Corpinnat, nieuw label voor de Catalaanse schuimwijnen

03/05/2018 - Corpinnat is geen nieuwe herkomstbenaming, maar een kwaliteitslabel waarvan de eisen veel strenger zijn dan die voor cava.

Enkele jaren geleden besloten meerdere cavaproducenten geen gebruik meer te maken van de herkomstbenaming Cava, omdat er veel te veel cava’s aan dumpingprijzen werden verkocht, en maakten sedertdien gebruik van een nieuwe benaming: Penedès Classic.

Vandaag lijkt het erop of de geschiedenis zich herhaalt met de oprichting van een nieuwe benaming: Corpinnat. Toch gaat het hier over iets anders. Corpinnat is geen herkomstbenaming, maar een collectief Europees merk. Europees, maar eerst en vooral Catalaans, omdat het geregistreerd werd door het Catalaanse ministerie van Justitie en eigendom is van AVEC (Assocacio de Viticultors i Elaborators Corpinnat).

De regio van productie en verwerking is trouwens gelimiteerd tot de comarca’s van Anoia, Alt Penedès en Baix Penedès, goed voor een potentieel van meer dan 22.000 hectare wijngaarden (of anders gezegd, meer dan 60% van de oppervlakte van de DO Cava). Maar er is geen sprake van dat, zoals bij cava, er Corpinnat in Extremadura, Valencia of Rioja kan gemaakt worden.

In het handvest van Corpinnat staat dat de druiven voor 100% biologisch moeten zijn, manueel moeten worden geoogst en dat er maximaal 25% druiven mogen aangewend worden die bij derden werden aangekocht. Ook wordt er een veroudering van minstens 18 maanden vereist.

In de wijnen mogen tegelijk niet meer dan 10% niet-autochtone druivenrassen zitten (met name chardonnay, pinot noir en trepat).

Op gebied van opbrengst, persing, dosage, presentatie enzovoort werden er eveneens bepaalde regels vastgelegd.

De benaming Corpinnat staat dus niet gelijk aan de DO Cava, maar is een aanvulling, net zoals een certificering of een exclusief kwaliteitslabel.

Reeds 6 bedrijven sloten er zich bij aan: Recaredo, Gramona, Sabaté i Coca, Torello, Nadal en Llopart, goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 2 miljoen flessen. Producenten die alle regels van het handvest respecteren, kunnen zich eveneens aansluiten. In oktober 2018 worden de eerste flessen op de markt verwacht. Voor zij die het zich afvragen, Corpinnat betekent ‘hart van de Penedès’.

www.corpinnat.com

Hervé Lalau

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie