De Munster

22/05/2020 - Hij ontstond in de VIIde eeuw, om te voldoen aan de behoeften van de gemeenschap, in het klooster van de patroonheilige St.-Gregorius, in de huidige Munstervallei. Zijn naam, net zoals die van de stad, zou afkomstig zijn van het Latijnse woord "monasterium".

De rijke flora van de heuvels van de Elzas en de Vogezen, zorgt voor de aromatische complexiteit van deze kaas, AOC sinds 21 mei 1969.
Het is een kaas van zeer verse koemelk, die lichtjes is afgeroomd en gestremd. Het stremsel werd delicaat verdeeld in ronde en doorboorde houten vormen. Op deze manier wordt de kaas een twintigtal uur in een matig warme kamer bewaard, wat ervoor zorgt dat het stremsel goed kan uitlekken en een verzuring van het serum mogelijk maakt.

Vervolgens wordt hij gezouten, hetzij met pekel, hetzij door zoutbestrooiing, en moet hij gedurende minstens 21 dagen in een zeer vochtige kelder rijpen. Daar wordt de kaas ingewreven met zout water en om de twee dagen omgedraaid. Zo komt hij aan zijn typische oranjerode kleur.

Kies voor kazen met een effen, ongebarsten korst, tussen goud en rood al naargelang de rijpingsgraad.

De geur is sterk en indringend. Bij het aanraken moet hij soepel aanvoelen. De smaak is pikant. In een cilindervorm heeft hij een diameter van 13 tot 19 cm, en een dikte van 2,4 tot 8 cm, voor een minimumgewicht van 450g, of een diameter van 7 tot 12 cm, en een dikte van 2 tot 6 cm voor een minimumgewicht van 120g.
Hij bestaat ook in een gearomatiseerde versie met karwij of komijn.

Combinatie

  • Cuvée des Seigneurs de Ribeauvillé  – Gewurztraminer – Domaine Trimbach
  • Dame Laurence 1997 Altenbourg – Domaine Weinbach
  • Bollinger 1990
  • Rivesaltes – Cuvée “Prestige” – Domaine Piquemal

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie