Crémant de Limoux

26/11/2018 - In Limoux worden er niet alleen Blanquette (soms artisanaal), stille rode en witte wijnen gemaakt, maar sedert 1990 ook Crémant de Limoux.
Speciaal voor u proefden we er een aantal en maakten we een selectie.

Zoals bij alle crémants hebben we te maken met de ‘méthode traditionelle’, met een tweede gisting op fles dus. Deze crémant moet minstens 12 maanden ‘sur lattes’ rusten en mag niet worden verkocht voor de 15e maand na botteling.

Er wordt ongeveer 31.000 hl per jaar geproduceerd, wat een beetje minder is dan Blanquette de Limoux (45.000 hl). Maar het is natuurlijk wel zo dat Blanquette er prat op kan gaan dat het de oudste schuimwijn van Frankrijk is, van de wereld zelfs, en dat reeds van in 1544, terwijl Crémant de Limoux nog geen 30 jaar oud is!

Een volwaardige AOC

De druivenrassen voor deze crémant zijn heel specifiek. Terwijl mauzac het historische druivenras is van deze streek, en voor de Blanquette, is Crémant de Limoux hoofdzakelijk op basis van chardonnay en chenin.

De tekst van het huidige decreet (aangepast in 2004) luidt als volgt: « Om recht te hebben op de aanduiding ‘Vin destiné à l’élaboration de Crémant de Limoux’, moeten de wijnen op basis zijn van volgende druivenrassen, alle andere uitgesloten:

  •  belangrijkste druivenrassen : chardonnay B en chenin B. Beide druivenrassen mogen niet meer dan 90% van de samenstelling van de wijngaard uitmaken. Chenin B moet minstens voor 20% aanwezig zijn en mag niet meer dan 40% van het wijngaardareaal uitmaken;
  •  bijkomstige druivenrassen : mauzac B en pinot N. Beide druivenrassen, samen of afzonderlijk, mogen niet meer dan 20% van de samenstelling van de wijngaard uitmaken. De pinot N mag op zijn beurt niet meer dan 10% van het wijngaardareaal uitmaken. Met samenstelling van de wijngaard of wijngaardareaal worden alle druivenrassen verstaan van alle percelen die bestemd zijn om Crémant de Limoux te maken. »

Zoals u merkt moeten wijnbouwers in Limoux ook een beetje mathematisch aangelegd zijn …

Op onze proeftafel stonden 14 cuvées, waarvan 3 roséwijnen. Het grooste deel waren ‘bruts sans année’.

Van deze 14 wijnen selecteerden we er 5, wat een meer dan respectabel resultaat is voor deze appellatie die vrij homogeen lijkt. Grotendeels bezaten de wijnen een zekere gelijkenis, met een toegankelijke fruitigheid, een mooie frisheid en een zilt accent. Sommige wijnen die een langere rijpingsduur op hout kenden, plaatsten we apart.
Bijna alle wijnen leken ons goed gemaakt en bezaten fijne belletjes. Minder enthousiast waren we over de roséwijnen, waarvan we geen enkele van de 3 selecteerden.

Ons proefpanel bestond uit: Bernard Arnould, Johan De Groef, Hervé Lalau, Philippe Stuyck en Marc Vanhellemont.

De selectie van IVV

Taudou Brut Sans Année

Mooie fruitige en kruidige accenten in de geur (perzik, sinaasappel, saffraan), evenwichtig en fris van smaak. Een heel elegante crémant, heel chardonnay.
Te vinden in Loupia, in het westen van de appellatie, telt dit domein een 30-tal ha wijngaarden. Jean-Pascal Taudou die het van zijn vader Jean-Marc overnam, produceert er vandaag Blanquette, Crémant (wit en rosé) en een witte Limoux.
taudouvignerons@orange.fr

Jean-Louis Denois Cuvée Sainte Marie 2014

Zeer fijne belletjes. Mooi rijp en diep van geur: ananas, mandarijn, peer, marshmallow. In de smaak zit alles goed op zijn plaats, inclusief de aroma’s van in de geur, maar ook impressies van tarte tatin, boterbiscuitjes, frangipane en kruidnagel. Even wanen we ons in een patisserie. Maar het geheel is niet overdreven en blijft fris, dankzij de zilte frisheid van in de finale, heel dynamisch.
Een mooi staaltje van opvoeding. Deze cuvée op basis van oude wijnstokken chardonnay, die perfect rijp worden geplukt, werd pas voor de eerste keer in 2014 gemaakt. Daarvoor kwamen deze druiven gewoonlijk in de blend van de stille witte Limoux terecht. Deze wijn kreeg van ons proefpanel de hoogste score. Gisting in vaten en opvoeding van 10 maanden in contact met de fijne lies. De malolactische gisting wordt geblokkeerd om meer frisheid te bekomen.
Ter herinnering: van deze wijnbouwer selecteerden we enkele weken geleden ook de cuvée Eclipse.
www.jldenois.com
www.lescavesdebordeaux.be – http://couleurvin.be – www.ste-vin.com – http://toutestvin.com – www.wijnimportmaesbraem.be – http://www.vitisvin.be – www.wijnen-bdc.be –  www.epicesettout.be – wijnhandel Vanroelen – bufrapex@skynet.be

Domaine Delmas Cuvée Passion Brut

Bernard en Marlène Delmas (3e generatie Delmas in het bedrijf) leiden dit domein van 31 ha dat reeds 30 jaar biologisch wordt gerund.
Deze cuvée is een blend van alle 4 toegelaten druivenrassen binnen de appellatie, afkomstig van 10 verschillende percelen in de Haute-Vallée.
Deze complexiteit vinden we terug in een wijn die aarzelt tussen floraal (acacia, jasmijn), wit en geel fruit (peer, citroen, abrikoos) en specerijen (zoethout), maar nadien versmelt in een volle smaak en harmonisch verder ontwikkelt, gekoppeld aan gedroogde vruchten en een sappig bitter. Heel karaktervol, deze vineuze crémant.
www.blanquette-delmas-bio.com

Calmel & Joseph Brut 2014

Deze cuvée is een mix van 60% chardonnay, 30% chenin en 10% pinot noir afkomstig van het westelijk deel van het gebied, druiven die iets later worden geplukt. De wijn verbleef 15 maanden in contact met de lies.
Ongetwijfeld de meest ‘citrusachtige’ van alle geproefde wijnen: gekonfijte sinaasappel, pomelo, sukade. De smaak zit in het verlengde van de geur, zij het met een beetje brioche en frangipane daaraan toegevoegd. Een heel complete en goed opgevoede wijn is dit die zin geeft in een tweede slok. Of waarom niet, in een tweede glas.
www.calmel-joseph.com

Château Martinolles Grande Réserve Brut 2012

Deze cuvée maakt deel uit van het topgamma van dit huis uit Saint-Hilaire dat enkele jaren geleden werd opgenomen in de groep Paul Mas. Het is een blend van 70% chardonnay, 20% chenin en 10% mauzac met een opvoeding van 24 maanden ‘sur lattes’. 20% van deze cuvée verbleef 6 maanden in barriques.
Zeer elegante en regelmatige belletjes, met een geur die zomerfruit (nectarine), winterfruit (bloedsinaasappel) en witte bloemen vermengt. De smaak is vol en de finale zeer smakelijk met een heerlijk bitter van sinaasappelzeste en een vleugje honing. Oké, de oudste van de reeks, maar wel in picobello in orde!
www.paulmas.com/les-domaines/domaine-de-martinolles

Wijnen die we nog goed vonden: Première Bulle Premium (Sieur d’Arques), Eclipse (Jean-Louis Denois), Les Gramenous (J. Laurens) en Emotion Brut rosé (Antech).

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie