Côtes du Rhône en het wijnlandschap, aflevering 3

28/10/2016 - De Rhône loopt er langs, de Ardèche omlijnt het en vormt dit half cirkelvormige eerste landschap met daarin wijngaarden, graanvelden en kleine dorpen.
Het tweede landschap, tussen de Rhône en de Gardon, vanaf de Pont du Gard tot aan de Pont d’Avignon, is er een van hellende vlaktes en plateaus.

Amfitheater contra mozaïek

Wanneer beide wijnlandschappen zijrivieren en kalkrotsen als decor hebben, diverse lagen rolkeien, bosschages en hier en daar kleine dorpen, zorgt de natuur er toch voor dat de structuur anders is.
De Côtes du Rhône-wijnen van de Ardèche zijn afkomstig van een wijnlandschap dat eruitziet als een amfitheater, terwijl de wijngaarden van Côtes du Rhône, Côtes du Rhône-Villages en Côtes du Rhône-Villages-Signargues als een mozaïek verspreid liggen.

Saze - AOC Cotes du Rhone Villages Signargues / Saze - AOC Cotes du Rhone Villages Signargues

Amfitheater

Eerst niets, enkel op de achtergrond donkere bossen die fel contrasteren tegen het helder lichtgrijs van de kalkrotsen. Daarna, beetje bij beetje, duiken er wijngaarden op met hier en daar wat rolkeien, een beetje klei, maar ook zandsteen en bijna wit gekleurde colluvia, die zo de licht hellende vlakte prachtig nuanceren.

Landschapsstructuur

Het landschap van het amfitheater grenst aan de rechteroever van de Rhône, net zoals de mozaïekwijngaard. Maar het ligt stroomopwaarts aan het begin van de zuidelijke appellaties, aan die kant van de stroom. Tal van paden en wegen doorkruisen dit prachtig panorama, met vanaf de vele bochten een fraai perspectief op al dat groen. Het landschap reikt tot aan de Ardèche en zijn ecologisch reservoir. Enkele muurtjes versterken de architectuur van dit landschap, waardoor de helling geaccentueerd wordt. Elders liggen de wijngaarden op de helling zelf, met een weids uitzicht over de omgeving.

Antivries en bouwwoede

Vrieskoude richt schade aan, maar bouwwoede nog veel meer. In Mas de Libian werd La Coulée, een perceel dat zwaar te lijden heeft onder de vrieskoude in de winter, voorzien van een beschermende haag. Deze natuurlijke barrière die zo’n twintig jaar geleden werd aangeplant heeft meerdere voordelen. Het perceel is op die manier beschermd tegen de hevige wind, biedt wijnbouwers de nodige bescherming, maar is ook een schuilplaats voor lokale fauna en versterkt de biodiversiteit. Tal van troeven die bij de familie Thibon niet in dovemansoren zijn gevallen, want elke jaar planten ze nieuwe bomen aan.

Een van de grootste vijanden is echter de bouwwoede. Om dat te voorkomen besloten enkele gemeenten wijngaarden binnen de AOC Côtes du Rhône-Villages te klasseren als zones waar niet op mag gebouwd worden.

Signargues, automne / Signargues, autumn

Vanop een kalkrots, glas in de hand

Het zeer uitgesneden kalkachtig reliëf van dit landschap kende tal van sites waar de mens reeds miljoenen jaren geleden deel van uitmaakte. Onze voorouders in de streek van Aurignac dronken op dat moment reeds wijn, waardoor ze dus vóór de Georgiërs moeten geweest zijn. Daar aan de overkant van de Rhône werden in en rondom de grotten grote wijnen gemaakt, maar ook hier werden maar liefst dertig lederen wijnzakken gevonden met daarin de cuvée mammoet ter ere van Moeder Natuur … Ook vandaag treffen we wijnen onder de grond aan. Raphaël Pommier van Domaine Notre Dame de Cousignac had het idee om wijnen in grotten te bewaren en kreeg van de overheid de toelating om in het gezelschap van een paar andere domeinen er enkele vaten en flessen in onder te brengen.

Côtes du Rhône 2014 Domaine Notre Dame de Cousignac

notre-dame-de-cousignac-parcelle-sud_rgeBijzonder prettige geur, net alsof we in de garrigue wandelen op het moment dat de eerste zonnestralen doorbreken. Fijne tannines en geraffineerd fruit dat extra naar voren komt door een zilte indruk die doet watertanden. 63% grenache, 32% syrah en 5% counoise. www.ndcousignacvillegiature.fr
www.corawine.be

cousignac

La Calade 2013 Côtes du Rhône Villages Mas de Libian

mas-de-libian-calade-2013Heerlijke wijn afgewerkt met peper, viooltjes, iris, braambes, aardbei … het houdt niet op. Een vlotte en delicieus fruitige wijn met zijdezachte tannines. Fris, smakelijk en rijk, maar ook geraffineerd en goed evenwichtig. Puur genot. 90% mourvèdre en 10% grenache. www.masdelibian.com
www.melchior-vins.be – www.vinikusenlazarus.be – www.pouletvins.be – www.lacaviniere.be – Delire – Oenotk – Aux Sens Larges – Vins Qu’on Sème –  www.wijnimportbart.nl/fr/ http://www.vinfranc.ch http://bonusvinus.ch/ www.portfrancsvins.ch www.vennerhus.ch

libian

Per El 2015 Côtes du Rhône Villages Domaine Saladin
saladin-1
Ter afwisseling, een witte wijn, fris en smakelijk, met een toets van citroen. Heerlijk van in het begin, qua geur en smaak. Wat gelei van peer zorgt voor een meer smeuïge textuur en minerale indrukken voor meer spanning. Peper en witte aalbes zorgen vervolgens voor extra frisheid, waarna peper en een puntje komijn al deze smaken vastleggen. Marsanne, bourboulenc, viognier, clairette rose, clairette blanche en grenache rose. www.domaine-saladin.com
www.bouchonetlassiette.com Delire Jacques

saladin

Mozaïek

Ronddolen in dit enorme patchwork is indrukwekkend, telkens verandert het landschap. Het is een regio die bijna uitsluitend aan de landbouw is gewijd. Graanvelden en boomgaarden liggen er in elkaars verlengde, alsof het landschap aan elkaar is geregen door hagen cipressen en populieren. Dorpen zijn als grote knoppen die lijken vastgenaaid op een gigantische groene bedsprei.

Terras uit het villafranchien

Verschillende terrois liggen er netjes naast elkaar, maar het meest opmerkelijke is dat van Signargues. Het is een plateau van grote keien dat lichtroze kleurt door de rode diepe onderlaag van klei, waarop rechte rijen druivelaars staan die worden gestreeld (of in de war gebracht) door de mistralwind. Het is een uitgesneden plateau op 130 meter hoogte dat uitkijkt over de Rhône. Een deels geërodeerd oud landschap dat helemaal op het uiteinde op het groot kalkmassief van de Gard bedekt met garrigue steunt. In de dieper gelegen delen vinden we rolkeien die hier 1,9 miljoen jaar geleden werden afgezet, daar waar we de dorpen Domazan, Estézargues, Rochefort-du-Gard en Saze tegenkomen. Ze bakenen de appellatie Côtes du Rhône-Villages-Signargues af.

Slimme bewegwijzering

 Buiten de normale bewegwijzering, besloot Signargues op te vallen door een specifieke signalisatie. Het wijnbouwerssyndicaat van de appellatie plaatste op alle ronde punten borden met daarop een grote S waardoor horizontaal de naam Signargues staat. Hierdoor weet de bezoeker perfect in welke appellatie hij of zij zich bevindt.

Tussen okerkleurige rolkeien, glas in de hand

Vieilles Vignes 2013 Signargues Les Vignerons du Castelas

sinargDonker granaatrood met een geur van pruimen, vijgen, sinaasappel en kersensap, gevolgd door peper en accenten van garrigue. Een heerlijke geur die een smakelijke wijn doet vermoeden. Geen opvallende tannines, wel heel veel fruit en frisse zuren. Volumineus, rond en boordevol fruit met specerijen en kruiden, een wijn die onmiddellijk heel het palet inneemt. 50% grenache, 40% syrah en 10% oude carignan die gedurende 1 jaar deels in barriques werd opgevoed, de rest in tanks. http://www.vignerons-castelas.fr/index.html

synar1

La Granacha 2015 de la Cave d’Estézargues

sinanrgFluwelig dieprood met een hint van paars en karmozijn. De geur doet denken aan garrigue, alsof we er middenin staan, met daarbovenop een duidelijke toets van jeneverbes. Na enkele meters over een rotsachtige weg, komen er geuren van aalbessen, pruimen en bramen opzetten, het geheel goed gepeperd. De smaak is vooral heel mineraal, waardoor een spanning wordt gecreëerd die de hele structuur glashelder maakt en waaraan fruit en specerijen zich vastklampen. Tannines komen daarbovenop te liggen. Het resultaat is een frisse constructie, ongelooflijk sappig, met een geometrische rechtlijnigheid en een heerlijke knapperigheid. Kortom, bijzonder smakelijk!
La Garnache is een mix van 90% oude grenache en 10% mourvèdre, carignan en syrah die in tanks werd opgevoed. www.hallesauxvins.be www.fruitsdelapassion.be www.rrrhone.be www.nielsvins.be

cave-des-vignerons-d-estezargues-cotes-du-rhone-villages

Tot binnenkort voor een volgend wijnlandschapsverhaal …

Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

bannerfb2sales

Geef een reactie