De pinot noir van Gian-Battista is top!

19/06/2018 - Vergis u niet, ook al doet zijn voornaam Italiaans aan, of Zwitsers maar dan van Tecino, maar Gian-Battista leeft, werkt en maakt wijn in Graubünden, op de oostelijke oever van de Rijn.

Ik was altijd al fan van dat soort van pinot noir, wijnen die nogal Duits aandoen, en waarvan de wijnstokken langsheen de Rijn staan aangeplant, ten westen van Chur tot aan Schaffhausen. Deze pinot noirs zijn in het algemeen fris, met fijn fruit en een vrij markante tanninestructuur die echter voor karakter zorgt, een lange en kruidige afdronk en krokant van smaak. Onder hen is er de onwaarschijnlijk lekkere pinot noir van Gian-Battista. Deze wijn komt van Reichenau, dorp en gelijknamig kasteel op een steenworp van de stad Chur, daar waar de wijnstreek van Graubünden start.

Graubünden

Deze wijnstreek is 320 ha groot en is een soort van wassende maan, van Reichenau in het zuiden tot Fläsch in het noorden, gelegen langsheen de Rijn: het Churer Rheintal. Qua productievolume is deze streek het 10e belangrijkste wijngebied van Zwitserland. De gemiddelde hoogte is 600 m en de vrij ruwe klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat de pinot noir er tot het uiterste moet gaan. De druivelaars staan er aangeplant op de beste hellingen en liggingen, maar dat is geen garantie voor perfect rijpe druiven. De Rijn en zijn bijrivieren spelen de rol van bemiddelaars en zorgen voor een gemiddelde temperatuur die voldoende is voor de verdere ontwikkeling van de wijnstokken. De definitieve rijping van de druiven wordt geholpen door de föhn, de typische warme en droge wind van de Alpen.

In Reichenau

De 6 ha wijnstokken van Gian-Battista von Tscharner zijn ongeveer drie weken trager in vergelijking met de rest van de wijnstreek stroomafwaarts de rivier. ‘Vaak is het wachten tot begin september om eindelijk de eerste tekenen van verkleuring te zien. Zonder de föhn zouden de druiven hier geen enkele kans hebben’, vertelt Johann-Baptista die zijn vader sedert 2010 bijstaat.

Churer Blauburgunder Gian-Battista 2013 Graubünden AOC

De kleur is donker granaatrood met amethist, diep en donker bloedrood, of zoals Gian-Battista zelf zegt: ‘Mijn wijnen zijn zeer donker, omdat mijn ziel zwart is.’ De zeer kruidige geur doet denken aan zwarte peper, cederhout en leder, waar enkele impressies van gerookt en cayennepeper bijkomen die de gekonfijte kersen en frambozenlikeur beter doen uitkomen. Maar het fruit komt beter tot uiting in de smaak en doet de zeer strakke tanninestructuur verstommen in een frisse en sappige jus. Aan deze fruitmand worden nog donkere aardbeien, braambessen en blauwe bosbessen toegevoegd. Het bedwelmende karakter van deze wijn wordt in de finale omwikkeld door fijne indrukken van amandelspijs en peperkoek die hem iets braver maken. Maar eigenlijk is het precies dat ruwe waar ik van houd, weliswaar ingetoomd maar niet te veel.
Deze 100% pinot noir is afkomstig van twee kleine percelen richting Chur: dat van Lochert van 1,2 ha op 630 m hoogte en dat van Waisenhaus van 1,1 ha op 600 m hoogte, beide uitdrukkelijk naar de zon gericht. Hun bodems zijn een mix van kalk en zanderige klei op schist en puinkegel. De aanplantingsdichtheid bedraagt 4000 stokken/ha, aangeplant in 1974 en 1982. De oogst wordt ontsteeld, voor 7% afgetapt (saignée), en vergist zonder dat de druiven gekneusd worden. Evenmin worden er externe gisten toegevoegd. De vergisting vindt plaats in open tanks met regelmatige pigeages. De malolactische gisting vindt plaats in barriques, evenals de opvoeding van 30 maand, waarvan 50% van de vaten nieuw zijn.

Ik ontmoette Gian-Battista von Tscharner, kasteelheer van Reichenau, voor het eerst heel lang geleden en zag hem de laatste jaren meerdere keren. Ondanks zijn eerste indruk, die nogal nors is, kan ik alleen maar zeggen dat deze man veel humor bezit en bijzonder scherp is van geest. Trouwens, vaak constateerde ik dat goede wijnen op hun wijnbouwer lijken. Er bestaat een soort van gelijkenis tussen ‘de wijn van het domein’ en de maker ervan.

Weinbau von Tscharner Schloss Reichenau maakt ook een uitstekende wijn op basis van completer, een autochtoon wit druivenras, waar ik het misschien een andere keer over heb.

www.reichenau.ch

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie