De terugkeer van de País

01/02/2017 - Enkele jaren geleden haalde het Chileense filiaal van Miguel Torres het in zijn hoofd om het lelijke eendje van de Zuid-Amerikaanse druivenrassen een ‘makeover’ te geven. We hebben het over país. Na een eerste verdienstelijke poging met een schuimwijn, is het vandaag de beurt aan rood.

Lange tijd werd deze druif gebruikt in assemblagewijnen voor aan tafel en waren ze bestemd voor familiaal gebruik onder wijnbouwers (ook wel uva corriente genoemd, oftewel ‘gewone druif’). País is een van de eerste druivenrassen die door de Spanjaarden werd meegenomen naar Amerika, door priesters die de wijn ervan gebruikten voor christelijke vieringen. Vandaar ook de naam misión in Californië. Eigenlijk gaat het over listán negro, een rustiek en zeer resistent Castilliaans druivenras dat vandaag nog steeds veel aangeplant staat op de Canarische Eilanden.

In Chili, waar grote huizen zich voor hun export vooral toespitsten op internationale druivenrassen, ging het voor de país vanaf de jaren 80 steil bergaf. Toch ging deze druif niet verloren (er rest nog zo’n 15.000 ha) omdat voor tal van wijnbouwers, mensen van het land, vooral de oudere generatie, deze druif een stuk van hun geschiedenis is. Dat van een ongerept en onbewerkt stuk land, ietwat bruut en ongepolijst, en van een eenvoudig boerenleven.

Catalonië of Chili, dezelfde gedrevenheid
voor het redden van druivenrassen

De geschiedenis kan soms vreemd uitdraaien, dat uitgerekend een Spaanse wijnholding het potentieel van deze trouwe metgezel van de Chileense campesino wist in te schatten en de wijnen ervan opnieuw gaat exporteren! Het moet gezegd dat op gebied van het recupereren van oude druivenrassen Miguel Torres niet aan zijn proefstuk toe was. Was hij het niet die in Spanje meehielp aan de redding van onder meer de garró, moneu en querol?
Eigenaardig is dat in Chili de eerste wijn van deze druif een schuimwijn was, de Santa Digna Estelado Rosé (gelanceerd in 2011). De Chileense bedrijfstak van Torres werd destijds door Miguel Torres Junior geleid, die sedertdien de algemene directie van Torres op zich nam.
Vanaf het eerste wijnjaar dat de Estelado op de markt kwam, schitterde hij door zijn originaliteit : rood fruit in de geur, gestructureerd van smaak, vrij vineus richting tanninerijk, maar zeer verfrissend in de finale. Een nieuwe ster was geboren! En het gaat niet om een vallende ster, want jaar na jaar staat deze wijn er opnieuw.

Noches de Verano


Maar Torres interesseerde zich al snel om een rode wijn van deze druif te maken. En meer precies, een vlotte rode wijn. Met deze Noches de Verano 2014 zijn ze daar zeker in geslaagd. Heel verleidelijk van geur (eerst twijfelde ik tussen gamay en carignan in primeurversie) met impressies van zwarte kersen en bramen, eerlijk en soepel van smaak, met een vleugje gerookt en een puntje koolzuurgas. Soepel maar niet flets, harmonieus vooral, zonder veel poespas. Net zoal het etiket, heel eenvoudig wit, dat doet denken aan de structuur van een oude rieten mandfles. De macération carbonique droeg ongetwijfeld bij tot het versoepelen van de tannines van de país, zonder dat zijn persoonlijkheid daardoor weggegomd werd. Wanneer deze wijn een man zou zijn, zouden we zeggen dat hij ‘uitstraling heeft’, met een ‘natuurlijke klasse en charme’. Een vlotte wijn en ideaal om er warme zomernachten mee door te brengen, noches de verano in al even vlot en charmant gezelschap.
Deze wijn heeft geen hout gezien en bezit 12° alcoholvolume.

Een kans voor de Secano 

De druiven komen uit het zuiden van de Valle del Maule, te midden van de Secano Interior, een gebied met een arme bodemstructuur van graniet, ver van de grote steden (we zitten op 350 km van Santiago) en die in tegenstelling met andere grote wijngebieden van Chili nooit irrigatie gezien heeft. Het is een streek met een lange wijntraditie, maar met zeer wisselvallige opbrengsten en daardoor wellicht ietwat vergeten door de revolutie van de Chileense wijnexport. Het is een wijnstreek die vandaag voor een heropleving kan zorgen, niet alleen door de país maar ook door de carignan, een ander stokpaardje van Miguel Torres Chile. We hebben het er later over.

www.migueltorres.cl
Spar

Hervé Lalau

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

Geef een reactie