Col Fondo, per favore !

11/04/2018 - Weet u wat Col Fondo is? Nee, het is geen bergrit in de Alpen, noch is het een mode-item, maar het is een wijntype. En meer precies, een type prosecco.

Niet dat er veel over gepraat wordt, maar het is dan ook niet meteen de meest verspreidde of bekende schuimwijn. Slechts 1 fles prosecco op 1000 is een Col Fondo, goed voor ongeveer 300.000 flessen.
Het bijzondere ervan ? Terwijl het merendeel van de prosecco’s verkregen worden door de Martinotti- of Charmatmethode, alias cuve close, vergist deze prosecco op fles. Opgelet, het is geen méthode traditionelle, zoals in Champagne. Er komt geen dégorgement aan te pas en dus ook geen liquer d’expédition.
Daarentegen bezit hij wel bezinksel: ‘il fondo’. Col Fondo wil eigenlijk gewoon zeggen ‘met het bezinksel’, met de fond, met de rest van de gistcellen.

Beetje troebel

Col Fondo (of Rifermentato in bottiglia) is meer troebel, droger en is ook minder schuimend – hij leunt dichter aan tegen een frizzante.
Wat smaak betreft is hij ook anders, omdat hij vaak meer bitter is. Liefhebbers van bier denken bijvoorbeeld aan een lekker witbier, terwijl de liefhebbers van cider misschien eerder aan een Bretoense brut van La Cornouaille denken.
Buiten de fijne bittersmaak houden wijnliefhebbers ook van het volume, van de rijke textuur die bijna solide is bij de Col Fondo, van de sur lies.
Volgens medestanders vonden we dit type van wijn heel in het begin in de regio terug, nog voor de uitvinding en het algemeen gebruik van de cuve close-methode, die tegelijk praktischer is en minder risico inhoudt, en dus meer rendabel is.
We kunnen hem op meerdere manieren serveren: hetzij gedecanteerd of lichtjes geschud, zodat de gistcellen zich met de wijn vermengen. We denken hierbij aan de ongefilterde wijn van Neuchâtel, een Zwitserse specialiteit die elk jaar meer en meer succes kent.

Twee uitstekende voorbeelden : Zanotto en Casa Belfi

Ondanks de concurrentie van grote proseccomerken konden sommige producenten toch enkele buitenlandse invoerders overtuigen. Dit is het geval voor Zanotto en Casa Belfi, twee wijnhuizen die bovendien een zeer regelmatige kwaliteit leveren.

Zanotto

Zanotto, dat is eerst en vooral het verhaal van Riccardo Zanotto, die naar eigen zeggen zo ‘zijn eigen idee heeft over hoe een prosecco moet smaken’. En u begrijpt het goed, dit heeft niets te maken met de goedkope prosecco’s die we in de supermarkten tegenkomen. Hier geen drinkklare prosecco’s, maar wijnen op maat gemaakt. Riccardo is geen récoltant, maar een négociant-éleveur (in Montebelluna, niet ver van Treviso). Hij maakt ook enkele stille wijnen en Prosecco Brut, maar zijn Col Fondo is ongetwijfeld de wijn die het dichtst aanleunt bij zijn zoektocht naar authenticiteit, de terugkeer naar zijn roots, naar een zekere eenvoud en gezelligheid. En na het proeven van zijn Col Fondo van 2015, speels maar ook vlezig, kunnen we zeggen dat hij daar alvast in geslaagd is. Gemiddelde richtprijs: 12 euro.
http://zanottocolfondo.com
http://atasteaffair.comwww.glandorfenthijs.nl  – www.tannico.fr

Casa Belfi

Maurizio Dodani is een jonge oenoloog van Treviso die een domein in San Paolo del Piave uit de grond stampte. Zijn wijngaarden met glera worden biodynamisch verbouwd. De wijn krijgt een opvoeding van 6 maanden in contact met zijn lies in inox tanks. De wijn smaakt heel droog (minder dan 1 gram suiker), aangenaam citroenachtig en bezit niet veel alcohol (10,5°).
Belfi stelt ook een Frizzante Colofondo voor die werd opgevoed in aardenwerken kruiken, de cuvée Anfora. Gemiddelde consumentenprijs: 11 euro (15 euro voor de Anfora).
http://casabelfi.blogspot.be
www.phivino.be –  www.vininaturali.ch

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie