De 12e editie van Cheese vindt van 20 tot 23 september plaats in Bra, Italië.

De 12e editie van ‘s werelds grootste kaasevenement richt zich op natuurlijke kazen en hun voordelen voor onze gezondheid en het milieu

Natuurlijke kaas is mogelijk

Het programma van Cheese 2019 is online!

De 12e editie van Cheese, ‘s werelds belangrijkste evenement gewijd aan rauwmelkse kaas en ambachtelijke zuivelproducten, vindt van 20 tot 23 september plaats in Bra, Italië, en verwelkomt kleine kaasmakers van over de hele wereld. 

Dit jaar legt Slow Food de lat hoog: het thema van Cheese 2019 is ‘Natuurlijke kaas is mogelijk’, en vertegenwoordigt de volgende stap van rauwe melk naar natuurlijke kaas. 

Slow Food is van mening dat natuurlijke kaas – gemaakt zonder de in laboratoria geselecteerde en in massa geproduceerde starterculturen – rijker is aan biodiversiteit en een meer authentieke uitdrukking is van de plaats van herkomst. Wij willen er nogmaals op wijzen dat een terugkeer naar deze stijl van productie mogelijk is, ook al vereist dat tijd, geduld en ervaring. De producenten die op deze manier kaas maken, produceren unieke smaken en aroma’s, waaraan industrieel geproduceerde kaas niet kan tippen.

Starters zijn van groot belang: als een kaasmaker de microbiële biodiversiteit van zijn of haar kaas wenst te behouden, kan hij of zij door middel van enting zijn of haar eigen melkzuursel of entcultuur van wei produceren, waardoor vele verschillende bacteriën bewaard blijven. Elke boerderij heeft zijn eigen starters, nauw verbonden met hun omgeving, die bijdragen aan het aroma van de kaas.

Rauwmelkse kaas van grasgevoerde koeien hebben vele voordelen; zo zorgt het voor landschapsbehoud, gaat het hydrogeologische risico’s tegen, zorgt het voor behoud van biodiversiteit en draagt het bij aan CO2-absorptie in de atmosfeer. Bovendien verrijkt rauwmelkse kaas de stofwisseling in onze darmen, optimaliseert het de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6, en helpt het ons lichaam te beschermen tegen chronische ontstekingen.

Naast de focus op kaas, zal Cheese 2019 ook ingaan op nitriet- en nitraatvrije vleeswaren en zuurdesembrood. Het evenement verwelkomt de Italiaanse en internationale markt met meer dan 300 exposanten. Producenten en kazen van over de hele wereld betreden het podium in de Taste Workshops: van Sardijnse producenten (die kortgeleden gestaakt hebben in verband met de lage prijs waartegen zij hun melk moeten verkopen), tot Franse affineurs die zullen vertellen over historische Franse kazen. Sterrenchefs uit Italië en het Verenigd Koninkrijk staan in de keuken tijdens de Dinner Dates in Pollenzo.

Het volledige programma van de evenementen staat nu online

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie