek van Rioja. Het groot gebouw dateert van de 16e eeuw en doet zowel qua architectuur als naam – contino was de officiële verantwoordelijke van een wacht – denken aan de tijd van de Katholieke Koningen. Don Pedro de Samaniego kreeg deze eigendom toen hij met een honderdtal soldaten moest waken over de veiligheid van de koninklijke familie.

Rustige omgeving

Wanneer we van de bruisende stad Logroño komen en over de grote zandweg rijden, die de rijweg met de bodega verbindt, is het alsof we in een andere eeuw terechtkomen. Het lijkt wel alsof de tijd er heeft stilgestaan. Gelegen aan een bocht van de Ebro, is het domein in perfecte harmonie met de stroom, als regelmatige bewegingen die de dynamiek van de rivier en de stilte van de aarde samenbrengen. De bodem is arm, met aan de oppervlakte een laag van kalkachtig zand op een onderlaag van kalk en klei. Door de nabijheid van de rivier hebben de druivelaars nauwelijks last van de droogte. Deze nabijheid van de stroom beschermt hen ook tegen de vrieskou. Dat er gekozen werd voor biodynamie was haast als vanzelfsprekend.

Moderne kelder

De buitenkant mag dan perfect zijn voor een remake van de film Don Juan van John Berry met Fernandel in de hoofdrol, eens binnen katapulteren het hout en de inox tanks ons naar het wijnmaken van vandaag. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Kwaliteitsvolle druiven, net geplukt, worden er onmiddellijk geperst. Pas wanneer de wijnen naar hun rijping overgaan, duikt het verleden op. De eeuwenoude muren zorgen er voor de juiste temperatuur en vochtigheid, waardoor de wijnen op vat perfect kunnen rijpen.

De wijnen

Contino maakt de verbinding tussen het traditionele Rioja en dat van de huidige DO. Contino verzekert de continuïteit en koppelt het beste van vroeger aan de essentie van vandaag.
Zes geproefde wijnen en zes keer top! Een foutloos parcours, wat zeldzaam is…

Contino Blanco 2016 DO Rioja

Witgroen met nog een duidelijk spoor van de houtlagering in de geur, wat verdwijnt na enkele keren walsen. Vervolgens komen de impressies van citrusvruchten en wit fruit met een hint van geroosterde hazelnoten tevoorschijn. In de smaak bezit deze mooie witte wijn een beetje tannine, een reliëf met een aangenaam bitter dat voor frisheid zorgt. Appel, peer, witte perzik en meloen worden afgewerkt met een straaltje citroensap en versierd door een rozenblaadje, evenwichtig en elegant.
Assemblage van 80% oude wijnstokken viura (macabeu), 15% garnacha blanca en 5% malvasia. Manuele oogst en prefermentaire maceratie in inox tanks. Alcoholvergisting in vaten van 350 en 500 l, voor 90% nieuwe Franse en Amerikaanse eik. 7% van het volume gaat in acacia vaten, 8% in betonnen eieren en de rest in inox tanks. Dit alles neemt 8 maanden in beslag, waarna het geheel geblend wordt in inox tanks vooraleer de wijn gebotteld wordt. Geen malolactische gisting.

Contino Garnacha 2015 DO Rioja

Robijnrood met vermiljoen, geurend naar kersensap en jus van zwarte bessen vermengd met zoete appel en peper, waaraan nog enkele florale toetsen van reseda en viooltjes worden toegevoegd. Fris en fijn van smaak met nauwelijks opvallende tannines, heel sappig. Mooie lengte met fruitige en friszure accenten.
De grenache van 30 tot 70 jaar oud macereren in foeders van 100 hl, waarna de most in vaten gaat van 300, 400 en 500 l. Na een opvoeding van 2 jaar wordt de wijn gebotteld.

Contino Reserva 2014 DO Rioja

Robijnrood met amethist, heel floraal van geur. Super flatterend zijn de impressies van viooltjes en brem, net zoals het puntje lavendel en rozemarijn. De smaak is fris en de tannines zijn goed aanwezig, hetzij fijn en delicaat, waardoor de elegantie van deze wijn versterkt wordt. Een gracieus bitter van zoethout onderstreept de smaak van fruitgom, bramen, aardbeien en zwarte bessen die afgewerkt zijn met de bloemen van in de geur, heel charmant.
Assemblage van 85% tempranillo, 10% graciano en 5% mazuelo en garnacha. Na een maceratie van een 15-tal dagen wordt de most vergist in barriques van Franse en Amerikaanse eik. Opvoeding van 2 jaar in barriques, gevolgd door 2 jaar flesrijping.

Contino Graciano DO Rioja

Diep robijnrood met een hint van violet. Licht gerookte geur met accenten van gegrild en getoast waaruit parfums van rood fruit en bloemen ontsnappen. De smaak is van meet af aan apart, onstuimig, met impressies van blauwe bessen en aardbeiboomvruchten die over ons tong rollen. De goed aanwezige tannines versterken deze ruige indruk, waarnaast ook het sappige dit ongetemde karakter meer naar boven brengt. De minerale basis en bijna levendige frisheid versterken deze sensaties. In de lengte kunnen we een beetje bekomen van al dit geweld. Kortom, een wijn die een grote indruk achterlaat en niemand onverschillig laat.
De stokken graciano voor deze wijn zijn tussen 30 en 40 jaar oud. De most vergist in foeders van 100 hl, waarna de malolactische gisting doorgaat in nieuwe barriques. De opvoeding van 15 maanden vindt eveneens plaats nieuwe barriques, voor 90% Franse eik en 10% Hongaarse. 

Contino Viña del Olivo 2015 DO Rioja 

Robijnrood met violet, bij aanvang ruikend naar zoethout en warme kastanjes vergezeld van ietwat aangebrande biscuitjes. Een originele start. Enkele witte bloemen, jasmijn en lelie afgewerkt met peper en komijn, vervolledigen deze eerste impressies. De smaak is al even verrassend. De aanzet is zacht en rond, waarna zijn snedig karakter naar voren komt. Een sappige en bijna hartige frisheid met een elegant bitter proeven we, waardoor de zilte toets versterkt wordt en de tannines iets strenger worden. De enorme lengte met accenten van chocolade en ganache van kruidig fruit doen een uitstekend bewaarpotentieel vermoeden. Om er volop van te genieten is het dus best om nog enkele jaren te wachten.
Assemblage van 90% tempranillo en 10% graciano die rondom een 700 jaar oude olijfboom staan aangeplant, vandaar de naam. Gisting in foeders van 100 hl, gevolgd door een opvoeding van 17 maanden in barriques van Frans, Amerikaans en Hongaars eikenhout, met daarna nog 1 jaar flesrijping.

Contino Gran Reserva 2011 DO Rioja

Donker bloedrood met robijn, geurend naar confituur van rode en zwarte vruchten en marsepein. De smaak is verbluffend, heel jong, heel floraal ook, met een subtiel parfum van bosaardbeien. De goed aanwezige tanninestructuur zorgt voor extra reliëf en veel persoonlijkheid, heel anders dan gewend zijn van traditionele Gran Reservas uit Rioja. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Prachtig omlijnd fruit, frisheid, kruiden en elegante florale accenten zorgen ervoor dat deze wijn heerlijk is en veel jonger overkomt dan zijn leeftijd.
Assemblage van 70% tempranillo van 60 jaar oud, 15% graciano, 12% grenache en 3% viura die gedurende een 20-tal dagen macereren. Opvoeding van 3 jaar in gebruikte barriques van Franse en Amerikaanse eik, gevolgd door nog 3 jaar flesrijping.

Contino koppelt op een prachtige manier het verleden aan het heden, tot groot plezier van menig wijnliefhebber.
www.cvne.com/en/tp-bodega/contino

www.lewine.be 02 356 33 00

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie