In Vino Veritas

Christiaens

www.christiaens-wijnhuis.be 

Wijnhuis Christiaens, opgericht in 1985, is een gevestigde waarde in de handel van wijnen.
Onder de leiding van bezieler Hans Christiaens groeide het bedrijf sterk,
met een klantenbestand dat zich uitstrekt over het hele land.
Om de verdere groeiplannen waar te maken, zocht Hans naar een samenwerking.
Die kreeg begin 2017 vorm door de intrede van Hilde Smets, echtgenoot Christophe Schiepers
en broer Stefan Smets.
Hans blijft instaan voor de aankoop van de wijnen en de samenstelling van het gamma.
Stefan neemt de dagelijkse leiding op zich.
Hij is erg vertrouwd met het laten groeien van bedrijven.
Hilde en Christophe houden zich vooral bezig met enkele nieuwe aansluitende projecten.
Samen is er de gezonde ambitie om het groeipad van de voorbije jaren verder te zetten,
en dit met het behoud van de waarden. Met vestigingen in Bilzen en Tongeren heeft Wijnhuis Christiaens
de ideale uitvalsbasis en tevens voedingsbodem om te groeien naar omliggende landen, en verder!
In het uitgebreide assortiment streeft Wijnhuis Christiaens naar wijnen waarvan het volledig plaatje klopt,
met de wijn, de uitstraling, en de prijs als belangrijkste factoren.
Wij beschikken over een breed scala aan Europese en Zuid-Amerikaanse toppers, die exclusief in België,
Benelux of zelfs Europa verdeeld worden.
Met  de nieuwe slagzin “love wine” verleiden wij u graag tot een intense wijnbeleving,
dewelke uw zintuigen zal prikkelen en verlangen naar meer …

Tavel Aqueria 2016, een rosé in de winter

Tavel Aqueria 2016, een rosé in de winter

Spier : engagement, duurzaamheid en empathie

Spier : engagement, duurzaamheid en empathie

Champagne, bubbels en wijnen

Vintage 2009 – Champagne Palmer & Co

Zeer mooie en fijne belletjes. Florale en fruitige impressies in de geur. De smaak is heerlijk romig van textuur en uitermate fris. Veel minerale indrukken met een elegantie die versterkt wordt door een impressionante rechtlijnigheid. Een lichte zilte toets blijft prettig nazinderen.
Reeds vandaag klaar om te drinken, maar alle kwaliteiten zijn aanwezig opdat we deze champagne gemakkelijk nog enkele jaren kunnen bewaren voor een dosis extra genot.
Een streepje geschiedenis : aan de oorsprong liggen wijnstokken, bodems, mineralen en een groep dynamische wijnbouwers en eigenaars van Premier Cru- en Grand Cru-wijngaarden in de Côte des Blancs en Montagne de Reims.
Vastbesloten gingen ze aan de slag met enkel druiven van hun betere wijngaarden en wilden ze, mede door de kracht en kunst van het blenden, hun respectievelijke productie nog verbeteren. Zo ontstond de Société des Grands Crus de la Champagne, een zeer gesloten en select gezelschap waar nieuwe leden moeten voldoen aan zeer strenge voorwaarden. De vereniging werd opgericht in 1947, in Avize, een van de meest beroemde Crus van de Côte des Blancs. Het merk Palmer & Co werd opgericht in 1948.
www.champagne-palmer.fr
www.christiaens-wijnhuis.be

Generación en Montonale

Generación en Montonale

Wijnwandelingen in Spanje, deel 3 : Dominio de Cair

Wijnwandelingen in Spanje, deel 3 : Dominio de Cair

Luis Cañas 2010 Reserva de la Familia Rioja

Deze wijn komt van de bodega in Rioja Alavesa die opgericht werd in 1928 met wijngaarden gelegen tussen 400 en 700 meter hoogte. Hij verbleef 20 maanden in barriques (50% Frans, 50% Amerikaans) en is op basis van 85% tempranillo en 15% andere variëteiten (staat zo op het etiket). Het is een zeer complexe wijn met een robijnrode kleur en hints van rozenhout, geurend naar rijp fruit met peperachtige specerijen. De smaakaanzet is soepel en elegant fruitig met accenten van pruimen, blauwe bosbessen, frambozen, gedroogd fruit en noten, een kleine gerookte toets en mokka onderstreept door zachte tannines in het midden. De finale is lang met daarin specerijen. Een maaltijdwijn en perfect bij gegrild rood vlees, gebraden of met een saus, bij boerenpatés, maar ook bij pluimwild en tapas.
www.luiscanas.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Dominio de Cair – Cair Crianza 2012

Deze wijn is uitsluitend op basis van tempranillo tussen 40 en 50 jaar oud. Zoals eerder aangeduid arriveert de oogst in kistjes van 11 kilogram en worden die onmiddellijk in de koelkamer geplaatst om de frisheid te garanderen en een eventuele gisting te vermijden of de gezondheid van de druiven aan te tasten. De alcoholvergisting vindt plaats in kleine inox tanks, terwijl de malolactische gisting doorgaat in nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten (50/50). Vervolgens verblijft de wijn nog 14 maanden op vat en minstens 12 maanden op fles voor een subtiel evenwicht tussen kracht en zachtheid.
De robijnrode kleur is bijzonder fonkelend. Fruit en hout komen in de geur zeer evenwichtig tot uiting met indrukken van rood fruit, zachte tonen van leder en donkere chocolade. De aanzet is zacht en wordt breder, met fraaie tannines gekoppeld aan vers fruit. In de lange finale proeven we heerlijke specerijen die deze wijn mooi onderstrepen. Een wijn die zowel geschikt is voor de meest verwende wijnliefhebber als de doorsnee consument, omdat iedereen hier wel iets in vindt waarnaar hij op zoek is. Aan tafel doet hij het uitstekend in combinatie met Spaanse ham, boerenpaté en nog tal van andere bereidingen. Een aangename wijn met veel facetten waar we culinair veel kanten mee uitkunnen. www.dominiodecair.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Dominio de Cair – Tierras de Cair 2011

Een majestueuze wijn en een van mijn favorieten binnen de selectie. Deze cuvée werd gecreëerd in 2008 en is op basis van hoog gelegen wijnstokken van meer dan 70 jaar oud met een maximale opbrengst van 2000 kilogram per hectare. Luis Cañas wil met deze cuvée een wijn produceren waar het terroir zeer goed in naar voren komt, een expressie die dankzij het werk in de kelder nog duidelijker wordt. Voor deze alchemie zijn 24 maanden in nieuwe Franse barriques nodig en een flesrijping van 18 maanden. De kleur is ongelooflijk diep en vol robijnrood met een lichte toets van evolutie. De geur is een explosie van verse bramen, frambozen en zwarte bessen gemixt met vanille, een hint van leder, pure chocolade en zachte specerijen. De smaak is fris en wordt breder met de tijd in het glas. In het midden proeven we een schitterend evenwicht van alle voorgaande indrukken met toetsen van gebrand, specerijen en prachtig versmolten tannines. Deze volle en genereuze wijn houdt zeer lang aan en kunnen we catalogeren onder de noemer ‘meditatiewijnen’. Culinair doet hij het wellicht goed in combinatie met rood vlees, wild en gebakken eendenlever. www.dominiodecair.com
www.christiaens-wijnhuis.be

Cair Cuvée 2014

Deze wijn op basis van tempranillo en merlot van 20 tot 35 jaar oud is een zeer plezierige wijn, licht en luchtig van geur, sappig en kruidig van smaak. Een vlotte wijn die vrijwel bij iedereen in de smaak valt, zonder daar al te veel vragen bij te stellen. www.christiaens-wijnhuis.be
www.dominiodecair.com