Coteaux-du-Giennois, rijzende ster van Centre-Loire

06/03/2019 - Ontstaan in 1998 is de AOC Coteaux-du-Giennois de jongste appellatie van de Centre-Loire. En zeer dynamisch bovendien. Nogal wat producenten van Sancerre of Pouilly kochten er inmiddels land of kopen er druiven van aan. IVV nam poolshoogte.

Coteaux-du-Giennois vierde zopas zijn 20e verjaardag. De wijnstreek is weliswaar veel ouder, want we vinden er sporen van wijnbouw terug die dateren van de 6e eeuw na Christus. Later, vanaf de 12e eeuw, ontwikkelde de wijnstreek dankzij de cisterciënzers en de benedictijnen, en ook dankzij de tempeliers. De wijnen werden ervan werden gesmaakt van Orléans tot Parijs, tot aan het hof van koning Filips Augustus.
Zoals vele andere wijnstreken in het noorden van Frankrijk liep de uitbreiding ervan sterk terug op het einde van de 19e eeuw, dit door de concurrentie van wijnen uit de Midi die vanaf dat moment door de treinverbinding met Parijs gemakkelijker op hun belangrijkste afzetmarkt geraakten.
Vandaag strekt de appellatie zich uit langsheen beide oevers van de Loire, van Gien in het noorden tot Briare in het zuiden, in het verlengde van de wijnstreek van Pouilly. En dus over 14 gemeenten, 2 departementen en 2 regio’s : Loiret (regio Centre-Val de Loire) en Nièvre (regio Bourgogne-Franche Comté).

Drie wijngaardeilandjes

Maar wat er op de kaart als een cirkelboog van bijna 50 km uitziet, is eigenlijk een kleine archipel van drie wijngaardeilandjes: Cosne in het zuiden, Bonny in het centrum en Gien-Briare in het noorden. In totaal tellen we ongeveer 200 ha (ter vergelijking, Sancerre telt bijna 3000 ha en Pouilly 1300 ha). Hier geen Monts Damnés of andere spectaculaire heuvels, maar een vrij vlak en eerder open landschap, met van zodra we iets hoger gaan uitzicht over de Loire.
Qua weer hebben we te maken met een gematigd klimaat, met meer continentale invloeden dan bijvoorbeeld in Touraine. Af en toe moet er rekening gehouden worden met voorjaarsvorst dat een grote bedreiging voor de wijnstokken kan zijn, te meer in de bodems, en vooral voor de blauwe druivenrassen die later rijp zijn.
De bodems zijn vrijwel dezelfde als de terroirs van Sancerre of Pouilly (zelfs Chablis, voor een deel) : silex (onnodig te zeggen dat sauvignon zich hier goed voelt), kalk en mergel.
De appellatie groepeert een 40-tal producenten, goed voor een wijnproductie van ongeveer 7700 hl, waarvan 22% wordt geëxporteerd.
De aanplant is vrij eenvoudig : sauvignon voor de witte wijnen, pinot noir en gamay voor de rode. Er wordt wit, rood en rosé gemaakt. Voor de rode wijnen en de roséwijnen is een blend van de twee druivenrassen verplicht.

Onze selectie

Begin september konden we 25 wijnstalen proeven op basis van een aanvraag van wijnstalen uit deze appellatie, geselecteerd door het BIVC (Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre), die we bij deze willen bedanken. Dit is onze selectie.

Coteaux du Giennois in wit

Bijvoorbeeld:

Domaine de Villargeau Les Genêts Gris 2017
Achter een mooie geur van citrus, perzik en peer schuilt een solide wijn. De smaak verenigt vetheid en knappe zuren, het gerookte van silex (dat van het druivenras mogen we hopen) en zelfs een zilte toets in de finale. Fijn en rechtlijnig tegelijk, deze wijn. Van hetzelfde domein, maar anders van stijl, kunnen we nog een andere cuvée aanraden, deze keer geproefd op het domein : La Belle Paresseuse 2015, kwestie van opnieuw aan te tonen dat goede sauvignons de moeite waard zijn om even te laten rusten.
www.ambrosius.bewww.lavolnaysienne.be

Coteaux du Giennois in rood

Bijvoorbeeld :

Florian Roblin Champ Gibault 2017
Deze assemblage van 80% pinot noir en 20% gamay zorgt voor een tegelijk vlotte, smakelijke en serieuze wijn, waarbij de gamay voor het zuurtje zorgt. We hielden van het impulsieve, levendige, het friszure fruit en de dynamiek van deze wijn.

Petje af ook voor twee rode wijnen van 2015 : de cuvée Les Licotes 2015 van Domaine de Villargeau en de cuvée L’Inédit 2015 van Vignobles Berthier** (reeds door ons proefpanel goedgekeurd enkele weken geleden).

Een appellation om te volgen

Samengevat: een appellatie om te ontdekken, zeker in wit (van alle voorgestelde witte wijnen weerhielden we meer dan de helft!). En dat te meer omdat de prijzen ook zeer interessant zijn. Bovendien bestaat er een gezonde concurrentie tussen de wijnbouwers, stijlen die meer naar voren komen en wijnen die er ronduit staan. Het duurt wellicht niet lang meer of er wordt echt over Coteaux-du-Giennois gepraat, op zich, en niet langer als broertje van …

Hervé Lalau (met Marc Vanhellemont)

Crédits BIVC Pierre Mérat

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie