Côtes du Rhône en het wijnlandschap, aflevering 4

08/12/2016 - Twee landschappen die elk langsheen een rivier lopen maar toch heel verschillend zijn.

Aaneengeschakelde en tegenover elkaar gelegen wijngaarden

De eerste wijnstreek loopt langsheen de Cèze en wordt gekenmerkt door aaneengeschakelde wijngaarden. De tweede loopt enkele kilometers meer ten zuiden langsheen de Tave, maar daar zijn de wijnpercelen niet met elkaar verbonden. Ze bevinden zich eerder tegenover elkaar, met de Tave daar tussenin. Beide bezitten een kalkachtig reliëf met kleine plateaus en zachte tot steile hellingen. Daarnaast worden ze gekenmerkt door garrigue in de schaduw van jonge eiken en pijnbomen nabij de rivieren. Zowel de Tave als de Cèze zorgen tegelijk ook voor spanning en een zekere onrust, want wanneer er in de verte een onweer losbarst kunnen beide wijngebieden in een mum van tijd onder water staan.

Aaneengeschakelde wijngaarden

 Het wijnlandschap dat door de Cèze gesculpteerd wordt, biedt twee verschillende reliëfs. Het eerste, stroomopwaarts, aan de kant van La-Roque-sur-Cèze is meer ingebed en bezit steile flanken. Daarna wordt het stroomafwaarts breder en opent het zich richting een alluviale vlakte met dichte rijen wijnstokken.

Chusclan, automne / Chusclan, autumn

Structuur van het wijnlandschap

Van La-Roque-sur-Cèze tot Bagnols wordt de wijnstreek voor een groot deel gekarakteriseerd door oude terrassen aan de rivier waarop wijnstokken staan aangeplant, een groen tafereel met hier en daar graanvelden of weilanden. Enkele percelen worden echter ingekerfd door bos, waardoor ze ook omkaderd worden, discrete open plaatsen die lijken te willen ontglippen aan het geheel. In deze zee van wijngaarden duiken kleine dorpen op, veilig weggestopt in het reliëf om te ontsnappen aan de onstuimige rivier of netjes aan de voet van de helling om plaats te bieden aan de wijncultuur.

Fraai parcours

Om het wijngebied te doorkruisen, te voet of met de fiets, werd er een bewegwijzerd parcours uitgestippeld. En om dat landschap nog interessanter te maken, uiteraard met behoud ervan, besloot de wijncoöperatie van Laudun Chusclan een reeks initiatieven te introduceren volgens diverse thema’s. Ze wordt de rijkdom van de natuur in de verf gezet, de omgeving, maar ook het culturele aspect en de toeristische mogelijkheden. Dit initiatief kreeg de naam PER (Pôle d’Excellence Rurale), waarvan alvast het meest prestigieuze de restauratie is van het kasteel van Gicon dat op 245 meter hoogte uitkijkt over de gemeente Chusclan.

Aan de oever van de rivier, glas in de hand

In de luwte, met onze voeten in het water wanneer het warm is of beschermd tegen de mistral wanneer die te hevig waait, genieten we van enkele Côtes du Rhône Saint-Gervais en Côtes du Rhône Chusclan. De wijn van het kasteel komt als eerste aan de beurt.

Château de Gicon 2014 Côtes du Rhône Cave de Chusclan
chateau-de-gicon-2012
Donker robijnrood van kleur. De geur is zonder veel tierlantijnen en met duidelijke impressies van fruit, kersenmarmelade met wat kaneel en gelei van rode aalbes afgewerkt met blauwe bosbes en braambes. We proeven fijnkorrelige tannine die als zijde over onze tong rolt en nergens hapert, iets waardoor we extra aandachtig worden en het potentieel van deze wijn goed kunnen inschatten. Vandaag is hij nog heel discreet, en met mondjesmaat worden er fijne parfums vrijgegeven, maar in de toekomst is dit ongetwijfeld een heerlijke wijn met een fantastische ronde smaak.
De assemblage bestaat uit 70% grenache en 30% syrah. www.laudunchusclanvignerons.com

Les Genets 2015 Côtes du Rhône Chusclan Cave de Chusclan
genet
Donker granaatrood, licht gerookt van geur met daarnaast impressies van rode en zwarte vruchtenconfituur. We herkennen zwarte bes, rode bes, braambes en aardbei, rijp fruit dat duidelijk onderstreept wordt door peper en zoethout. De volle smaak, het vlotte, de soepele maar nog zeer goed aanwezige tannines en de fraaie lengte maken er een bijzonder aangename wijn van.
Hoofdzakelijk grenache in de samenstelling. www.laudunchusclanvignerons.com

 images

Syrius 2015 Saint Gervais Domaine Clavel
syrius
Helder geel van kleur geurt hij naar wit fruit met cayennepeper, waarna hij richting het florale gaat met indrukken van brem en mimosa. De smaak verrast door de impressies van zoethout en anijs die omgezet worden naar een soort van snoepgoed. Zijn evenwichtige smeuïgheid en frisheid van citrusvruchten maken hem extra smakelijk, waarna de fraaie lengte ons helemaal overstag doet gaan.
Assemblage van 50% viognier en 50% roussanne.
www.domaineclavel.com
http://bibovinobelgium.com

 Clair de Lune 2014 Saint Gervais Domaine Clavel
clair
Geel met een goudgroene schijn, geurend naar bijenwas met fenegriek en tijm waar enkele accenten van wijnperzik met witte peper aan toegevoegd worden en sappige peer met jeneverbes. De smaak is ontzettend fris en smeuïg van in het begin. De minerale spanning zorgt voor een extra dosis pit. Lavendelhoning zorgt voor een zachte toets en citroenschil voor een aangenaam bitter.
Assemblage van 50% viognier en 50% roussanne. De malolactaatgisting vindt plaats in barriques en de wijn krijgt een opvoeding van 8 maand in contact met de lieswww.domaineclavel.com
http://bibovinobelgium.com

1224519_685_calibrage-la-regale-des-clavel_667x333

Tegenover elkaar gelegen wijngaarden

Een contrastrijk wijngebied, waar grote gekleurde stukken land extra glans krijgen door de zon. Het intens groene van de wijngaarden, het donkergroene van de bossen en het wit van de kalkrotsen staan in schril contrast met het azuurblauwe van de lucht en zorgt voor een expressionistisch schilderij. Te midden van dit landschap loopt de Tave, heel discreet.

Discretie

Discretie is het codewoord. Buiten de grote verkeerswegen, recht en smal, blijft het een heel discrete en bijna onopvallende omgeving. Het wijnlandschap omvat dorpen waarvan enkel de klokkentoren het bestaan ervan doet vermoeden. We moeten naar een iets hoger punt gaan om het geheel te overzien. Zo begrijpen we meer de wirwar van percelen die als aan elkaar genaaid zijn en een groen patchwork vormen. Moeilijker om zien is de rivier met zijn smalle bedding die vrolijk slingert tussen wijngaarden, bossen en struiken, enkele zeldzame weilanden en velden.

Cotes du Rhone Villages Laudun / Cotes du Rhone Villages Laudun

Clos de Taman

Het restauratie van Clos de Taman nam iets meer dan vijftien jaar in beslag. Na een eerste periode van ontginning, het bewerken van de bodem en de heraanplant, werden er nog andere zaken gerestaureerd en geconstrueerd, zoals uitzichtpunten, de restauratie van een klein architecturaal patrimonium en de aanleg van paden die doorheen deze wijngaard lopen en vandaag een prachtig uithangbord vormen. Wijnbouwers van de Cave de Laudun-Chusclan, die aan de origine van dit project liggen, werkten uiteraard mee aan de realisering ervan, dit alles in het kader van PER (Pôle d’Excellence Rurale). Clos de Taman, aan de rand van het plateau van Camp de César, telt 12 hectare en biedt op 200 meter hoogte uitzicht op het dorp Laudun.

tanan

Aan de rand van het plateau van Camp de César, glas in de hand

Clos de Taman 2015 Laudun Cave de Laudun-Chusclan
taman
Robijn met een hint van bloedrood. De geur lijkt regelrecht uit de garrigue op te stijgen, vooraleer terecht te komen in een vruchtencompote. Aardbeien en kersen worden gekruid met wilde tijm en rozemarijn, waarna muskaatnoot en cistus extra kleur geven aan een handvol zwarte vijgen en donkerblauwe pruimen. Het vlezige van het fruit zorgt voor een volle smaak, een perfecte bol met een ragfijne omtrek die zoet lijkt maar het niet is. De frisheid van deze wijn heeft veel te danken aan het minerale, kristalheldere accenten die alle parfums subtiel naar voren brengen. Het delicaat evenwicht tussen het aardse en het hemelse wordt verbonden door een gracieuze maar stevige draad met accenten van citrusvruchten.
Assemblage van 50% syrah en 50% grenache die aangeplant staan op zandsteen en kalksteen. www.laudunchusclanvignerons.com

Laudun 2013 Domaine du Rouvre St Léger
Donker robijnrood met een geur van kersen, pruimen en vruchtvlees van zwarte aardbeien. De smaak is heerlijk, met weliswaar nu nog wat stroeve tannines die kleine groeven maken op onze tong. Een frisse wijn met veel bite is het, smakelijk en fonkelend, gestoeld op minerale indrukken. Een haast krokante wijn, alsof we onze tanden in een stuk vlezig fruit zetten. Van begin tot eind proeven we een aangenaam bitter dat de frisheid versterkt, het fruit in de verf zet en de specerijen accentueert. Het rood fruit blijft ons de hele rit vergezellen en heeft niet veel zin om ons te verlaten.
Assemblage van 60% grenache en 40% syrah. https://fr-fr.facebook.com/pages/Domaine-Rouvre-Saint-Leger/193267414024919
www.vinvino.be

adrien-borrelly-24-ans-est-le-representant-de-la-treizieme_428677_510x255

Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Cotes du Rhone Villages Laudun / Cotes du Rhone Villages Laudun

Geef een reactie