Chili en Pays d’Oc, rosé in alle staten

19/11/2019 - De zomer ligt ver achter ons, maar niet de zin in rosé. Voor zij die niet iets luchtig willen drinken, maar smakelijk en vol, zijn dit twee perfecte roséwijnen.

Rosado Syrah 2018 Maturana, Colchagua, Chile

Opmerkelijk is dat er in deze wijn 10% sémillon zit (in Frankrijk zijn er wellicht niet veel wijnbouwers die deze blend maken). Deze onverwachte combinatie vond in het Chileense Colchagua zijn perfecte speelterrein. Chili is het land van de frutillas en deze rosado heeft er een hele mand vol van, waarin ook rode aalbessen, bramen en blauwe bessen zitten. Dit klein fruit gaat door in de smaak, maar er worden ook citrusvruchten aan toegevoegd. In de smaak spelen de tannines (verzacht door 4 maanden barrique), het smakelijke fruit en de levendige zuren verstoppertje; soms krijgt de ene de bovenhand, dan de andere, met als trofee een boeket viooltjes.
José Ignacio Maturana maakte in zijn 9e wijnjaar deze zeer geslaagde en schitterende rosé, die zeer goed past bij de andere wijnen uit zijn gamma, met inbegrip van zijn prachtige MW (zijn topwijn op basis van carménère), maar dat is een ander verhaal.
Maturana Wines

Les Jamelles Mourvèdre Rosé 2018, IGP Pays d’Oc

Catherine en Laurent Delaunay richtten domein Les Jamelles ongeveer 20 jaar geleden op. Van meet af aan kozen ze om te werken met druivenrassen van de Pays d’Oc die het terroir naar boven brengen. Deze rosé is op basis van mourvèdre, afkomstig van de streek van Bitterois en Minervois, en koppelt rijpheid aan frisheid.
Zalmroze kleur. In de geur herkennen we rozenwater en zachte specerijen, die in de smaak krachtiger worden (peper en espelettepeper). Een volle wijn met een mooie spanning.
Het is een rosé die alles in zich heeft om als maaltijdwijn te fungeren, maar die ook perfect past op een frisse herfstdag. Hij kreeg onlangs een prijs tijdens de Collection Pays d’Oc 2019.
http://m.les-jamelles.com/fr/jamelles
www.hetwijnhuis.be –  www.100vins.be

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie