Clos d’Albizzi in Cassis

17/12/2018 - Dit oudste wijndomein van Cassis stelt twee mooie cuvées voor die vandaag helemaal in zijn, twee vlotte witte wijnen met opvallend minerale indrukken.

Kleine flashback : 1523. De familie Albizzi, rivalen van de familie de Medici, zijn verbannen uit Firenze. In het begin rekenden ze erop Amerika te veroveren, maar hun schip strandde voor de kust van Cassis. Ze bleven, richtten een boerderij met landerijen op en deden zowel aan landbouw als wijnbouw. Clos d’Albizzi is overigens het oudste wijndomein van Cassis.

Plan Cassis

Vandaag telt het domein (gelegen op een klein plateau van Cassis dat Le Plan heet) 14 hectare en zit het in een overgangsfase naar bio. Binnen de productie (ongeveer 60.000 flessen) zien we twee witte wijnen : Clos d’Albizzi (marsanne, clairette en ugni) en Altaïs, een selectie van percelen clairette en marsanne met een opvoeding van 12 maanden in demi-muids. Maar er wordt ook een rosé gemaakt, we zitten tenslotte in de Provence !

Aan het hoofd van deze Clos staat een directe afstammeling van de familie Albizzi : Marie-Laure Dumon, die wordt geholpen door haar vader François.

Haar doel : wijnen maken die ‘eenvoud, toegankelijkheid en aanpassingsvermogen’ combineren. Dat is trouwens helemaal waar de Clos d’Albizzi voor staat : ‘Bovendien doet deze wijn me aan mijn jeugd denken. Het was de allereerste wijn die ik proefde. Maar zijn echt grote troeven zijn het frisse en het polyvalente ervan.’En we kunnen Marie-Laure geen ongelijk geven. De Clos d’Albizzi van 2017 smaakt heel oprecht en vief, een wijn die ongetwijfeld bij een heleboel gerechten past, lokale maar niet uitsluitend, van zeevruchten over zeebarbeelfilet met ratatouille tot rauwkost.

Haar cuvée Altaïs, die rijker en opulenter is, zouden we eerder bij sint-jakosschelpen serveren of bij wit vlees.

Marie-Laure is niet alleen een gedreven wijnbouwster maar vindt ook wijntoerisme belangrijk. ‘We verkopen niet alleen wijn maar ook de volledige beleving errond, de liefde en levensstijl die ermee gepaard gaat. Dat alles willen we overbrengen aan klanten met wie we intussen een relatie opbouwen. Bovendien hebben we het geluk om over een prachtige plek te beschikken en wijnen die tot gezelligheid, plezier en vriendschap aanzetten. Al deze waarden van samenhorigheid wil ik delen met zoveel mogelijk collega’s en consumenten, via wijntoerisme, een wijnroute enzovoort.’


Precies daarom stelt ze bezoekersformules voor in het Frans en Engels waar ze eerst de sterke punten van de AOC in zijn geheel aanhaalt, gevolgd door een bezoek aan de wijngaarden van het domein en de kelder waar het vinificatieproces wordt uitgelegd, dat op zijn beurt gevolgd wordt door een wijnproeverij. Deze bezoeken kunnen geboekt worden via het Office du Tourisme van Cassis. Ze organiseert ook pop-up bars en degustatie-cruises nabij de Calanques, kwestie van de pracht van Cassis aan wijn te koppelen. Wat haar betreft kan er niet genoeg aandacht geschonken worden aan een particulier cliënteel. En gelijk heeft ze!

Hervé Lalau

clos.albizzi@gmail.com

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie