Clos des Calades : nieuwe wijnbouwster te ontdekken

09/05/2016 - Languedoc bezit tal van interessante heuvelachtige wijnterroirs die de moeite waard zijn om te ontdekken. Neem bijvoorbeeld Langlade. Er zijn natuurlijk nog meer bekende, alhoewel ... Welke wijnliefhebber heeft nog nooit Roc d’Anglade van de gekende wijnbouwer Rémy Pedreno geproefd? Vandaag neem ik u mee naar een naburige plek waar we een nieuwe wijnbouwster ontdekken: Laurence Escavi.

IMG_80051Langlade (van het Latijn angulus: hoekje land, hoek) is een kleine stad in de Gard op 12 km ten westen van Nîmes en refereert tegelijk naar een gebied van 900 hectare waarvan het hoogste punt 165 meter is. In Langage de la roche, uitgegeven door Les Ecologistes de l’Euzières, wordt het omschreven als ‘een soort van immens amfitheater dat naar de zon gericht is’.
Het is eigenlijk een depressie met een typisch reliëf dat in het midden uit mergel bestaat met daarrond vruchtbare afzettingen van de voet van het gebergte.
Deze terreinen, een mix van klei en kalk, bevinden zich in de vallei tussen Nîmes en Sommières. Meer dan 200 jaar lang stonden de heuvelachtige wijngaarden van Langlade bekend als een van de beste terroirs van Frankrijk en de wijnen ervan lagen in de 18e eeuw in diverse koninklijke kelders.
Deze periode werd eind 19e eeuw abrupt afgebroken door de komst van de phylloxera, waarna het hele wijngebied door garrigue werd ingenomen. Er moet gewacht worden tot op het einde van de 20e eeuw wanneer enkele pioniers-wijnbouwers er zich opnieuw vestigen en de wijnstreek heropbouwen. In 2005 slaan drie bevriende koppels de handen in elkaar en kopen 5 hectare op een puech (heuvel): Clos des Calades is een feit.   

Clos des Calades

IMG_75951

Op de 5 hectare wijnland uit één stuk staan eikenbomen, aardbeibomen en olijfbomen met daartussen muurtjes en hutten in op elkaar gestapelde stenen, omringd door garrigue en rotsblokken. De wijngaard werd aangeplant met syrah (2 ha), grenache (1,7 ha) en mourvèdre (1,5 ha). De bodem van klei en kalk met keien op een ondergrond van gebroken mergel zorgt ervoor dat de wijnstok diep kan wortelen en goed tegen de droogte kan. In de wijnen van Langlade zorgt dat voor typische minerale indrukken. De wijnstokken staan in een ronde vorm aangeplant, gericht naar het oosten, zuiden en westen. Hier en daar bemerken we een nog een capitelle, getuige van een lang verleden. Een capitelle is een kleine hut, een soort van iglo in op elkaar gestapelde natuursteen te midden van de wijngaard waarin vroeger wijnbouwers gingen schuilen of uitrusten en hun werkmateriaal stockeerden. Sedert 2013 staan er zo’n capitelle op het nieuwe logo van Clos des Calades.

De komst van Laurence Escavi 

IMG_8290

Van de drie koppels bij aanvang, rest er eind 2012 enkel nog Jean-Paul Cases. Hij wordt geholpen door een buurvrouw die reeds een tijdje geïnteresseerd is in zijn werk. Haar interesse en gedrevenheid reikt zodanig ver dat ze samen met haar echtgenoot de kelders en wijngaard koopt. Haar studies aan de hotelschool wakkerde destijds haar passie voor wijn aan, waardoor ze nadien commerciële functies uitoefende in domeinen uit de streek. Toen Laurence kind was, droomde ze ervan om ‘neus’ te worden in de parfumwereld. In 2013 gaat deze droom enigzins in vervulling, zij het dan in de wijnwereld. Ondertussen gingen er drie wijnjaren voorbij en werken Laurence en Jean-Paul zij aan zij om samen het schtterende terroir in hun wijnen naar voren te brengen, in rood, steeds met die typische frisheid van Langlade. Het moet gezegd dat Laurence de aanzet gaf tot nog meer frisheid. Er wordt niet extreem rijp geoogst omdat ze van knapperigheid houdt en op zoek gaat naar een mooi evenwicht met de zuren. Vanaf haar eerste jaargang vond ze haar eigen stijl. ‘Ik wil geen wijnen met een consensus, ik wil rechtlijnige wijnen’, aldus deze jonge en gedetermineerde dame die knappe wijnen maakt binnen de AOC Languedoc.

Degustatie van de wijnen

Omdat Laurence (nog) niet over witte druivenrassen beschikt, stelt ze een aantal wijnen voor op basis van haar blauwe druivenrassen.

Pic Têtu 2015

Deze wijn komt van het perceel Puech Chaud, op een hoogte van 120 meter in een kleine vallei waar het flink waait. Hij is op basis van 95% grenache, 3% syrah en 2% mourvèdre, voor de helft macération carbonique gedurende 7 dagen. De wijn bezit heel zwierig fruit met toetsen van kersenpit, een fijne structuur en een frisse smaak met licht korrelige tannine, te wijten aan druiven die nog niet volledig rijp zijn, maar wat de bedoeling is. Hierdoor komt het knapperige van het fruit heel fraai tot uiting. Een smakelijke wijn, zeer charmant, om uitgebreid van te genieten.

Les Strates 2013

De druiven komen van hetzelfde perceel, maar de samenstelling is anders. Voor dit wijnjaar gaat het om 60% syrah, 35% mourvèdre en 15% grenache. Vanaf 2014 verdwijnt de grenache en wordt de assemblage 80% syrah en 20% mourvèdre. Ik ben verbaasd door het profiel van deze wijn die doet denken aan een wijn van de noordelijke Rhône, maar dan vleziger en meer Languedoc getypeerd. Door de afwezigheid van hout komt de finesse van het fruit extra tot uiting.

bout

Paciença 2012

De aanbreng van Laurence in deze wijn is beperkt tot de assemblage en opvoeding van de wijn die nog door de vorige eigenaars tot stand kwam. De assemblage is 60% syrah, 30% mourvèdre en 10% grenache die voor de helft een opvoeding kreeg in demi-muids gedurende 15 maanden. De smaak is fris en muntachtig met een vrij stevige tanninestructuur, doch sappig en niet zwaar. Bij de complexe tonen van zwart fruit, cacao en zoethout komen gerookte minerale indrukken. In vergelijking met wat Laurence in de daaropvolgende wijnjaren maakt, is deze wijn iets minder puur.

Terrienne 2015

Van deze wijn werden er slechts 790 flessen gebotteld, een assemblage van 60% mourvèdre (perswijn en lekwijn) en 40% syrah (perswijn en een beetje lekwijn). Het resultaat is een geconcentreerde wijn met fluwelige tannines en een zeer uitgesproken smaak die naar de druiven refereert. Schitterend fris en uitermate aromatisch complex: zwart fruit, zwarte olijven, wilde tijm.

Alle wijnen bewijzen dat deze wijnmaakster in staat is om een gamma te brengen waarin zowel vlotte drinkwijnen als gestructureerde maar zeer evenwichtige wijnen zitten. Knap werk! www.closescalades.com
www.pouletvins.be

Bernard Arnould

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

IMG_0269

Bannièrel

Geef een reactie