Colchagua Singular, Chile con alma

27/01/2020 - Wijnland Chili is meer dan grote exportgroepen en enorme hoeveelheden goed gemaakte wijnen die uitstekend verkopen maar vaak eigenheid missen. Het bewijs wordt geleverd met wijnen die gemaakt worden door de leden van Colchagua Singular en die IVV ter plaatse kon proeven.

Buiten de familiale structuur en de zoektocht naar wijnen met een toegevoegde waarde, zijn er geen andere gemeenschappelijke kenmerken tussen de twaalf wijnbedrijven die deel uitmaken van deze groepering. Hieronder volgt een kleine selectie van wijnen die het meest aan deze definitie beantwoorden, afkomstig van vijf leden van Colchagua Singular.

Maturana Wines

Van zodra we op het domein in San Fernando aankomen, serveert José Ignacio ons zijn Semillon. Vervolgens, omdat hij merkt dat we echt geïnteresseerd zijn, leidt hij ons naar zijn kelder om rechtstreeks van het vat te proeven, de tank, het betonnen ei of de amfoor – gezien hij alle horizonten verkent. Door het gebruik van een bepaald recipiënt, de toevoeging van een druivenras in een blend of een manier van vinifiëren, wil hij het steeds beter doen. Een wijnmaker die graag dingen uittest, maar heel open, zonder daar geheimzinnig over te doen. Zoals met zijn prestigecuvée, de MW… MW staat voor Maturana Wines, of wat had u gedacht?

MW Carménère 2016

Deze wijn, die wordt aangekondigd als topwijn, is inderdaad op niveau! Is dit omdat carménère een druivenras dat typisch is voor Chili, en voor Colchagua in het bijzonder? Hoe dan ook komt deze wijn op een bijzondere manier tot stand. Hij krijgt een opvoeding van 13 maanden, hetzij in twee delen: 85% van de wijn verblijft in nieuwe vaten van 500 liter en 15% in betonnen eieren. Ook zit er in deze wijn, waarvan er 15.000 flessen gemaakt zijn, 15% cabernet sauvignon.
Het is een wijn die zijn aroma’s niet verloochent, zowel in de geur als in de smaak. U houdt van braambessen? Die zitten erin. Rode aalbessen, blauwe bosbessen, zoethout? Eveneens. In de smaak versmelten de tannines tot een harmonieus geheel, met zwarte en rode vruchten waaraan toetsen van cederhout en eucalyptus worden toegevoegd. Ook het alcoholvolume (14,5°) valt helemaal niet op.
https://www.maturana-wines.cl/

Villalobos

Na reeds meer dan een half uur rijden door Chileens struikgewas, een soort van maquis, niet ver van Lolol, zien we nog steeds geen enkele wijnstok. We stappen de minibus uit, worden ondertussen ontvangen door de eigenaars Enrique en Rita Villalobos, en nog altijd zien we enkel doornstruiken. Maar dan, heel plots, na een omweg via een wegel tussen het struikgewas, ontdekken we wijnbladeren op en tussen de heesters, de muren, of ranken die over de grond kruipen.
Deze oude planten, die hun veerkracht en herstellingsvermogen reeds bewezen hebben, worden niet geïrrigeerd, behandeld of gesnoeid (tenminste, wanneer we de paarden niet meerekenen die er in de winter van eten). Kortom, ze worden gelaten zoals ze zijn, zonder interventies.

De druiven worden geoogst in bijzonder moeilijke omstandigheden, gekleed in lederen kledij om zich te beschermen tegen de stekels waartussen de wijnranken groeien en vastgehaakt zitten. Met de tijd groeiden de wijnranken uit tot wel 4 meter hoog en werden ze vermeerderd door natuurlijke marcottage (in dit geval: vochtig mos dat rond een tak wordt gevormd en voor nieuwe wortels zorgt). In de omgeving waarin de druivelaars groeien staan tal van wilde planten en struiken, waaronder rozenstruiken, meidoorn, quillaja, acacia, mimosa… en waarvan het lijkt of ze de wijnranken beschermen tegen ziekten en zelfs voor een soort van gezond evenwicht zorgen. Hoe dan ook zorgen ze voor een uitzonderlijke omgeving waarvan de eigenaars besloten om daaraan niets te veranderen.

Silvestre Carignan 2017

Tijdens het proeven van deze wijn moeten we toegeven dat ze geen ongelijk hebben, ondanks de uiterst moeilijke oogst die eraan voorafgaat. Deze wijn van 2017 is uitzonderlijk fruitig met een breed palet van kleine bessen en noordkrieken. De smaak ligt er in het verlengde van, gekoppeld aan enkele fijne gerookte toetsen en een wilde trek – en dat is geen verzinsel, er zit echt iets dierlijk in deze wijn. De finale is lang en complex, met daarin alle eerder waargenomen indrukken.
Qua vinificatie is er geen sprake van om deze natuurlijke wijn te willen vervormen. Villalobos gebruikt enkel de lekwijn die traag wordt vergist en nadien wordt opgevoed in reeds gebruikte vaten. Hij wordt evenmin gefilterd. In 2017 bereikte deze carignan een natuurlijk alcoholvolume van 12 graden en daar bleef het bij – dit pareltje chaptaliseren zou overigens doodzonde zijn!
http://www.villaloboswine.cl/

L’Entremetteuse

Laurence Réal is een oenologe die in 1994 in Chili arriveerde en eerst voor een grote groep werkte, alvorens ze in 2015 haar eigen wijndomein opstartte met de hulp van een netwerk van vrienden in Frankrijk. Dit netwerk importeert ook haar wijnen (die te bestellen zijn via haar website).
Een ander niveau en een andere stijl. We trappen een open deur in als we zeggen dat wijn eerst en vooral in de wijngaard wordt gemaakt, en niet door het rechttrekken van eventuele afwijkingen (die aan de basis liggen) in de wijnkelder. Maar voor Laurence is deze basis van ontzettend groot belang, omdat ze al haar druiven aankoopt. Wanneer L’Entremetteuse ‘naar de markt gaat’, hetzij in Lolol, Apalta of Paredones, betaalt ze met plezier de hoogste prijs om er zeker van te zijn dat ze topkwaliteit koopt. Haar credo is dat elke wijn anders is en de kwaliteit van de druiven, die aan de basis liggen, erin weerspiegeld worden. Makkelijker gezegd dan gedaan. L’Entremetteuse betekent letterlijk koppelaarster, in dit geval tussen de druiventelers en de consumenten.

Voor dit nieuw avontuur, deze tweede carrière, focust Laurence op het menselijke aspect, op haar relaties, op de generositeit. En ze is ervan overtuigd dat we dit in de wijnen proeven. Ik kan alleen maar zeggen, toen ik haar wijnen ontdekte tijdens een ‘speed tasting’ ter plaatse, dat dit wel degelijk het geval is. Sommige bezitten zelfs een heel eigen persoonlijkheid.

Rouge-Gorge Pinot Noir 2019

Deze wijn die deel uitmaakt van een gamma zonder zwavel, komt uit de streek van Paredones, het dichtst bij de Grote Oceaan gelegen. De pinot noir, die aangeplant staat op een bodem van granietrijk puin vermengd met klei, bezit een duidelijke frisheid van de maritieme invloed die de vele uren zon in deze regio knap compenseert. Ook de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht beïnvloeden de zuren en de aroma’s op een positieve manier. Geen sprake dus om dit af te zwakken of teniet te doen door een te ingrijpende manier van wijnmaken of opvoeding. Laurence beperkt zich tot een uiterst zorgvuldige selectie van de druiven, die ze met volledige trossen eerst laat macereren onder droogijs en vervolgens traag laat gisten aan een gecontroleerde temperatuur (27 °C), gevolgd door een opvoeding in tanks.
https://www.lentremetteuseandco.com

Lugarejo

Lugarejo is het project van een koppel Chileense leraars die eerst in Californië werkten, alvorens ze terug naar hun land keerden, besmet door het wijnvirus. Elina Carbonell en Fernando Purcell, die nog steeds professor geschiedenis is aan de universiteit van Santiago, leerden alles in de praktijk. Ze werken momenteel in familieverband en met de hulp van vrienden en genodigden. Alles gebeurt op menselijke schaal en met veel oog voor detail.

Een bezoek aan Lugarejo (een kleine omgeving, in het Spaans) heeft totaal niets te maken met een wine tour bij Santa Rita of bij San Pedro. Alles is klein: de wijngaarden, de kuipen, de kelder… Maar de wijnen zijn groot! Niet enorm, in de zin van bodybuilderwijnen – dat is overigens niet de stijl van het huis – maar door hun elegantie, de finesse van het fruit en de fijne textuur die ze bezitten. En daar is eigenlijk maar één woord voor: subtiliteit. 

Zaffarancho

Deze wijn bezit een grappige oorsprong: het is een blend van alle wijnen die niet gebruikt worden in de andere cuvées. En wonder boven wonder, hij is nog goed ook! In het genre van één plus één is drie. Het is een wijn die verbaast, die aanspreekt. Hij is tegelijk licht en krachtig. Zijn aroma’s ontwikkelen heel langzaam: eerst floraal, daarna fruitig en kruidig, en vervolgens opnieuw floraal. De makers noemen het een ‘luidruchtige blend’, en het is waar dat hij een zeer uitbundig karakter heeft.
https://lugarejo.cl

Nerkihue

Na reeds meer dan een uur rijden op de weg die van Santa Cruz naar de Grote Oceaan leidt, de grote as van de Colchaguavallei, wordt het ochtendfris stilaan verdreven door de zon die erdoor komt. De hemel is diepblauw en de lucht ongelooflijk puur. Door het raam zien we een landschap dat de ene keer dor oogt, de andere keer groen. De lente is reeds goed aangebroken. We komen aan bij Nerkihue in Lolol. In 2015 ontwikkelde de nieuwe generatie van dit familiebedrijf een nieuw merk: Quiebre (breuk). Maar daarnaast blijven ze ook hun oudere cuvée maken, de Justo.  

Quiebre Malbec 2017

De malbec voor deze wijn is afkomstig van het meest vlakke perceel van het domein, maar aan reliëf ontbreekt het in deze wijn niet! Het is een wijn boordevol pit, geurend naar rozemarijn en viooltjes. In de smaak ervaren we een gladde textuur, maar goed gekruid en met accenten van menthol. Het beeld waaraan ik moet denken bij het proeven van deze wijn, is een hengst die door het struikgewas galoppeert.
http://www.nerkihue.com/

De wijnen van al deze producenten worden momenteel nog niet bij ons geïmporteerd (maar hebben daar wel oren naar). Meer informatie kunt u vinden op hun respectievelijke websites of op de website van Colchagua Singular.

Ik kan deze kleine voorstelling niet afsluiten zonder een woordje te zeggen over de vriendschappelijke ambiance die er heerst tussen deze twaalf musketiers van Colchagua Singular. Stuk voor stuk zijn het personages die daar zelf voor kozen, wijnbouwers die zeer regelmatig elkaars wijnen proeven, die samen evenementen organiseren, en dat terwijl ieder zijn eigen onafhankelijkheid en persoonlijkheid blijft behouden. Ze zitten boordevol energie en hebben niets dan goede intenties. Wat mij betreft zorgen zij voor een nieuw imago rond Chileense wijnen, weg van de reputatie dat er in dit land ‘steeds goede, maar nooit grote wijnen’ worden gemaakt. Binnen deze groep zien (en proeven) we heel persoonlijke wijnen, wijnen met een ziel die we zo snel mogelijk op onze tafels willen zien staan.

http://www.colchaguasingular.cl

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie