Crus van de Muscadet : 3 favoriete wijnen

15/04/2016 - Het eerste decennium van 2000 was allesbehalve makkelijk voor de wijnregio rondom Nantes. Overdreven gebruik van chemische middelen, extreme mechanisering, veel te hoge opbrengsten, redenen zat die de povere kwaliteit van veel muscadets tegen dumpingprijzen verklaarden.

Het gevolg was een serieuze idenditeitscrisis en commerciële recessie. Gelukkig is het in de menselijke samenleving zo dat er na elke crisis een reactie komt. In Muscadet zien we momenteel dat er reeds enkele jaren gemikt wordt op wijnen die zo trouw mogelijk de expressie van de melon de Bourgogne-druif weerspiegelen, gekoppeld aan diverse bodemstructuren: graniet, micaschist, gneiss, gabbro, amfiboliet, zanderig-kiezelachtig. In die zin werden er negen gemeentelijke Crus afgebakend.  

Illustratie van deze renaissance

La Cave des Oblats in Luik gaf me onlangs de gelegenheid drie wijnen te proeven die afkomstig zijn van drie van deze gemeentelijke Crus. De hamvraag was: bezitten deze wijnen een duidelijk andere identiteit die telkens correspondeert met de verschillende terroirs? Na de wijnen geproefd te hebben is het antwoord ja: alle drie de wijnen bezitten een heel andere identiteit met voor elke Cru duidelijk verschillende karaktertrekken, iets waarnaar hard werkende wijnbouwers dan ook streven.

marc11

Domaine de la Pépière – Cru Clisson  2013
AOP Muscadet de Sèvre et Maine

De wijn van Clisson is afkomstig van het meest zuidelijke deel van het Armoricaans Massief.
De granietrijke ondergrond is bedekt met kiezel of met klei gekoppeld aan rolkeien.
De grote waterdoorlaatbaarheid van deze bodems zorgen ervoor dat de wijnstok diep kan wortelen, waardoor de wijn minerale elementen bezit die onlosmakelijk verbonden zijn met het terroir.
In de geur bemerken we reeds fijne en mineraal zilte indrukken te midden van aroma’s van seringen en as.
Deze complexiteit komt terug in de smaak, heel levendig, puur en zilt. De wijn is tegelijk fijn maar ook stevig.
De finale houdt goed aan en nadat het glas leeg is zindert de elegante complexiteit van deze wijn nog enkele minuten na. www.domainedelapepiere.com

Domaine Bonnet-Huteau – Cru Goulaine 2012
AOP Muscadet de Sèvre et Maine

goulaine_btle1_510x600Het terroir van Goulaine, dat is een aaneenschakeling van kleine heuvels met een ondergrond van micaschist en gneiss waar we wijnpercelen vinden bovenaan de hellingen. In deze bodemstructuur zitten ook aders van graniet en amfiboliet. Afkomstig van 40 jaar oude wijnstokken bezit deze wijn expressieve aroma’s van citrusvruchten zoals yuzu, zowel in de geur als in de smaak. De zuren zijn hier minder scherp omdat ze omhuld zijn door vruchtenpulp en een vetje. Na walsen komt er bij dit complex geheel echter een fijne minerale indruk, waardoor de finale lang en fijn zilt van smaak wordt. Dit voorspelt een ontwikkeling richting finesse en elegantie binnen enkele jaren. www.bonnet-huteau.com

Rémi-Bonnet21

Domaine Damien Rineau – Cru Gorges 2010
AOP Muscadet de Sèvre et Maine

De bodems van deze Cru zijn terreinen met stukjes gabbro met daarop een dikke laag klei op heuvels die uitkijken over de Sèvre.
Deze bodemstructuur is dus vrij vruchtbaar, zonder waterstress. Niet verwonderlijk dat deze wijn vol is, met ook een meer krachtige geur dan zijn voorgangers.
De ronde smaak wordt niettemin in evenwicht gebracht door het frisse van gekruide minerale indrukken.
De kracht van deze wijn wordt gekoppeld aan aroma’s van intens geel citrusfruit vermengd met meer discrete geuren van varens en kamperfoelie.
Goede persistentie met een vleugje gerookt.
Een authentieke ‘terroirmuscadet’ met bewaarpotentieel. http://www.cru-gorges.com/index.php/fr/producteurs/damien-rineau.html

www.cavedesoblats.com

Bernard Arnould

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

Geef een reactie