Twee Crémants van Piron en Rolet

22/03/2017 - Fraaie schuimwijnen op basis van chardonnay van de Beaujolais en de Jura.
Want ook dat is de rijkdom van wijnland Frankrijk!

Crémant de Bourgogne Extra Brut Domaine Piron

Groengoud van kleur met fijne en lichte belletjes, geurend naar roggebrood met een ietwat verbrande korst met daarop citroenmarmelade. Vervolgens zorgt een vleugje peper ervoor dat het mineraal accent van natte stenen naar voren komt. We verwachten ons aan een heel pittige en ietwat friszure smaak, maar we proeven eerder een zachte en krokante frisheid. Daarna komen de bitters tevoorschijn die met een trek van zoethout de citrusvruchten en het wit fruit onderstrepen. Zwarte peper maakt op zijn beurt het ronde fruit intenser.
De chardonnaystokken voor deze Crémant staan aangeplant in de gemeente Corcelles, ten oosten van Morgon, en zijn een 20-tal jaren oud. De bodem is samengesteld uit kalkachtige colluvia met een diepe onderlaag van klei, op een zachte helling die naar het noord-noordwesten is gericht. De druiven worden heel zorgvuldig met de hand geplukt en vervoerd in kistjes, waarna ze onmiddellijk geperst worden. Het sap wordt strikt geselecteerd alvorens de temperatuurgecontroleerde vergisting van start gaat. Deze wijn wordt volgens de ‘traditionele methode’ gemaakt en krijgt een opvoeding van 12 maanden ‘sur lattes’.
www.domaines-piron.fr
www.vpsbelgium.beinfo@godaert-vanbenden.bewww.sauterwijnen.nlwww.reichmuth.chwww.gazzar.ch

Crémant du Jura Cœur de Chardonnay Brut Domaine Rolet

Fijne belletjes, mooi rond, rollen over een habijt van een licht goudgele stof met een groene schijn. Oranjebloesem zet zich vast aan de kraag, terwijl een kantwerk van jasmjin de brede plooien van geroosterde amandelen met zachte boter afbiest. Een frisse stof die verkoelend werkt, met een minerale indruk die voor enkele fijne ribbels zorgt, waarop knoopsgaten van amandel en hazelnoot worden geborduurd met een draad van groene pistache. De knopen zelf zijn bolletjes zwarte peper van waaruit draden van citrus vertrekken, die op hun beurt voor sierlijke arabesken zorgen en kruidige en fruitige parfums achterlaten, helemaal tot in de finale. Tegelijk elegant en geraffineerd prikkelt deze blanc de blancs van begin tot eind.
De Chardonnaystokken staan aangeplant op mergelbodems in Montigny-les-Arsures en Le Vernois. Er wordt manueel geoogst en de trossen blijven heel. De wijn wordt gemaakt van het eerste sap. Hij verblijft 24 maanden ‘sur lattes’ en krijgt daarna een flesrijping van 2 maanden alvorens hij de deur uitgaat. Deze Cœur de Chardonnay blijft een van de toonbeelden van crémants van de Jura.
www.rolet-arbois.com
www.dulst.bewww.goorden-wine.comwww.chais-et-terroirs.bewww.ispc.bewww.baragouts.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie