De Livarot

08/04/2020 - De Livarot is een kaas met een gewassen korst. Normaal is deze korst mooi glad hoewel ze soms zeefsporen vertoont; de kleur ervan is roodbruin met oranjeachtige inslag.

De kaas bevat geen gaten en is fijn, geel, elastisch en vast.
Hij is in vier formaten verkrijgbaar: Livarot van 12 cm diameter
de driekwart-Livarot van 10,6 cm
de kleine Livarot van 9 cm
de kwart-Livarot van 7 cm.


Hij moet omgeven zijn door vijf repen riet of papier.
Sedert 17 december 1975 mag dit product ─ dat naar een kleine stadje in Normandië genoemd is ─ de kwalificatie appellation d’origine contrôlée voeren.

Reeds in 1693 vinden we de naam van deze kaas op bestellijsten van zuivelproductverkopers uit Paris. Op het einde van de 19e eeuw was het de meest gegeten kaas van heel Normandië en werd hij ook wel “het vlees van de arme” genoemd. Door zijn bescheiden prijs en zijn voedingswaarde heeft hij zijn sporen verdiend.
Deze mooie zachte kaas wordt gemaakt van rauwe melk (afkomstig van Normandische koeien) die eerst lichtjes afgeroomd wordt en waaraan gist wordt toegevoegd. Aan de melk, die tot op 37° C is verwarmd, wordt natuurlijk stremsel toegevoegd. De wrongel wordt eerst grof gesneden en vervolgens dooreen geroerd; nadat hij wat uitgelekt is, wordt hij in een vorm gedaan. Vanaf de eerste dag wordt de kaas regelmatig omgedraaid, laat men hem uitlekken, wordt hij afgedroogd en uiteindelijk in een vorm gelegd en gezouten.
Tijdens de rijping van één maand in de kelder wordt hij ook gewassen en krijgt hij stilaan een korst die er – puur natuur – roodachtig uitziet. Om deze kleur nog te benadrukken wordt aan het laatste spoelwater Rocou (extract van een boom uit Zuid-Amerika) toegevoegd.
Voor de kaas verzonden wordt, wordt hij met vijf repen Aziatisch riet (de zeggen) omwikkeld. Deze vijf repen hebben deze kaas de bijnaam “kolonel” gegeven.

Als een kolonel klaar voor de strijd …

Combinatie:

  • Château Vieux Moulin du Cadet – St-Emilion
  • St-Joseph Cuvée Prestige de Caroline – Domaine Louis Chèze
  • Gewurztraminer cuvée Alexandre – Domaine Schoffit
  • Vieilles Vignes 1995 – Mas Crémat

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie