Côtes du Rhône en het wijnlandschap, aflevering 5

18/01/2017 - Twee landschappen die totaal verschillend zijn. Het eerste is discreet maar open voor ontdekking, het tweede open en weids alsof er geen einde aan komt.

Intiem wijnlandschap contra eindeloze wijngaarden

Intiem, zo kunnen we dit eerste wijnlandschap gerust noemen. De wijngaarden liggen verspreid tussen bossen en bosschages of worden omringd door garrigue, kronkelend naast ravijnen in kalksteen of stukken terras uit het Villafranchien, daar waar Tavel en Lirac vandaan komen.
Het andere wijnlandschap biedt een weids panorama op een oud terras met een nauwelijks geaccentueerd reliëf, in het verlengde liggend van een enorm terras uit het Riss dat onder meer Plan-de-Dieu, Sainte-Cécile-les-Vignes en Suze-la-Rousse omvat.

Intiem wijnlandschap

Meer dan een patchwork is het een kantwerk van wijngaarden dat rond kleine dorpen en gehuchten ligt. Alles overlapt elkaar, rechte wegen, percelen, opvallende constructies, rotsen die aan de oppervlakte komen, beken, stromen. Maar tegelijk krijgen bepaalde stukken land vrij spel, kwestie van het landschap met zijn steeds veranderend kleurenpalet beter te begrijpen. Gezien de plaats, de bodem, het seizoen, het lichtgrijze van de kalksteen, het lichtgele van de rolkeien met z’n accenten van rood oker en het donkergrijze van het kleiachtige zand, veranderen de kleuren al naargelang de stand van de zon. Een fantastisch spektakel.

Structuur van het wijnlandschap

De drie bodemtypes, de manier van snoeien en opbinden, en gobelet of op leidraden, de hagen die de wijnstokken beschermen tegen de wind, de bankjes zonder rugleuning, de hellingen, de wegen … alles lijkt met elkaar verbonden alsof het altijd zo geweest is, in één trek en zonder de minste hapering. De kelders, vaak met een indrukwekkende architectuur, contrasteren er met het zachte landschap. De dikte van de muren doet er ons tegelijk aan herinneren dat het klimaat hier best ruw kan zijn.
Een duidelijke bewegwijzering zorgt ervoor dat we niet verloren lopen in deze mooie doolhof.

Kleine en grote constructies

Kleine huisjes in steen met een pannendak, de zogeheten mazets, zijn voormalige schuilplaatsen die het landschap kleuren en vaak als herkenningspunten dienen.
Magistraler is de wijncoöperatie van Tavel die verrast door zijn neo-Provençaalse architectuur. Voor de bouw in 1939 wilde architect Henri Construite het gebouw laten overlopen in het omringende landschap door gebruik te maken van de typische steen van Tavel, hetzelfde gesteente dat gebruikt werd voor de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York. De bas-reliëfs in roze steen met daarop wijnstokken en wijn afgebeeld zijn het werk van beeldhouwer Armand Pellier.
Het geheel kreeg het label Patrimoine du XXe siècle toebedeeld en staat ingeschreven als Historisch Monument.

Tussen de kalkachtige natuursteen, glas in de hand

Lirac 2014 Château d’Aqueria
Robijnrood met een hint van amethist. De geur is krachtig en kruidig, overduidelijk garrigue, en onderstreept de vruchtenmarmelade. Wilde tijm en rozemarijn worden gekleurd door aardbeien en kersen, terwijl muskaatnoot en cistus het gezelschap krijgen van zwarte vijgen en blauwe pruimen. Het vlezige van het fruit zorgt voor volume. Ragfijn van smaak, als een cirkel met een zoete rand. Een omlijning die zoet lijkt maar het niet is. Het frisse van deze wijn heeft veel te danken aan zijn minerale indrukken, een kristalhelder draagvlak met daarop alle aroma’s. Het subtiel evenwicht tussen het aardse en het hemelse wordt verbonden door een fijne draad van pittige citrusvruchten.
Assemblage van grenache, mourvèdre en syrah die ontsteeld en apart macereren gedurende 3 weken. De opvoeding van 10 maanden vindt plaats in barriques, waarvan een kwart nieuw.
www.aqueria.com
www.magnuswijnen.bewww.christiaens-wijnhuis.bewww.tgvins.bewww.winetime.bewww.selectedwines.bewww.gelin-vins.bewww.vandenbussche-wines.bewww.maisondesvinsfins.bewww.wijnenvandurme.be

Tavel 2015 Domaine des Carabiniers
Uitgesproken kleur van zalmroze met karmijnrood. Uitbundige fruitgeuren van rode aalbes, aardbei en framboos, afgewerkt met een blaadje munt en onderstreept door peper, heel speels. Qua smaak lijkt het alsof er granaatappelzaadjes op onze tong openbarsten. Hun frisse smaak overrompelt de vette en smakelijke textuur van deze Tavel met z’n uitdagend fruit dat een mix is van bessen en citrusvruchten, fruit dat op zijn beurt opgefrist wordt door komijn en koriander. In de lange finale herkennen we zure snoepjes.
Assemblage van 50% grenache, 20% cinsault, 15% clairette en 15% syrah die ‘s nachts geoogst worden en vervolgens 24 tot 36 uur macereren. De alcoholvergisting verloopt aan 21°C. De bâtonnage met de fijne lies zorgt ervoor dat de glycerol smeuïger wordt.
www.carabiniers-vin-biologique.fr

 

Eindeloze wijngaarden

Deze zee van wijngaarden overspoeld met water kunnen we ons moeilijk voorstellen, maar dit landschap kwam tot stand dankzij de Aygues en de Ouvèze, twee rivieren die met samengebundelde kracht tijdens de voorlaatste ijstijd voor dit terras zorgden. Het Riss eindigde ongeveer 130.000 jaar geleden. Het landschap is ronduit indrukwekkend.
Verscholen bovenaan Cairanne kunnen we Plan-de-Dieu bijna volledig zien liggen. Zijn verlengde gaat richting Sainte-Cécile en reikt tot aan de voet van Suze-la-Rousse. Dit groot vierhoekig landschap is zuid tot zuidwest georiënteerd en varieert van 150 meter hoog aan de voet van Rasteau tot 80 meter aan de ingang van de vlakte van Camaret-Jonquières. In het westen wordt dit wijnlandschap afgebakend door de Aygues en in het oosten door de Ouvèze.

Immens wijnlandschap

Om deze eenheid beter te begrijpen, moeten we te midden van de wijngaarden gaan staan. Daar waar de mistral de bladeren doet ruisen, waar een streepje zon voor kleur op ons gezicht zorgt en waar rolkeien onder onze voeten warmte afgeven. Met onze blik op oneindig lijkt het alsof we tussen een zee van wijnstokken moeten navigeren, met helemaal in de verte de Dentelles de Montmirail, de kliffen van Rasteau en het Massif d’Uchaux. En nu we toch aan het fantaseren zijn, kunnen we ons best voorstellen dat struikrovers destijds hier de omgeving onveilig maakten en de goden aanriepen alvorens het woud te doorkruisen.

Plan de Dieu 2014 LePlan Vermeersch
Robijn met karmijnrood, aangenaam geurend naar confituur van rode en zwarte vruchten, gelei van rozenblaadjes, peper, salie en rozemarijn met een streepje tapenade van zwarte olijven om het geheel een extra Provençaals accent te geven. In de smaak komen al deze impressies terug. Een frisse wijn, waarbij het fruit duidelijk naar voren komt, maar tegelijk ook krachtig en zonnig is van karakter.
Assemblage van 50% grenache en 50% syrah, gekneusd en ontsteeld, gevinifieerd en opgevoed in inox tanks.
www.leplangt.com
www.magnuswijnen.bewww.feys-vanacker.bewww.wijnhuisbollaert.bewww.wijnengoyens.be –  http://drankenservice-vdm.be  – www.hetwijnatelier.be – www.holar-isca.bewww.popsss.com – www.wijnendeclerck.be  –  www.convento.be

Plan de Dieu 2015 Domaine des Pasquiers
Donker granaatrood van kleur start hij met kruidige accenten in de geur. Het fruit komt daarna, met onder meer zwarte bessen, bramen en kersen. Vervolgens ruiken we peper en tot slot hints van garrigue, rozemarijn, tijm en salie. Alles komt in reeksen die bij elke inademing telkens van plaats veranderen. De smaak is heerlijk fris, met aangename tannines die nog een tikje ruw zijn. Alle geurindrukken proeven we opnieuw, terwijl de kruiden daarin iets sterker tot uiting komen.
Assemblage van grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. Inkuiping van 30 dagen met regelmatig overpompen. De opvoeding vindt plaats in cementen tanks en duurt 12 maanden.
www.domainedespasquiers.fr
www.avs-sa.bewww.wijnengeschenken.nlwww.wijnhuis-oktober.nl

Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie