Crozes of Saint-Jo by Vidal-Fleury? Wat een vraag!

19/09/2019 - We gaan voor de twee, maar misschien niet op hetzelfde moment. De ene smakelijk en vlot, de andere meer gereserveerd, waardoor we er dieper op ingaan om te weten wanneer we ze best proeven.

Crozes-Hermitage 2016 – Vidal-Fleury 

 De paars granaatrode kleur ruikt naar marmelade van zwarte bessen en bramen die wordt opgefrist door sap van sleepruimen en kruidiger gemaakt door flink wat zwarte peper. De smaak is heerlijk sappig, zoals verwacht, aangenaam en vlot, met een fluwelige tanninestructuur. De fijne frisheid zet de fruitige impressies extra in de verf en worden onderstreept door een fraai bitter van zoethout. Aan dit aantrekkelijk geheel worden nog enkele aromatische planten toegevoegd. In de lengte komt alles in omgekeerde volgorde voorbij, waardoor we heel veel zin hebben om opnieuw een slok te nemen.
De syrah voor deze wijn staat aangeplant op een bodem van rolkeien met een diepere onderlaag van klei, te vinden op de vlakte van Châssis, een voormalig terras van de linkeroever van de Rhône.
De oogst krijgt een maceratie van 3 weken met in het begin veel délestages (overpompen van onderaan uit de tank). De vergisting start op met eigen gistcellen. Opvoeding van 3 maanden in contact met de lies in tanks, gevolgd door 12 maanden in foeders. Natuurlijke klaring en stabilisatie door opeenvolgende soutirages (aftappen), tangentiële filtering, zonder collage (klaring met eiwitten). Rijping van minstens 6 maanden op fles alvorens de wijn de deur uitgaat. 

Saint-Joseph 2016 – Vidal-Fleury

 Uit het karmijnrood met robijn ontsnapt een geur van krieken met een elegant en floraal accent van jasmijn. De smaak is strak, net zoals de ragfijne tanninestructuur. Deze wijn geeft de indruk van gesloten te zijn, streng bijna, wat nog versterkt wordt door zijn intense frisheid. Flink walsen en een tweede slok zijn nodig om hem echt te appreciëren. Eindelijk komt het kruidige fruit tevoorschijn, parfums van viooltjes en irissen die zacht ontploffen, met het vlezige van zwarte bessen, kersen en bramen die voor extra smakelijkheid zorgen, zij het zonder overdrijven. Deze Saint-Jo behoudt zijn sérieux, geen uitbundig gedoe! Finesse en geduld zijn de kernwoorden. De lengte belooft veel goeds, zaken die nu nog verborgen zitten maar binnen enkele jaren zeer zeker tot uiting zullen komen.
De syrah voor deze wijn staat aangeplant op granietrijke hellingen, te vinden op de rechteroever van de Rhône. Hij wordt op dezelfde manier gevinifieerd als de Crozes, met het enige verschil dat de opvoeding voor 100% doorgaat in barriques.

www.vidal-fleury.com
www.hasseltmillesime.be 

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie