Cornas, de meest zuidelijke 

17/09/2018 - Van de noordelijke Rhône is Cornas het meest zuidelijke wijngebied voor rood, en de wijnen ervan beantwoorden wel degelijk aan deze ligging. Ze koppelen kracht aan smakelijkheid, karakter en rijkdom, maar kunnen ook uitermate elegant zijn.
Dit artikel is het eerste van een drieluik over de noordelijke Rhône. Nadien volgen Saint-Joseph en Côte Rôtie.

Cornas is veel veranderd

We herinneren ons nog de wijnen van Cornas met hun overweldigende tannines, structuur en breedgeschouderdheid, een ineengedrongen stijl die ons helemaal van de wijs bracht. Sedertdien zijn de wijnen meer gepolijst, evenwel met behoud van hun robuust karakter. Vandaag wordt er aan dat robuuste ook smakelijkheid toegevoegd, soepelheid, soms enkele florale accenten, en geven ze hun complexiteit eerder vrij. Met andere woorden, we hoeven niet meer oneindig lang te wachten om er optimaal van te genieten.
Onder meer slimmere wijnbouwtechnieken, een betere benadering van de rijpheid en meer aangepaste vinificatiemethodes zijn deels verantwoordelijk voor deze positieve evolutie, met een stijging van de wijnkwaliteit tot gevolg.
Hoe dan ook heeft cornas zijn ziel niet verloren en behield hij zijn zuiders accent, zonnig en krachtig, bijna zwart van kleur en met duidelijk aanwezige tannines. Dat er vandaag voor meer elegantie en smakelijkheid wordt gekozen, staat hun capaciteit om mooi te verouderen niet in de weg. De enorme lengte van vele wijnen spreekt voor zich, met een rijkdom die nog komen moet.

Cornas

Ter herinnering, Cornas produceert enkel rode wijnen en uitsluitend op basis van syrah. Het is verboden om er tijdens de vinificatie wat witte druiven aan toe te voegen, zoals dat in andere crus van de noordelijke Rhône wel gedaan wordt. De bodem is granietachtig en de wijngaarden gaan tot een hoogte van 400 m, waar löss vermengd wordt met voormalige en hooggelegen alluviale terrassen, om vervolgens naar beneden te gaan tot 145 m, bijna tot aan de Rhône. Op de meest zuidelijke en noordelijke uiteinden komt er ook wat kalk tevoorschijn. Het geheel vormt een groot halfrond met steile treden dat uitkijkt op de rivier. Het wijngebied telt 145 ha die door een 60-tal wijnbouwers worden bewerkt, goed voor een gemiddelde productie van 5236 hl (cijfers www.vins-rhone.com). Het wijngebied ligt enkel in de gemeente Cornas, in het departement van de Ardèche, en bevindt zich dus op de rechteroever van de Rhône.

Een van de grote van het noorden

Cornas is vandaag lang geen vergane glorie en staat er wel degelijk. Eind 19e en begin 20e eeuw werden de wijnen van Cornas trouwens meer geapprecieerd dan die van Côte Rôtie en stonden ze ongeveer op dezelfde hoogte als die van Hermitage. Maar meer dan al deze officiële en officieuze klassementen richten wij ons liever op wat er echt in het glas zit, op zoek naar heerlijke wijnen.

Cornas, een degustatie met karakter

Lieu-dit Les Côtes 2016 – Cornas – Yves Cuilleron

Violet met paars, ruikend naar marmelade van zwarte bessen en bramen met viooltjes en iris. De smaak is elegant en karaktervol, met hetzelfde fruit van in de geur maar waaraan nog enkele rode bessen, aalbessen en zwarte aardbeien worden toegevoegd. De frisheid wordt versterkt door een fijne sappigheid die door het strak tannineraster sijpelt. In de finale bemerken we een minerale trek die de structuur van deze wijn versterkt, aangevuld met enkele specerijen.
Deze cuvée vervangt de Les Vires die van dezelfde lieu-dit kwam. De wijnstokken staan er aangeplant met een dichtheid van 8000 tot 10.000 stokken/ha. Manuele oogst, inkuiping van 3 weken in open tanks. Malolactische gisting in barriques. Opvoeding van 18 maand in barriques.
In een meer meegaande, vlotte en krokante stijl, kortom meer toegankelijk, is er de Le Village 2016 die wel op een cornas voor de dorst lijkt … voor de grote dorst zelfs! Heel soepel van stijl moeten we denken aan een goed gevulde fruitmand met een voering van soepele en frisse tannines. Heerlijk. Opvoeding van 18 maand in barriques.
www.cuilleron.com
www.rhone-vins.bewww.millesima.bewww.rrrhone.bewww.dirkgrandry.com –  www.thewineagency.bewww.vinotheque-charriere.ch

Cornas 2016 – Aurélien Chatagnier

Robijnrood paars aarzelt de geur tussen bloemen en fruit, alsof griottekersen en frambozen worden afgewerkt met bloemblaadjes van viooltjes en lelies. Vervolgens is het de beurt aan de tonen van witte peper en munt. De smaak is veel fruitiger dan de geur, met rode en zwarte bessen waarvan het fijne sap onmiddellijk charmeert. De tannine zorgt voor kleine krasjes, kwestie van het speelse karakter van deze wijn te versterken. Een joviale en impulsieve cornas.
Manuele oogst die voor 100% ontsteeld wordt. Vergisting met natuurlijke gisten. 3 remontages per dag, gevolgd door een warme maceratie van ongeveer 3 weken. Malolactische gisting in barriques. Opvoeding van 1 jaar in barriques, waarvan 30% nieuw.
aurelien.chatagnier@free.fr
www.maga-vins.be

Cornas 2016 – Stéphane Robert – Domaine du Tunnel

Violet met paars, ruikend naar warme en geparfumeerde bloemen, specerijen, de peperige geur van jeneverbes, zonder de donkere pasta van zwarte vruchten te vergeten. In de smaak krijgen we te maken met zachte tannines op een strak en dicht geweven raster waartussen fruit en bloemen zitten. Enkele specerijen als komijn, tijm en rozemarijn komen bovenop dit minerale platform te liggen, terwijl pruimen, kersen en aardbeien zich met een laagje cacao bedekken. Prettig is dat het frisse van deze wijn elk aroma aanscherpt.
www.domaine-du-tunnel.fr
www.rhone-vins.bewww.badaracco.chwww.henribloem.nl

Een trio getekend Domaine Courbis

La Sabarote 2016- Cornas – Les Courbis
Zwart violet met een gerookte geur waar zoethout vermengd wordt met zwarte kersen en gekonfijte citrusschil. De smaak verrast door de zachte tannines. Te midden van dit satijnachtige stramien, fris als wilde zijde, komen specerijen en vruchten, bloemen en kruiden tevoorschijn. Zeer rijpe aardbeien, vruchtvlees van kersen, bittere sinaasappels, amandelpasta, peper, laurier en munt vormen het smakelijke hart van deze wijn die lang nazindert en voorgoed in ons smaakgeheugen gebeiteld staat.
De wijnstokken zijn meer dan 70 jaar oud en worden handmatig geoogst. De druiven worden  ontrist en vinifiëren 1 maand in inox tanks. De malolactische gisting gaat door in nieuwe barriques. Opvoeding van 18 maanden, voor 70% in nieuwe vaten en voor 30% in vaten van 1 wijn.

Les Eygats 2016 – Cornas – Les Courbis
Donker violetpaars van kleur, met in de geur fruit, specerijen en kruiden. Het eerste wat opvalt is tijm, gevolgd door rode en zwarte bessen, waarna peper het drieluik afsluit. In de smaak vormen pruimen, zwarte bessen en aardbeien met de lichtzoete en zure accenten een mooi trio. Lichtzoet door de mooie rijpheid van deze wijn en zuur door zijn enorme frisheid. De tanninestructuur is strak, absoluut, maar de ronde korreligheid ervan zorgt eerder voor een zijdeachtig mondgevoel dan een ruw. De smaak gaat verder richting iris en viooltjes, gevolgd door peper en zoethout. Een heerlijke wijn!
De wijnstokken staan aangeplant op 250 m hoogte. Manuele oogst, ontrist. Maceratie van 3 weken. Malolactische gisting in nieuwe vaten (50%). Opvoeding van 18 maanden in vaten van 1 wijn (50%).

Champelrose 2016 – Cornas – Les Courbis
Donkerpaars en ruikend naar geplette zwarte bessen, marmelade van aardbeien en kersensap omwikkeld door een tabaksblad. In de smaak bemerken we heel zachte tannines, heel versmolten, heel sappig en heel fris. Een bijzonder aangename wijn, een mix van gekonfijte kersen, schil van bittere sinaasappels, amandelen, zoethout en zwarte bessen met veel peper en laurier. Een vlotte en luchtige cornas die zowel vandaag als morgen in de smaak valt.
Afkomstig van wijnstokken aangeplant in 1919 en jongere stokken aan de voet van de helling. Manuele oogst, ontrist. Vinificatie in inox tanks. Maceratie van 3 weken. Opvoeding van 16 maanden in nieuwe barriques (25%), barriques van 1 wijn (20%) en van 2 wijnen (55%).
www.vins-courbis-rhone.com
Colruyt – www.mondovino.chwww.henribloem.nl

Cornas 2015 – Guillaume Gilles

Paars met violet. De geur is een tikje gegrild, richting gerookt, die heel kort de florale en fruitige aroma’s in de weg staan, impressies van burlatkersen met een vleugje anijs, gepeperde pruimen en irissen met aardbeien en boerenwormkruid. Het volle van de smaak contrasteert met de geurimpressies. In de smaak neemt het minerale de bovenhand en zorgt voor een kernachtige structuur, een wijnstijl gekleurd door bramen, zwarte bessen en frambozen die bovenop de geurindrukken komen. Strakke en zeer presente tannines bekrachtigen het imposante karakter van deze cornas.
Wijnstokken aangeplant met een dichtheid van 7000 stokken/ha. Maceratie van volledige druiventrossen gedurende 3 weken in betonnen tanks. Opvoeding van minimaal 18 maanden in barriques en demi-muids van meerdere wijnen.
gillesguillaume@neuf.fr
Le Moulin à Vinswww.cavedereve.ch

Les Vieilles Vignes 2015 – Cornas – Alain Voge

Robijnrood met amethist. Een vonk van tegen elkeer gewreven vuursteen zorgt voor een kleine rookwolk met daarin nuances van kersen en zwarte aardbeien, pruimen, een hint van gentiaan en een toets van cayennepeper. De strakke smaak is niettemin genereus en biedt in dezelfde beweging rode en zwarte vruchten, witte en gekleurde bloemen, zachte specerijen, het geheel badend in een fris sap dat in toom gehouden wordt door fijne tannines. De licht bittere toets van de rozemarijn boost de frisheid van deze wijn.
De syrah aangeplant op hellingen op 200 m hoogte, naar het zuid-zuidoosten gericht, is 60 jaar oud. Manuele oogst, voor 20% ontrist. Maceratie van meerdere weken in inox tanks. Opvoeding van 20 maanden in vaten, waarvan 15 tot 20% nieuw.
www.alain-voge.com
www.vins-concaves.be – www.vaneccelpoel.bewww.granchateaux.chwww.studer-vinothek.chwww.glandorfenthijs.nl  – www.lhexagone.nl

 

Cornas 2015 – Jacques Lemenicier

Granaatrood met karmozijn. De geur doet denken aan confituur van bramen en blauwe bosbessen, licht gepeperd en afgewerkt met amandelen. De gestructureerde smaak is van in het begin heel tanninerijk en karaktervol. Maar gelukkig komt er voor deze nog jonge cornas ook een frisse en gulle sappigheid vrij die ons het strenge doet vergeten. Een karaktervolle wijn die we vandaag reeds kunnen drinken omwille van zijn fruit, maar waarop we ook nog enkele jaren kunnen wachten opdat we zijn volledig potentieel zouden proeven.
De druiven van de oude wijnstokken worden voor 100% ontrist en gaan in tanks. De jongere druivelaars die later worden geoogst, daarvan worden de volledige trossen gevinifieerd. Vinificatie van 22 tot 28 dagen. Beide wijnen worden gedurende 12 maanden parallel opgevoed in vaten.
www.jacqueslemenicier.com

Terres Brûlées 2015 – Cornas – Jean-Luc Colombo

Robijnachtig bloedrood, geurend naar rozen en reseda. Een mespunt cacao zorgt voor een fruitige en gebrande impressie, als een stuk chocolade gevuld met een ganache van kersen en frambozen. De smaak is tegelijk soepel, breed en genereus, maar ook rechtlijnig en vol. Een manier om aan te tonen dat deze wijn vandaag reeds kan gedronken worden, maar ook structuur en potentieel genoeg bezit om hem nog enkele jaren te bewaren.
Assemblage van syrah van een 20-tal percelen. Inkuiping van 3 weken. Opvoeding van 18 maanden in barriques.
De Les Ruchets 2015 van hetzelfde domein bezit een robijnrode kleur met karmozijn en is uitermate aangenaam van in het begin, met impressies van zwarte bessen en frambozen met een vleugje munt, en waarvan het frisse en peperige sap ons hele palet inneemt. Een frisse wijn met een fluwelige tanninestructuur, duidelijk omlijnd fruit, enkele floale tonen en drie zwarte peperbolletjes. Kortom, een wijn met veel troeven die onmiddellijk in de smaak valt.
Op het perceel van Les Ruchets staat syrah aangeplant van 90 jaar oud, dit voor de oudste wijnstokken. De druiven worden ontrist en gevinifieerd in tanks. Maceratie van ongeveer 1 maand. Opvoeding van 2 jaar in vaten.
www.vinscolombo.fr
www.cinoco.comwww.dettling-marmot.chwww.verlindendrinkanddiscover.nl

Cornas, een plezier om te proeven!

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier 

Geef een reactie