De herontdekking van oude Provençaalse druivenrassen… en andere

13/05/2019 - Ik sta altijd versteld, wanneer ik in oude boeken over Franse wijnbouw lees, van de ongelooflijke ampelografische rijkdom die Frankrijk bezat alvorens de druifluisplaag zijn intrede deed.

Barbaroux

Een rijkdom die deels verloren ging door de eenvoudige reden dat na deze plaag de wijnbouwers kozen om druivenrassen aan te planten met een goede (lees: betere) opbrengst en op die manier weliswaar kwalitatieve druivenrassen, maar minder productieve of meer ziektegevoelige (voor valse of echte meeldauw), opzij schoven.

Een voorbeeld: de wijnstreek van de Provence.

Volgens de lijst die werd opgesteld door de befaamde Victor Rendu in de jaren 1850, telde deze streek minstens 11 blauwe druivenrassen en 8 witte die royaal stonden aangeplant.

Daarvan bleven slechts 6 blauwe druivenrassen overeind (van sommige enkel sporen): grenache, mourvèdre, tibouren en bijna verwaarloosbaar barbaroux, téoulier of manosquin (nog toegelaten in de IGP du Var en de AOC’s Palette en Perrevert), brun fourca (of moulan) en pascal noir.

In wit resteren er ons clairette, pascal blanc (aanvullend druivenras van Cassis), ugni en colombaud, alias bouteillan (2 ha in Palette), zonder araignan, alias picardan, te vergeten.

Opmerkelijk is dat er in de tekst geen vermelding is van rolle of vermentino.

Manosquin

Hetzij dat deze druif erna gekomen is (van Italië) of dat hij een andere naam had.

Bijna totaal verdwenen voor rode wijnen zijn: catalan, aramon, pécoui-touar en téoulier. Voor wit zijn dat mayorquin (4 ha vastgesteld in 1988), panse en de muscats (Cassis stond nochtans bekend voor zijn muscat).

In dezelfde tekst wordt echter de kwaliteit van sommige van deze totaal of bijna volledig verdwenen druivenrassen geprezen, onder meer van téoulier, pascal noir en pécou-touar, dit wanneer ze op hellingen staan aangeplant en de opbrengst beperkt blijft.

Hoog tijd dus om ons terug voor dit erfgoed te interesseren, in naam van de diversiteit, maar niet alleen: sommige van deze vergeten druivenrassen kunnen uitstekend tegen de droogte of bezitten een goede resistentie tegen bepaalde ziektes.

 

Hervé Lalau

Voor meer “Voorwoord”, klik hier 

Geef een reactie