De hoop van Cahors

25/11/2015 - Het zijn nieuwe wijnbouwers of jonge wijnmakers die het wijnbedrijf van hun ouders overnemen. Het zijn dus zowel de jonge honden van de appellatie maar ook zij die reeds de meest beroemde wijndomeinen vertegenwoordigen. Samen zorgen ze voor de toekomst van Cahors.

Waar het vandaag aan ontbreekt bij deze Néo-Cadurciens is niet zozeer de competentie op wijngebied of de wil om het goed te doen, maar de bekendheid, de contacten, de distributiekanalen. IVV besloot daar wat aan te doen. Zo presenteren we de wijnen van een aantal wijnbouwers die beloftevolle wijnen produceren. De hoop van Cahors, om het wat bombastisch uit te drukken. De selectie maakten we door door de wijnen blind te proeven, uiteraard. Een reeks wijnen van talentrijke wijnbouwers waar we zeker nog van zullen horen.

Het proefpanel bestond uit: Bernard Arnould, Hervé Lalau, Daniel Marcil, Philippe Stuyck en Marc Vanhellemont.

cahors valentre

Mas des Etoiles

Mas des EtoilesZowat alles lijkt goed van dit domein in Pescadoires waarvan alle de drie cuvées ons panel unaniem wisten te overtuigen. De ‘vissers’ hier zijn met twee en heten Arnaud Bladinières en David Liorit. In het Lycée Viticole van Montagne Saint-Emilion zaten ze in hetzelfde jaar en vooraleer ze voor hun eigen rekening begonnen, werkten ze allebei voor andere bedrijven (vooral Grands Crus van Bordeaux). Dit meer persoonlijke project is goed voor 4 ha malbec en 1 ha witte druivenrassen aan de oevers van de Lot die hier voor fraaie resultaten zorgen en waarvan zij blijkbaar het geheim kennen.
Vooral de cuvée Une Etoile est Née van het wijnjaar 2012 viel in de smaak, omwille van zijn mooi rijp fruit (pruimen, kersen, bessen), zijn gerookt puntje, zijn pit, zijn kruidigheid en zijn aangename bite. Maar ook de cuvée Mas des Etoiles 2012 (zeer evenwichtig) en Petite Etoile (ietwat rustieker) vonden we impressionant. http://www.mas-des-etoiles.com/
Wine O ‘collection

Parlange & Illouz

haute Pièce de Jérémy IllouzJérémie Illouz cultiveert 5,5 ha in Villesèque, gelegen tussen Cahors en Montcuq. Deze natuurlijke en biologische wijnbouwer werkt samen met Paul Parlange, een wijnbouwer afkomstig van Bordeaux die hij tijdens zijn studietijd leerde kennen. Ze produceren slechts twee Cahors, de cuvée Haute Pièce en de cuvée La Pièce. De andere wijnen dragen het Vin de France-label.
Maar het is precies deze Haute Pièce van het jaartal 2012 die op veel bijval kon rekenen. De wijn rijpte 18 maanden op zijn droesem en kan een beetje lucht gebruiken. Eens deze kaap gepasseerd ontdekken we een wijn die tegelijk gestructureerd en bijzonder smakelijk is, sappig en krokant. Kortom, al datgene waar we in een goede cahors van houden! Manuele oogst en eigen gisten.
http://terroir-explorer.com/presentation.html
www.vin-lemillesime.com/  http://freieweine.ch/ 

Domaine Campoy

Domaine CampoyChristophe Campoy is een ontginner, in de pure zin van woord, omdat hij verplicht was een hele reeks verlaten percelen helemaal opnieuw aan te planten. Zijn domein situeert zich op een plateau van de Causses du Quercy in Flaujac, in het gehucht Les Pradelles. De vele keien, de oude wijnbouwershut in op elkaar gestapelde stenen (zonder cement), het woud op de achtergrond, alles maakt van dit afgelegen gebied op zo’n 300 meter hoogte een pareltje.
De kelder mag dan uit de 18e eeuw dateren, de installaties zijn modern: kleine inox tanks voor de vinificatie en de opvoeding, met uitzondering van een reeks eikenhouten vaten voor bepaalde cuvées.
De cuvée Clos des Pradelles 2011 vond ons proefpanel unaniem goed. Ik citeer een commentaar, in het wilde weg gekozen: ‘Expressief, zacht en met goed geïntegreerd hout. Lijkt een makkelijke wijn, maar met karakter.’ Nog eentje: ‘Groot potentieel, wachten.’ http://www.domaine-campoy.fr/

Clos d’Audhuy

Clos d'Audhuy Cuvée Les PolissonsBenoit Aymard is een nog jonge wijnbouwer (35 jaar) en maakte zijn allereerste wijn in 2011. In 2014 nam hij een deel van het voormalige familiedomein over. Zijn percelen met een ondergrond van klei en kiezel, rijk aan ijzer maar ook aan residu’s van lava en kalk bevinden zich op een hoogte van 150 meter op een derde terras van de Lot in Lacapelle-Cabanac. Interessant om weten is dat er binnenkort een nieuwe wijngaard wordt aangeplant op een kalkplateau uit het kimmeridgiaan.
De wijn die door ons panel weerhouden werd en het label ‘excellent’ kreeg opgekleefd was de cuvée Les Polissons 2014. Een zuiver fruitgedreven cahors, jong te drinken en zonder veel poespas. Een proefnotitie ter illustratie: ‘Violet, zwart fruit, enkele bloemen, soepel en zacht van smaak, hint van cacao, uitstekende verhouding tussen plezier en wijn.’
Niet slecht van Benoit voor deze eerste wijn van het familiedomein.
Deze ‘Polissons’ zijn Benoits kinderen die in de wijngaard gekke bokkensprongen maken en voortaan op het etiket prijken. http://www.closdaudhuy.fr/

Te midden van de wijngaard turend naar de sterren …

Naast deze opmerkelijke wijn is dit een beeld dat de nieuwe lichting van Cahors goed symboliseert. Van wijnbouwers die in de voetsporen van hun ouders treden en het terroir een nieuwe boost geven, het als het ware heruitvinden, zij het met torenhoog respect, maar die daar ook hun eigen fantasie aan toevoegen, hun identiteit. Want zonder wijnbouwers bestaat terroir niet.
Wij hebben hen geen raad te geven maar sluiten er ons graag bij aan: te midden van de wijngaard en turend naar de sterren … die overigens van iedereen zijn!

Hervé Lalau herve

www.vindecahors.fr

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

campoy

SVL2015_InVinoVeritas_960x180_NL

Geef een reactie