Chénas Quartz en Gros Plant du Pays Nantais

07/10/2016 - Gamay van Chenas en folle blanche van Pays Nantais zijn twee druivenrassen die vaak afgekraakt worden. Maar laat ons deze vooroordelen en vastgeroeste ideeën overboord gooien en gewoon genieten van deze twee bijzondere wijnen.

Chénas Quartz 2014 Domaine Piron-Lameloise

domainespironchenasquartz2014vignoblesetsignaturesChénas, zeldzame en karaktervolle wijnen zijn het. Amper 240 ha voor een jaarlijkse productie van 12.000 hl. Een van de kleinste, misschien wel de kleinste AOC van de wereld die aangeplant staat met gamay noir à jus blanc. Maar ook een van de weinige Crus van de Beaujolais met bewaarpotentieel. Hier gaat het om uniek perceel van 9 ha, heel steil en aangeplant (complantation) met wijnstokken van 60 jaar oud, gericht naar het oosten en met een granietrijke bodem waarvan de ader bedekt is met kwartskristallen.
De druiven worden manueel geoogst en vervolgens op Bourgondische wijze gevinifieerd met bijna 3 weken regelmatige pigeages en remontages. Van de oogst wordt 30% opgevoed in eikenhouten vaten. Het resultaat is een ronde, minerale en krachtige wijn met eigenzinnige aroma’s van bloemen en zwarte kersen. Complex, matuur en met rijke en soepele tannines, bezit hij een lange en sappige finale met specerijen. Reeds vandaag doet hij het uitstekend in combinatie met gegrild rundvlees, eendenborst met vijgen in chénaswijn of kalfsrib met kastanjes en eekhoorntjesbrood.
www.domaines-piron.fr
https://vpsvins.be  – Godaert-Van Beneden

87

Château du Cléray, Gros Plant du Pays Nantais sur Lie 2015

5-1Deze gros plant van Château du Cléray (gamma Haute Culture) is een schoolvoorbeeld in zijn genre: hints van citroen, uitgesproken zuren, lichte pareling, veel pit. Maar daarnaast is hij ook complex: florale tonen, mango en vooral een schitterend zilte finale die uitnodigt om er zeevruchten bij te eten. Het genre pure en haarscherpe wijn die onze smaakpapillen wakker schudt, de eetlust aanscherpt … en het intellect.
Het mijne dan toch, omdat ik geen bijster geweldige herinneringen heb aan deze appellatie waarvan het gebied ongeveer overeenstemt met dat van Muscadet. Noch aan het druivenras folle blanche (alias gros plant) dat lange tijd vrijwel alleen maar gebruikt werd om te distilleren. Nochtans zijn melon de bourgogne (het druivenras voor Muscadet) en folle blanche broers (of zussen): hun vader is gouais.
http://fr.sauvion.com (inlichtingen: 0496 52 33 34)

chateau-20bd-_ruau_2

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie