Château Malherbe, Côtes de Provence

27/06/2019 - De wijnen van Château Malherbe vond ik altijd al goed, reeds van in de tijd dat Madame Ferrari er de toekomst verzekerde. In 2007 gaf ze de leiding over aan haar zoon Sébastien, wat me er opeens aan doet denken dat het zowat een eeuwigheid geleden is dat ik het domein nog bezocht heb.

Flashback

Onlangs ontving ik twee flessen en kreeg onmiddellijk zin om ze te proeven, benieuwd hoe ze nu zijn. Een witte wijn en een rosé, we zitten nu eenmaal in de Provence. Dat de wijnen me vroeger reeds bevielen, een elegante rosé en een schitterende witte wijn, was mooi meegenomen.
Tijdens de eerste slok kwamen er herinneringen bovendrijven. Wijnen proeven onder het minzaam maar waakzaam oog van mevrouw Mireille Ferrari was niet niks. Even later zei ze toen: « Wanneer u klaar bent met proeven, kunt u een kleinigheidje eten dat ik voor u heb laten klaarmaken ». Nadien stelde ze me voor om nog een koffie te drinken in haar huis met zicht op zee. Ik herinner me de kleine, aanhangende tuin waar we, terwijl we koffie dronken, het over bloemen hadden. Een prachtige omgeving. Tijdens het afscheid, op weg naar mijn volgende afspraak, memoriseerde ik me de geproefde wijnen, van het type dat ik niet snel zal vergeten.

Omgeving

Vlak bij het Fort de Brégançon (presidentieel verblijf) liggen de twee terroirs van Château Malherbe. Het ene ruikt naar opspattend zeewater. Het is de Pointe du Diable, de naam van deze lieu-dit met een zanderige bodem op basis van oude alluviale afzettingen met stukjes kwarts. Het andere terroir bevindt zich op de uitlopers van Cap Bénat met een rode bodem van klei en schist.

Op de proeftafel 

Eerst de witte wijn, een genot dat bijna zeldzaam geworden is in de Provence. 

Château Malherbe blanc 2016 Côtes de Provence

Intens goudgeel met een geur van sukadeschil en zeste van mandarijn, verzacht met vruchtvlees van witte perzik en abrikoos. Aan de florale accenten van Roomse kervel en brem wordt een lichte toets van gegrild, richting getoast, gevoegd. De smaak is onverwacht krachtig, boordevol fruitige impressies en duidelijke minerale indrukken. Oosterse specerijen zoals kurkuma, koriander en gember zorgen voor een exotische toets, dit alles ondersteund door een intense frisheid dat aan opspattend zeewater doet denken.
Assemblage van sémillon en rolle die aangeplant staan op roodbruine klei vermengd met zilverkleurige schist. Vinificatie aan lage temperatuur en houtopvoeding in contact met de fijne ‘lies’.

Château Malherbe rosé 2018 Côtes de Provence

Kleur van abrikoos met zalmroze, geurend naar peper, bloemen, tijm en warme keien in de zon. Aan deze typische parfums van de garrigue worden indrukken van citrusvruchten en jodium toegevoegd die aan de nabijheid van de zee herinneren. Als een soort van weelderige zijde streelt deze wijn onze tong met citroenachtige en kruidige smaken, waarna een minerale trek daar een kras op maakt, gevolgd door het zachte van abrikoos dat alles weer herstelt.
Een blend van grenache en rolle, gemaakt volgens de saignée-methode met een koude maceratie van 24 tot 36 uur, gevolgd door een opvoeding van 4 maanden in contact met de fijne ‘lies’.

Deze proefnotities schreef ik met een vleugje nostalgie, wetend dat mevrouw Ferrari nog steeds leeft.
www.chateau-malherbe.com
www.cavesstamand.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie