De gebroeders Courbis: weinig woorden, wel daden

01/07/2015 - Er was eens een geitenboer die na een vreselijke hagelbui in het holst van de nacht zijn erf voorgoed achterliet. En toen verscheen grootvader Courbis ten tonele. Hij kocht de bergerie. Die lag beschermd tegen noordenwind, diep verscholen in het oksel van een uitzonderlijk kalkrijk amfitheater. Hoe haalde Courbis het in godsnaam in zijn hoofd om die steile ruwe flanken te polijsten tot witwarmer craquelé , dito fenomenale en meest meridionale St Joseph wijngaard? Je wordt voor minder gek verklaard.

Les Royes vues du ciel (1)De gebroeders Dominique en  Laurent zetten de familiale passie onverdroten verder  om het ruwe en steile te bewerken tot het zijn edele vruchten prijsgeeft. Stijlvol en met weinig woorden: een Ardéchois karakter.
Laurent is sinds 1993 actief op het domein. Het trok hem aan. Hij is de jongste en lijkt misschien wel het meest  op z’n  moeder. Hij ontving ons eenvoudig hartelijk. Met glimmende oogjes toonde hij zijn liefde voor  hun  wijngaarden, hoog en steil  gelegen;  nu recent in St Peray (met marsanne  en roussane), al heel  lang in  het verschroeiend hete Cornas ( een thuisbasis voor syrah) en tenslotte in Châteaubourg – hun oorspronkelijke thuis  –  met als hoogtepunt de geologisch bijzondere wijngaard Les Royes.  Marsanne en syrah op een ondergrond van kalk, een uitzonderlijk terroir in de AOC St Joseph. Een vineus Carrera.

Dominique is de oudste. Het is  een warmhartige en pezige zwijgzame montagnard, die niet voor niets houdt van trekkings in het hooggebergte of woestijngebied in Noord-Afrika. Ik stel me voor dat Dominique veel weg heeft van vaderskant. En allicht moet dat voor beiden, de pionier en zijn oogappel, een hele uitdaging geweest zijn. Les Royes moet  je  immers verdienen in het zweet van je aanschijn. Allicht dat daarom Dominique  in zijn jonge en wilde jaren de Nieuwe Wereld verkende o.a. op het wijndomein van Bob Wollersheim in de Prairie du Sac in Wisconsin. In 1988 installeert hij zich op het domein en wordt  de noest werkende  Courbis  in de wijngaarden. Beide broers zijn  complementair en nederig want ze “creëren niet“, maar zien  zichzelf als “wijnbouwers  en  schakel in de transgenerationele overdracht”.

De volgende generatie? Daarvoor  is het nog wat te vroeg. Wat telt is het werk nu. En Les Royes vraagt steil uithoudingsvermogen van  de spieren en dagelijkse zorg –   zo’n helling ligt nooit  stil –  want ook de natuur doet haar werk. Bovendien vereisen zo’n scherpe hellingen een  heldere geest en bewuste omgang met de wijnstok en de ook letterlijk  ‘onderdanige’ verzorging die daarbij nodig is.
Het letterlijke en figuurlijke besef is present dat men sneller beneden ligt  dan men aan de top glorieert. Fragiel evenwicht  en elegantie verdragen  geen grote woorden, maar gedijen in stilte. Geen woorden wel daden.

 

Les Royes 2012 saint-joseph-les-royes-domaine-courbis

Je vraagt je af hoe het mogelijk is; ondanks de afkomst van zo’n terroir, toch één van de meest elegante syrahs…..
Donker als een avondschemering met bloeddoorlopen horizon.
Het dagelijkse labeur is hem aan te zien, gespannen als stug geribd fluweel. Hij ademt een wild schijnbaar ontembaar parfum. Schitterende scherpe stenen, kort nukkig kruid, streng boeket en niet het minste garnituur, de boodschap is helder precies. Geen beloning zonder inspanning, alles heeft zijn prijs. En dus plotseling is het alsof hij glooiend en soepel wordt. Zonder aarzeling ontluikt al de aanzet van zachtheid. Zijn zelfbewust karakter loopt over van generositeit. Uiteindelijk laat hij zich toch gaan en krijgen we bloemen en fruit met delicate toetsen van viooltjes en irissen en verrukkelijke vruchtengelei. Een glimlach verschijnt op de lippen om zoveel sappige bessen. Enkel de tanninestructuur herinnert ons nog doorheen een zacht glooiend palet aan de steile helling van weleer. Ook de frisheid verwijst naar het harde labeur. De kracht van de bodem vereist een even sterke ziel om dit evenwicht te bereiken. De charmante glimlach doet alles vergeten, beloont het geleverde werk. De bescheidenheid ruilt zich in voor breedsprakigheid.
De dertig jaar oude syrahstokken zitten stevig verworteld in de steile kalkflank die de Royes is. Helemaal op het Zuiden georiënteerd kijken ze uit op Cornas, de appellatie  die aan hun voeten begint. Alleen manueel oogsten is hier denkbaar. De druiven worden voor 100% ontsteeld en fermenteren gedurende 3 weken in gesloten cuves. Daarna volgt een opvoeding van 18 maanden; 1/3 gaat op nieuwe eik, de andere 2/3 verblijft op vaten van 1 of 2 wijnen. De wijn wordt regelmatig overgestoken. 26.00€ – www.vins-courbis-rhone.com
www.vrankenpommery.com – www.gvb-wines.be – jacques.delire@skynet.be – www.henribloem.nl – www.lacavedacote.ch – www.blavignac.ch – www.martel.ch

Johan De Groef en Marc Vanhellemont

Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier

 

 

Geef een reactie