De nieuwe ambitie van Fitou

14/08/2017 - De slogan ‘Fitou, eerste AOC van de Languedoc’, kennen we allemaal.
En het is waar, Fitou kreeg deze bevestiging reeds toegekend in 1948, meer dan 25 jaar eerder dan zijn grote broer en buur Corbières.
De geschiedenis van Fitou reikt overigens nog verder. Maar wat gebeurt er vandaag in Fitou?
IVV zocht het voor u uit.

Net zoals in andere regio’s rondom de Middellandse Zee startte de wijnbouw hier reeds van in de oudheid, eerst met de Grieken en daarna met de Romeinen. Deze laatste werden door de inwoners van Massalia (Griekse kolonie destijds) in de eerste eeuw vóór Christus ingeroepen als versterking … en zijn gebleven. De naam Fitou (Fictorium of Fitosium) is gelinkt aan de Via Domitia die van Rome naar Spanje loopt: het betekent grenspaal.

20 eeuwen in een notendop

De Romeinse wijnbouw was vooral terug te vinden in de kustzones, omwille van het eenvoudige transport overzee. Deze wijnstreek kende zijn hoogtepunt na het verdwijnen van de wijnstreek van Falerna door een uitbarsting van de Vesuvius. De ene zijn dood …
Na een enorme teloorgang, vanaf de val van het Romeinse rijk tot in de 10e eeuw, kende de wijnstreek opnieuw een opflakkering, getuige de plaatsnaam Treilles (wijnstokken die in de hoogte worden opgebonden). Maar vanaf de 14e eeuw is het eerder de wijnstreek inlands die verder ontwikkelde, omdat de wijnbouw van de kuststreek moest concurreren met andere gewassen. Hier treffen we reeds het dualisme van Fitou aan, bekrachtigd in 1948: één appellatie, twee productiegebieden. Maar we zijn er nog niet. Na de forse uitbreiding van de wijnstreek door de komst van de spoorwegen, wordt het vanaf de tweede helft van de 19e eeuw een pak minder rooskleurig en gaat het opnieuw bergaf. Redenen zijn de verwoesting door de phylloxera, de vele versneden wijnen en de komst van de twee wereldoorlogen. Omdat de wijnen van Fitou niet langer een eigen identiteit bezaten, werden ze naar Byrrh gestuurd om deel uit te maken van het beroemde aperitief. Andere gingen richting Sète, Frontignan of Bordeaux. Het ging niet alleen om de rode wijnen, maar ook om de Muscats die nog niet ‘de Rivesaltes’ heetten.

Het decreet van 1948

In 1935 werd een ‘Comité ter bescherming van de wijnen van Fitou’ opgericht die de oorsprongsbenaming opeiste. De oorlog vertraagde de werken. Na de bevrijding werden door een speciale commissie van het INAO, met Pierre Le Roy de Boiseaumarié aan het hoofd ervan, de ‘lokale, eerlijke en constante gebruiken’ erkend voor de productie van rode wijnen van Fitou. Ondertussen, hoofdzakelijk om lokale politieke redenen, wilden enkele gemeenten rond Embres-et-Castelmaure geen deel uitmaken van deze nieuwe officiële wijnstreek. Zodoende werd, met uitzondering van deze gemeenten, de appellation Fitou door het INAO goedgekeurd op 24 april 1948. De appellatie werd opgedeeld in twee delen: vijf gemeenten aan de kust en vier richting het binnenland.
Het was dus niet de eenheid van het terroir of een bepaald bodemtype dat erkenning kreeg, maar eerder de constante kwaliteit van wijnen afkomstig van verschillende terroirs, een factor van complexiteit. Het ging om wijnen met natuurlijk lage opbrengsten, die niets te maken hadden met deze die afkomstig waren van de vlaktes. Vandaar ook dat carignan hier op de voorgrond werd geplaatst, een druivenras dat in Fitou niet in de vergetelheid geraakte, in tegenstelling tot de vele wijnstreken die voor monsterproducties kozen.
Opmerkelijk was dat syrah destijds nergens in het decreet stond vermeld. Dit druivenras ‘ter verbetering’ werd pas in 1977 toegelaten, zij het als aanvullende druif. Het was pas in 1987 dat syrah in de lijst van de belangrijkste druivenrassen werd opgenomen.
Het decreet van 1948 luidde als volgt: ‘De belangrijkste druivenrassen die minimaal 75 procent van de samenstelling moeten uitmaken zijn : carignan en grenache. Bijkomstige druivenrassen met een proportie van maximaal 25 procent zijn: cinsaut, terret noir, malvoisie, macabeu, muscat en picpoul.’

Zonder enige vorm van nostalgie hebben we tijdens onze wijntrip in Fitou tal van wijnbouwers ontmoet die menen dat syrah niet meteen geschikt is voor het klimaat van Fitou (laten we niet vergeten dat syrah van in het begin een druivenras is van de noordelijke Côtes du Rhône) en dat syrah vaak de neiging heeft veel wijnen te standaardiseren wanneer deze druif de assemblage gaat domineren.
Daarentegen zijn er nogal wat voorstanders voor lladoner pelut (een variant van grenache) die sedert 2001 niet meer mag aangeplant worden. Tegelijk zijn er sommige wijnbouwers, en niet de eerste de besten, die het idee van wijnen op basis van 100% carignan verdedigen (wat op dit moment niet is toegelaten).

Twee terroirs?
Nee, veel meer!

De kuststreek en de inlandse zone van de wijnregio Fitou, die eerder gescheiden werden door een lokaal dispuut, worden ook fysiek gescheiden door een plateau.

  • In het oostelijke deel, rondom Fitou en tot aan de zee, bedraagt de gemiddelde hoogte 50 meter. Hier treffen we wijngaarden aan op ondiepe bodems met veel keien, met een ondergrond (die op sommige plaatsen aan de oppervlakte komt) op basis van harde kalksteen.
  • In het westelijke deel, rond Tuchan en Durban, liggen de wijngaarden op een hoogte tussen 170 en 300 meter. We zitten hier aan de voet van de Mont Tauch die 917 meter hoog is.

Deel uitmakend van het massief van Corbières bezit deze streek vooral bodems van schist en zandsteenachtige kalk. Daar moeten we ook de zones met rolkeien aan toevoegen, een derde groot terroir van Fitou.
Nog een opmerkelijk verschil is de invloed van de zee, die zich meer laat voelen in het oostelijke deel. Hoe dan ook is Fitou een van Frankrijks meest droge wijnstreken.
Maar de appellation in twee zones onderverdelen zou iets te simpel zijn. Er werden dan ook niet minder dan 22 bodemtypes geïdentificeerd en 25 pedo-klimatologische subzones.
Waar het hem echt om draait bij de wijnbouwers is het juiste druivenras kiezen voor elk afzonderlijk perceel, en dat binnen de vier toegelaten druivenrassen van de appellation. Carignan en grenache worden in het algemeen aangeplant op de droogste flanken. Syrah is eerder geschikt voor de meest diepe bodems die minder gevoelig zijn voor de droogte en mourvèdre voor de warme zones die evenwel niet te ver van de zee verwijderd liggen.

De twee grootste algemene delers voor de hele wijnstreek van Fitou zijn de zon, met meer dan 300 dagen zon per jaar, en de wind. De tramontane blaast gemiddeld één dag op vier, wat op hete zomerdagen zeer welkom is.

En de wijnen ?

De selectie die we hieronder voorstellen toont aan dat Fitou alles in huis heeft om wijnliefhebbers te interesseren en plezieren.  Goed nieuws is dat de  overextractie, overrijpheid en te veel hout vrijwel achter de rug is. De wijnen bezitten terug fruit. Het frisse van de carignan en het soepele van de grenache vinden een nieuw evenwicht, de tannines zijn meer geïntegreerd en de wijnen zijn ook veel sappiger.
Zonder enige twijfel is dat het resultaat van meerdere factoren : een betere beheersing van de fenolische rijpheid, temperatuurcontroles, vinificaties per perceel, enz. De generatie die de afgelopen tien jaar diverse wijndomeinen overnamen bezitten heel andere en nieuwe ambities.
Nog een paar kleine inspanningen, wat meer precisie, iets hogere eisen, en Fitou bezit terug zijn statuut (op dit moment nog officieus) van topwijn uit de streek van Corbières.

Onze selectie

Fitou 2015 Château Champ des Sœurs Laurent Maynadier

Paars robijnrood, met een kruidige geur van komijn en korianderzaadjes, alvorens er fraaie indrukken vrijkomen van donkere bessen met toetsen van zwarte bessen en bramen. De smaak zit tussen kracht en elegantie, maar charmeert door zijn fruitige frisheid waar de bessen die we eerder roken worden omwikkeld door een fijne zijde van tannines. Een sappige en smakelijke wijn.
Assemblage van 50% grenache, 40% carignan en 10% syrah. Opvoeding in inox tanks.

La Tina 2015 Fitou Château Champ des Soeurs Laurent Maynadier

Violet granaatrood, geurend naar geplette aardbeien vermengd met zwarte olijven en lavendel, een aparte cocktail maar ver van onaangenaam. De smaak trekt een ander register open en doet eerst aan viooltjes denken, waarna er opmerkelijke tannines over onze tong rollen en we gevoeliger zijn voor de fraaie aroma’s van sleepruimen, aardbeiboomvruchten, vijgen, granaatappels en ook peper.
Assemblage van 75% carignan, 15% grenache en 10% mourvèdre. De grenache en mourvèdre worden gevinifieerd en opgevoed in inox tanks, de carignan 12 maand in conische houten vaten.

Château Champ des Sœurs

Laurent Maynadier stamt uit een oude wijnbouwersfamilie hier in Fitou en vertegenwoordigt vandaag de 13egeneratie wijnbouwers die reeds heel veel deden voor de erkenning van de appellatie. Het is een man die sterk verbonden is met zijn terroir en zich met hart en ziel in het avontuur stort. Dit brengt hem niet tot het einde van de wereld, nee, maar wel tot de ontdekking van aan hun lot overgelaten wijngaarden en innovatieve wijnbouwmethodes.

Zodoende interesseert hij zich hier in Champ des Sœurs, samen met zijn echtgenote Marie, voor de veroudering van wijnen al naargelang de atmosferische druk die ze ondervinden en het type van afsluiting, door sommige wijnen in de zee of in meren van de Auvergne te leggen. Hij bestudeert van heel dichtbij de invloed van lange maceratietijden op de tanninestructuur van de wijnen. De opvoeding van zijn wijnen gebeurt heel precies, tot op de millimeter. Zelfs mislukkingen dienen tot vooruitgang. De wijnen van Champ des Sœurs zijn telkens heel kruidig, heel sappig, heel Fitou !
www.champdessoeurs.fr/le-domaine
www.divo.ch –  www.okhuysen.nl

Cuvée Privilège 2015 Fitou Domaine de la Rochelierre

Heel diep granaatrood treffen we in zijn eikenhouten etui fruitgom die vervolgens gekruid wordt met witte peper en muskaatnoot. De friszure smaak doet de houtlagering vergeten en is helemaal gewijd aan rode aalbessen, bramen en frambozen. Het tannineraster dient als een soort voering rond deze fruitige frisheid.
Assemblage van 30% carignan, 30% grenache, 25% mourvèdre en 20% syrah. Opvoeding van 11 maand in eikenhouten vaten waarvan 1/3 nieuw.

Domaine de la Rochelierre 

Wanneer u naar dit domein op zoek gaat in het centrum van Fitou, bent u eraan voor de moeite. Jean-Marie Fabre en zijn echtgenote Emilie namen in 2016 hun nieuwe vinificatieruimte in gebruik, niet ver van La Catalane. Dit modern gebouw biedt voortaan veel meer mogelijkheden op gebied van vinificatie en opvoeding van hun wijnen. Het beantwoordt tegelijk aan de mogelijkheden die hun 15 hectare wijngaarden bieden, her en der verspreid over 13 verschillende terroirs met bodems op basis van kalk, schist of rolkeien, zonder de liggingen en hellingsgraden te vergeten.

De gemeenschappelijke factor die ze bezitten is de wijnbouwmethode volgens Cousinié (www.cousinie.com) waar enkel organisch materiaal en mineralen worden gebruikt om ‘alle leven te respecteren’. Hun wijnen, net zoals hun enthousiasme, tonen aan dat Fitou niet alleen zijn plaats heeft binnen de top van wijnen van de Languedoc, maar ook ver daarbuiten.
http://domainedelarochelierre.com
www.privinliege.be

Angels 2015 Fitou Domaine du Grand Guilhem

Karmozijn robijnrood met een geur van ietwat wild zwart fruit, onderstreept door zoethout en gentiaan. De florale toetsen doen denken aan jasmijn en viooltjes en zorgen voor een guitig accent. De smaak is krokant en vlezig, alsof we in een dik stuk sappig fruit bijten. De fijne tanninestructuur komt op geen enkel moment in de weg te staan.
Assemblage van 80% carignan en 20% grenache. Opvoeding in barriques.
www.grandguilhem.fr
http://toutestvin.comhttps://oenologic.bewww.alpinbern.chhttp://pieksman.nl

Fitou 2015 Domaine Sarrat D’En Sol Nicolas Brassou

Robijnrood met paars ruikt hij naar anijs en zoethout, om vervolgens over te gaan naar een boeket van salie en tijm, gevolgd door rood fruit. Fijne tannines, sappig, kruidig, smeuïg van textuur, goed geïntegreerde frisheid, lange afdronk: alles wat een smakelijke wijn nodig heeft.
Assemblage van carignan, grenache en syrah.

Domaine Sarrat D’En Sol 

Dit is het kleinste domein en telt amper 5 hectare. Het is meteen ook een van de meest recente. Nicolas Brassou richtte het twee jaar geleden op, nadat hij de Cave du Mont Tauch verliet (voor een deel, want hij levert er nog steeds druiven aan). Hij had zin om zijn eigen wijn te maken en de percelen met een schistbodem van de Mont Tauch, waar zijn syrah op 400 meter hoogte staat aangeplant, inclusief enkele oude wijnstokken carignan rondom het domein, zo goed mogelijk te benutten. Nicolas brengt een nieuw soort van Fitou, met een nieuwe filosofie, een heel eigen identiteit en groot bewustzijn.
famille.brassou@wanadoo.fr

Cuvée Exception 2015 Fitou Château de Cascastel

Paars robijnrood van kleur doet hij overduidelijk aan de geur denken van de terpentijnboom, stekelige jeneverbes en aardbeiboom. Kortom, aan bomen die in de garrigue staan. Maar ook ruiken we rood en zwart fruit met een vleugje munt. In de smaak komen al deze indrukken in omgekeerde volgorde terug, met in de finale fruitgom van aardbeien, frambozen en bramen met wat peper eroverheen.
Assemblage van 50% carignan, 35% grenache en 15% syrah.

Les Maîtres Vignerons de Cascastel

Op iets meer dan twintig kilometer van de zee, maar reeds goed verankerd in het landschap van Corbières, wordt deze coöperatie omringd door percelen met hellingen tot 300 meter hoog. Deze coöperatie verzamelt de productie van de vier dorpen Cascastel, Fraïsse, Saint-Jean-de-Barrou en Villesèque, maar blijft met zijn ongeveer vijftig leden toch relatief klein. Misschien is dat de reden waarom het zo’n dynamische coöperatie is, steeds verdergaand en anders dan de productie van andere wijncoöperaties.

Zijn troeven? Zijn omgeving en zijn menselijk kapitaal, zoals commercieel directeur Marc Guinebault verduidelijkt: ‘Bij Cascastel hebben het beste van twee werelden : betrokken wijnbouwers, performant gereedschap en een dynamisch team.’ Wanneer u deze coöperatie bezoekt wordt alles duidelijk. Maar wat het meest opvalt is de omgeving errond, een prachtig beschermd landschap.
www.vin-cascastel.com
Colruyt

Les Mégalithes 2015 Fitou Domaine Bertrand-Berger

Paars robijnrood bezit hij een gemixte geur van jodium en het gerookte van muskaatnoot, een originele surf and turf die het fruit beter doet uitkomen. Zwart fruit vooral, zwarte bessen, bramen en blauwe bosbessen die voor veel karakter zorgen, net zoals de strakke en nog ietwat stekelige tannines, kwestie van een kras te maken op alles wat op hun weg komt. De kruiden, peper, komijn en kardemom versterken dat strenge karakter nog, wat ons fascineert en bevalt.
Assemblage van carignan en grenache van 90 jaar oud. Opvoeding van 18 maand in tanks.

Domaine Bertrand-Bergé in Paziols 

Niet te missen! Reeds jaren tonen Jérôme Bertrand en zijn echtgenote Sabine aan dat de appellation Fitou aandacht verdient, dat zijn potentieel enorm is. En dat zowel op het niveau van terroirs als de ontwikkeling van wijntoerisme. Sedert de overname van dit familiedomein in 1993 is er geen enkel jaar geweest waarin er niet geëxperimenteerd werd, zowel in de wijngaard als in de vinificatieruimte.

Jérôme vertelt: ‘We zijn van mening dat de wijnstok zich goed moet voelen in zijn omgeving en zijn ervan overtuigd dat op die manier het kwintessens uit het terroir gehaald wordt. In een fraai landschap moet de wijnstok goed kunnen werken en zich natuurlijk verder kunnen ontwikkelen.’ Deze opinie zorgde ervoor dat er voor de 36 hectare wijngaarden in 2011 overschakeld werd naar bio. Het wijngamma van domein Bertrand-Bergé is een representatief staal van de huidige identiteit van Fitou, die na lange jaren van ietwat doelloos ronddolen terug op de goede weg is.
www.bertrand-berge.com
https://lechemindesvignes.bewww.maisondesvinsfins.bewww.wine-not.bewww.cavesdomaines.bewww.ambrosius.bewww.auxcoteaux.be

L’Estacade 2015 Fitou Château de Valfaurès

Karmozijnrood granaatkleurig, geurend naar zwarte bessen en blauwe bosbessen, peper en zoethout, mineraal en een tikje gebrand. De smaak is zacht en pittig tegelijk, met dansend fruit dat door enkele specerijen wordt aangemoedigd en in goede banen geleid door zachte tannines. Op het einde wordt alles rustiger en proeven we het pure van het fruit.
Assemblage van 30% carignan, 30% grenache en 40% syrah. Opvoeding in barriques.
www.chateau-valfaures.com

Gabrielle 2014 Fitou Château de Nouvelles

Granaatrood met karmozijn, ruikend naar maraskijnkersen en zandkoekjes met gelei van bramen en frambozen, met daarbovenop enkele specerijen en aromatische planten. Aangenaam verrassend is de zachte smaak met fluwelige tannines die voor een heel plezierige wijn zorgen die lang aanhoudt, boordevol gelei van rood en zwart fruit dat goed gekruid is. Nadien krijgen we een karaktervol bittertje dat het fijne en frisse van deze wijn versterkt.
Assemblage van 50% carignan, 30% grenache en 10% syrah. Opvoeding van 12 maand in barriques, waarvan 1/3 nieuw. 40% van het volume gaat in vaten van 1 en 2 wijnen, de rest in tanks.
www.chateaudenouvelles.fr

Anthocyane 2014 Fitou Mas des Caprices 

Donker granaatrood met de geur van een gekonfijte kers, die nadien overgaat naar een gedroogde vijg bestrooid met saffraan en kardemom. In de heerlijk frisse smaak komt het eerder waargenomen fruit goed naar voren, met daarbovenop nog een vlezige en sappige zwarte aardbei met een ietwat korrelige textuur van de tannines. Krokant en smakelijk.
Assemblage van mourvèdre, carignan en grenache. Opvoeding van 16 maanden in barriques.

Mas des Caprices 

Mireille en Pierre Mann komen beiden uit een wijnbouwersfamilie in de Elzas. Nadat ze eerst in de restaurantbusiness zaten in de Elzas, besloten ze in 2005 naar Leucate te verhuizen. De roep van het land – en de zee – was te sterk! De appellation Fitou leek hen perfect op maat gesneden. Een kalkachtig plateau, de nabijheid van de zee, de te ontdekken druivenrassen, redenen zat. Werk was er genoeg, en nog steeds, maar de beloning is er. Hun wijnen worden meer en meer geapprecieerd en het koppel is helemaal verliefd op dit stuk land dat er vaak verwilderd uitziet. De wind en de droogte weerhielden er hen niet van om constant te innoveren, en zich te amuseren, getuige de namen van hun wijnen: Blanc de l’œuf – gevinifieerd in een betonnen ei, Ozé voor de rosé, RAS staat voor Rouge à Siroter, Anthocyane voor een diep gekleurde Fitou …

Hun domein telt in totaal 14 hectare, samengesteld uit diverse en verspreide percelen waarvan een groot deel op het kalkachtig plateau van Leucate liggen, aangevuld met enkele are op diverse schistrijke bodems binnen de appellatie. Nadat ze de coöperatie van Leucate verlieten wordt sedert 2009 alles biologisch verbouwd.
https://mas-des-caprices.com
www.biobelvin.com  – www.proefdepassie.bewww.titulus.be

Cave du Mont Tauch, Château de Ségure 2014

65% carignan en 35% syrah zorgen samen voor deze wijn met een verleidelijke geur van rijp zwart fruit en een smaak die wordt gekenmerkt door zoethout en menthol. Het hout zorgt voor een heerlijk accent van fondant en enkele toetsen van gebrande koffie, maar domineert niet. 80.000 flessen.

De coöperatie van Mont Tauch slaat terug

La Cave du Mont Tauch heeft reeds veel teleurstellingen moeten verwerken.
Hoe dan ook lijkt het erop dat ze terug uit het dal klimmen, met name dankzij een regeling met de GCF Group die de export van deze coöperatie op zich neemt. Met zijn 130 leden en 1360 hectare vertegenwoordigt deze coöperatie ongeveer 40% van de productie van Fitou (waarnaast ze ook Corbières, Rivesaltes en IGP-wijnen produceren).

Maar hoe zit het met de wijnen op zich? De wijnen die we in de loop van de jaren 2000 proefden lieten niet meteen een onsterfelijke indruk na. Maar vandaag lijken de zaken in de goede richting te evolueren.
Gedaan met de  houtachtige wijnen.  Bij Mont Tauch werd duidelijk een bladzijde omgeslagen, getuige hun Château de Ségure 2014 en Montmal 2013 …
http://mont-tauch.fr
www.leclosdurenard.com

 

Fitou in cijfers

  • 3000 aangegeven hectare
  • 215 producenten
  • 3 coöperaties en 35 particuliere kelders

Gemiddelde opbrengst : 32 hectoliter/hectare
Gemiddelde productie : 75 000 hectoliter

  • Export : 40%
  • Frankrijk : 60% (waarvan 55% supermarktketens, 27% horeca / directe verkoop)
  • 30 verkooppunten in het hele productiegebied.

 

 

Château Les Fenals 

Marion Fontanel nam dit familiedomein over in 2004, in navolging van haar moeder Colette. Men moet ervan houden, van deze regio die enerzijds maritiem is maar ook ontzettend droog, gehard door de tramontane of de wind van overzee. Maar wanneer wijn zowat in de genen zit, zoals bij Marion, dan vormt dat geen enkel probleem. Haar wijnen lijken op haar, dynamisch maar met een traditioneel accent, sterk van karakter maar ook gul. Dit jaar nog speelde Marion in op het plezier dat carignan kan bieden, zoals in de tank van de wijn van 2016 die nog niet af was, maar die zeer veel fruit belooft, specerijen en een plezier is om te proeven. Het domein telt 15 hectare wijngaarden die rondom hun 19e-eeuwse mas liggen.
www.lesfenals.fr
www.vinsclaudio.com

 

Domaine Lerys

Wat een ommekeer sedert Alban dit familiedomein in 2012 overnam. Niet dat de wijnen daarvoor niet goed waren, maar ze bezaten steeds dat ruwe van de Fitou van weleer. Met de komst van Alban, de zoon, werden dit soort van wijnen grondig afgestoft en worden er voortaan eigentijdse wijnen gemaakt, boordevol fruit en met een zachte tanninestructuur, frisse en smakelijke wijnen. Zijn speeltuin strekt zich uit over 42 hectare in Fitou op hellingen en schistrijke heuveltjes die van 130 tot 200 meter hoog gaan. De wijnstokken staan ‘en gobelet’ aangeplant, wat makkelijker is om te bewerken. ‘De grond is waterdoorlatend, snel droog, maar de schist bezit veel breuklijnen die ervoor zorgen dat de wortels tot aan de rots gaan. De syrah staat hier niet meteen op zijn plaats, maar de carignan daarentegen wordt er heel charmant door’, vertelt Alban. Een domein in volle expansie.
www.domainelerys.com

 

www.fitouaoc.com

Hervé Lalau en Marc Vanhellemont

Voor meer IVV dossiers, klik hier

Geef een reactie