Côtes du Rhône en het wijnlandschap, aflevering 6

20/04/2017 - Twee wijnlandschappen die hun benaming zouden kunnen omwisselen, want het diverse van het ene landschap vinden we ook terug in het landschap dat eruitziet als een ansichtkaart.

Wijnlandschap vol diversiteit contra dat van een ansichtkaart

Het eerste bevindt zich helemaal ten noorden van de zuidelijke Côtes du Rhône en biedt een waaierachtig reliëf van heuvels en schaduwrijke valleien. Het tweede bevindt zich rond de Dentelles de Montmirail en is een landschap met scherpe contouren, ongelooflijk mooi. Beide bezitten voor het overgrote deel kalkbodems.

Wijnlandschap vol diversiteit

Valréas

Met Valréas als centrum vormt het eerste landschap een grote driehoek die in het noorden wordt afgebakend door de Montagne de La Lance met een hoogte van 1338 meter. Van boven naar beneden zien we wijngaarden, gemiddeld rond 200 meter boven de zeespiegel.

Structuur van het wijnlandschap 

Het landschap is duidelijk onderverdeeld, met op de eerste plaats de belangrijkste waterloop, een echt waterbassin met rivieren die afgezoomd worden door bomen en kreupelhout. Het ziet eruit als nerven van een wijnblad. Hagen van populieren en cipressen zorgen voor onderbrekingen. Andere rechte lijnen, amandelbomen, rijen stenen, platanen en lindebomen, versterken deze bijzondere onderverdeling. Zonder de wegen en paden te vergeten die eruitzien als de stiksels van een immens patchwork.

Ambiance en kleuren

We stellen ons voor dat we ons op de top van de La Lance bevinden, waar we elk seizoen  andere kleuren in het landschap zien. Heel vroeg in de lente wordt het grijs van de winter verjaagd door een prachtig groen, van heel licht tot heel donker, met daartussen roze en witte stippen van de amandelbomen die in bloei staan. Daarna komt de zomer met het gele van de graanvelden naast het paarse van de lavendelstruiken. Ondertussen zijn de wijnstokken goed vertrokken en kleuren ze de lichte ondergrond groen en geel. In de herfst kleurt alles rood, met de oogst op zijn hoogtepunt, waarna olijven net voor de winter geplukt of geschud worden en het tijd is voor de truffelzoeker met zijn hond op zoek naar het zwarte goud.

Wandelingen en fietstochten

Dit natuurlijk decor met de fiets of te voet verkennen lijkt ons evident. Er zijn tal van wegen en paden die dit groot gebied doorkruisen, bijzonder uitnodigend voor wandelaars, fietsers en andere toeristen op ontdekking tussen de lavendelvelden, olijfboomgaarden, ongerepte stukken natuur en wijngaarden. Even halt houden in een wijndomein is haast als vanzelfsprekend. Meer dan 30 wijndomeinen nemen deel aan de ontwikkeling van het wijntoerisme in deze streek, onder leiding van het Agence Départementale du Tourisme de la Drôme en Inter Rhône. Gastronomische wandelingen gekoppeld aan kwaliteitsvolle verblijven verhogen het plezier.

Rousset-les-Vignes

Tussen lavendelstruiken, glas in de hand

Côtes du Rhône Villages Rousset-les-Vignes 2012 – Domaine de La Banate
Heel nabij de Montagne de La Lance vinden we Domaine de La Banate, gelegen in de gemeente Rousset-les-Vignes. Jean t’Kint produceert er een rode wijn op basis van 80% grenache en 20% syrah van oude wijnstokken die rondom het domein staan aangeplant. De wijn krijgt een opvoeding van 10 maand in tanks, gevolgd door een flesrijping van 2 jaar. Deze Côtes du Rhône Villages Rousset-les-Vignes 2012 die we in 2016 proefden is ook vandaag top. Helder van kleur met een fruitige en kruidige geur met accenten van garrigue. De smaak is licht maar zit goed verankerd met de streek waar hij vandaan komt. Een elegante wijn, fijn en delicaat, maar niet zonder karakter.
https://fr-fr.facebook.com/SCEA-Le-Domaine-de-la-Banate-900212759997466/
www.basin-marot.be

Prestige 2015 Côtes du Rhône Villages Valréas Domaine du Séminaire
Paars robijnrood van kleur bezit hij een florale geur die aan lelies, irissen en viooltjes doet denken. Daarna komt het fruit opzetten met een accent van gelei van donkere bessen waarin we zwarte bessen en blauwe bosbessen herkennen. De smaak is zacht en breed en wordt opgefrist door een minerale korreligheid die deze wijn meer ademruimte biedt, meer dynamiek. Uit het tannineraster ontsnapt een frisse sappigheid, allemaal impressies die lange tijd nazinderen.
Assemblage van 80% grenache, 10% syrah en 10% mourvèdre. Opvoeding in betonnen tanks.
www.domaine-du-seminaire.fr
www.lachaveeardenne.be

Een wijnlandschap als een ansichtkaart

Te midden van de Dentelles de Montmirail en deze streek verkennen met al onze zintuigen, is een schitterende en onvergetelijke ervaring. Het is dan ook een van Frankrijks mooiste wijnstreken.

Structuur van het wijnlandschap

Het landschap is eerder ruw en ziet eruit als een assemblage van pieken, valleien en bergpassen waarin en waarrond dorpen en wijnstokken hun nest maakten. Als vanzelfsprekend gingen de vele gehuchten en boerendorpen een huwelijk aan met de kalkbodems die tot het landschap behoren, vastgeketend aan het abrupte van een rots in Roque-Alric of aan de voet van de berg zoals in het dorp Lafare. Wegen en paden zorgen voor de onderlinge verbindingen en volgen de waterlopen waaruit bergpassen vertrekken die tot buiten het gigantisch kalkachtige amfitheater van Gigondas, Séguret of Beaumes-de-Venise reiken.

Een onophoudelijk spektakel

Deze uitloper van de Mont Ventoux versnijdt zijn kalkachtig reliëf en knipt het uit in een overweldigend landschap. De hele dag kunnen we in de zon blijven zitten om op het groot scherm van de Dentelles het veranderende grijs te zien. Van zonsopgang tot zonsondergang, heel de dag lang worden duizenden nuances van roze tot vuurrood afgewisseld met okergeel en blauw. Een immens spektakel waar rijen wijngaarden heel naturel deel uitmaken van het decor.

Landschapsonderhoud  

De Cave des Vignerons de Caractère van Vacqueyras lanceerde het initiatief om vormingen aan te bieden om muurtjes van opeengestapelde stenen te restaureren die het landschap vorm en structuur geven. Een belangrijk iets voor het behoud en de goede staat van dit typische wijnlandschap. Van zijn kant introduceerde Cave Balma Venitia een productiehandvest dat gerespecteerd moet worden door de 150 aangeslotenen. De bedoeling is dat culturele en traditionele praktijken van weleer en het behoud van de omgeving en het milieu beschermd worden en het typerende landschap dus bewaard blijft.

Saint Pantaléon les Vignes

Met zicht op de Dentelles, glas in de hand

C’est Beau Là-Haut 2014 Côtes du Rhône Villages Séguret Domaine Chamfort
Donker robijnrood en geurend naar een marmelade van donker fruit dat wordt opgefrist door munt en onderstreept door zoethout, rozemarijn en salie dat op zijn beurt aan garrigue doet denken. De smaak is fris, breed en krokant tegelijk, maar ook sappig met impressies van bloemen en fruit die uit de weelderige tannines ontsnappen. De kruidige finale is prikkelend en geeft zin om er constant opnieuw van te proeven.
Deze 100% grenache komt van een perceel op 450 meter hoogte, een plek met een bodem van dik kalkpuin. De wijn krijgt een opvoeding in houten vaten en barriques.
www.domaine-chamfort.fr
www.lambrechtwijnen.bewww.wijnimport-couvreur.bewww.maagvins.behttps://wallux.com/les-caves-de-rochefortwww.lesrestanquesdehoux.be  –www.maisondesvinsfins.bewww.thiessen.nlwww.ic-wines.nlhttp://chiesavins.ch

Cuvée Clémence 2014 Côtes du Rhône Villages Sablet Domaine de Boissan
Paars robijnrood bezit hij een fruitige geur die doet denken aan zwarte bessen, blauwe bosbessen en citrusvruchten. De smaak is fris, licht getoast, met fijne en sappige tannines gelinkt aan zijn opvoeding. In de lengte proeven we opnieuw fruit dat wordt opgefrist met citrusschil en onderstreept door specerijen. Een aangename wijn met een joviaal karakter.
Assemblage van 50% grenache en 50% syrah, waarvan de grenache 18 maanden wordt opgevoed in tanks en de syrah 18 maanden in gebruikte barriques.
www.domainedeboissan.com
https://fr-fr.facebook.com/MagaVins/

Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie