«Cymru am byth» – Welsche wijn en whisky

25/02/2019 - De avond Celtic Tastes van 4 februari jongstleden, in de British Residence van Brussel, bood aan de genodigde professionals en journalisten de gelegenheid om kennis te maken met een aantal producten die bij ons nog niet zo bekend zijn. Meer bepaald, producten uit drie Keltische naties van het Verenigd Koninkrijk: Wales, Schotland en Noord-Ierland. En meer specifiek, dranken.

Tijdens het diner werd er een uitstekende witte wijn geschonken, de White Castle 2017, afkomstig uit Wales. Een première voor mij, want nog nooit proefde ik een wijn uit deze regio.

White Castle Gwin Gwyn

Deze witte wijn verbaasde me omwille van zijn rijpe indruk. Ten onrechte dacht ik te maken te hebben met een lichte en eerder zure wijn. Maar nee, fout, want deze wijn bezat meer dan voldoende materie en een zekere vetheid. De aroma’s deden me denken aan peer en citrusvruchten, een vleugje muskaat en vlierbloesem. Een wijn met een prima lengte en souplesse. Even dacht ik aan chasselas, wellicht omdat ik er nog een in de namiddag geproefd had, de speciale cuvée van de Zwitserse Les Frères Dutruy.Hoe dan ook deed deze witte Welsche wijn, met zijn ronde smaak, het uitstekend in combinatie met de gerookte vis. En zelfs bij het lam, dat daarna geserveerd werd en overigens ook uit Wales kwam. Het zou prettig zijn om dit soort van lam ook bij ons gemakkelijker te vinden, waar het eenvoudiger is lam uit Nieuw-Zeeland te kopen, dat niettemin van veel verder moet komen.

Maar opnieuw over naar onze White Castle, die het overigens ook prima deed met de oude Cheddar Black Bomber van de Snowdonia Cheese Company. www.snowdoniacheese.co.uk

De naam White Castle refereert naar de ruïnes van het voormalige Normandische fort in Abergavenny. Nicola en Robb Merchant, de eigenaars van het wijndomein, vernoemden er hun domein naar. De eerste vinificaties dateren van 2011.
De ongeveer 2 hectare wijngaarden liggen in Abergavenny, in het zuidoosten van Wales. Of anders gezegd, tussen de 51e en 52e noordelijke breedtegraad, ongeveer ter hoogte van Rotterdam. Deze plek wordt evenwel aan drie kanten beschermd door de Black Mountains, die aan weerskanten de grens tussen Wales en Engeland vormen, een reeks heuvels die het ruwe klimaat wat milder maken, net zoals het wijnperceel van de Merchants dat op een heuvel ligt en naar het zuiden is gericht.
Ondanks alles kozen de eigenaars ervoor om met Duitse druivenrassen te werken die niet veel zon nodig hebben en vrij snel rijp zijn: siegerrebe (een kruising tussen madeleine angevine en gewürztraminer) en phoenix. Maar we vinden er ook rondo, seyval en pinot noir (niet geproefd).
www.whitecastlevineyard.com

Penderyn Whisky

Maar Wales, dat is ook, op een 30-tal kilometer meer naar het westen, Penderyn Distillery in het gelijknamige dorp. Het ligt aan de voet van de Brecon Beacons, een nationaal park en beschermd natuurgebied dat ook Fforest Fawr herbergt, ondanks de nabijheid van de mijnvalleien aan de zuidkant.
Er wordt een single malt gemaakt die niet alleen Welsch is, maar vooral zeer goed. Penderyn is een relatief jong bedrijf (de eerste productie dateert van 2000), maar de toestellen waarmee gewerkt wordt zijn vrij opmerkelijk. Zo worden er twee koperen pot stills gebruikt, van het type Faraday, zonder ‘repasse’, en twee pot stills van het Schotse lantern-type voor de meer speciale whisky’s. Het bedrijf maakte al snel naam en faam omwille van zijn zeer zacht smakende whisky’s met een zijdezachte textuur, whisky’s die met de grootste zorg een verdere rijping krijgen. Getuige hiervan is de Penderyn Madeira Finish.

Zijn naam refereert naar de weg die hij aflegt, want eerst krijgt deze single malt een opvoeding in bourbonvaten alvorens hij voor de finish overgaat naar pipas waarin eerder madera zat. Een soort van stilstaande reis die het beste van twee werelden combineert, of meer zelfs: toetsen van honing, een zeer zacht gerookt accent, ergens tussen droog en soepel, indrukken van rozijnen, toffee, peer en specerijen, het geheel zeer fruitig en bijna exotisch met impressies van abrikoos, mango en ananas.

Zowel de echte liefhebber als de beginnende whiskydrinker houdt ongetwijfeld van deze complexe maar vooral ook toegankelijke whisky. En de finale is zodanig lang dat ze de Welsche leuze illustreert: «Cymru am byth»Wales, voor altijd!

http://penderyn.wales
www.premium-spirits.be – www.whisky.fr

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie