Cru Bourgeois Médoc 2017

12/11/2019 - De Alliance des Crus Bourgeois werd in 1962 opgericht en is een syndicaat dat ongeveer 300 wijndomeinen verenigt binnen de AOC’s van de Médoc: Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe.

Begin 2018 kregen Les Crus Bourgeois du Médoc groen licht van de Franse ministeries om een vijfjarig klassement te organiseren met de herintroductie van 3 historische hiërarchische niveaus: Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieur en Cru Bourgeois Exceptionnel. De kandidaturen die tot dit klassement willen toetreden zijn inmiddels ingediend en de publicatie ervan wordt voorzien eind februari 2020.

Wijnjaar 2017

In afwachting van dit nieuw klassement stelde de Alliance recentelijk een 40-tal wijnen voor uit dit moeilijke wijnjaar. Een deel van de wijnstreek werd in 2017 verwoest door de nachtelijke vrieskou van 27 en 28 april. Tal van wijngaarden in de Haut-Médoc en Margaux werden getroffen, terwijl Pauillac en Saint-Estèphe daar nauwelijks iets van merkte. De zomer verliep prima, met een zeer warme maand juni, maar op 8 september gingen de hemelsluizen open. Overvloedige regen deed de druiven opzwellen. Daardoor moest de merlot vroeger geoogst worden dan voorzien. Gelukkig was de cabernet sauvignon, die begin oktober geoogst werd, mooi rijp. Niettemin was het verstandig om met dergelijke weersomstandigheden niet te veel te willen extraheren. Het overgrote deel van de Crus Bourgeois du Médoc 2017 zijn echter frisse wijnen met eerder krokant fruit en niet te veel alcohol, wijnen die nu reeds lekker zijn.

Favorieten

Van de voorgestelde wijnen vond ik de wijnen van volgende domeinen het meest geslaagd, omwille van hun evenwicht, frisheid, definitie en correcte tannines:

  • Château Patache d’Aux, Médoc
  • Château Lestage-Simon, Haut-Médoc
  • Château Fonréaud, Listrac-Médoc
  • Château La Tour de Mons, Margaux
  • Château Le Crock, Saint-Estèphe
  • Château Petit Bocq, Saint-Estèphe

Bernard Arnould

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie