De tweede Slag bij Waterloo

16/10/2015 - 7 november aanstaande in Waterloo, op hetzelfde slagveld, zal er 200 jaar na datum geen reconstructie van dit bloedbad plaatsvinden maar wordt er een wijnevenement gehouden waar de drie belangrijkste naties elkaar opnieuw treffen, de landen die reeds in 1815 tegenover elkaar stonden: Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland (dat toen nog niet bestond maar vertegenwoordigd werd door troepen uit Pruisen en Hannover).

Dat IVV dit event wil aanhalen heeft eerst en vooral te maken omdat het over wijn gaat: schuimwijn, om juist te zijn. Van elk land worden de 12 beste schuimwijnen tegenover elkaar geplaatst.

Champagne zal uiteraard van de partij zijn – fijne belletjeswijnen uit deze vooraanstaande appellatie die niettemin veel te danken heeft aan Duitse families zoals Deutz, Mumm of Krug en aan de Engelse markt die van in het begin een trouwe klant was (en is).

Er zullen ook Duitse sektwijnen aanwezig zijn – vergeet niet dat onze buren langsheen de Moezel en de Rijn wereldwijd een van de grootste producenten van schuimwijnen zijn, en ook een van de grootste consumenten. En dat al heel lang. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat er in deze overvloed van bubbels geen mooie zaken zullen te vinden zijn.

And last but not least zullen er ook Engelse sparklings zijn. Sedert de klimaatopwarming (en de Britse koppigheid) is de kwaliteit van deze schuimwijnen er sterk op vooruitgegaan. De krijtbodem waarover ze van Kent tot Devon beschikken, tegenover het Parijse Bekken gesitueerd, is zeer vergelijkbaar met die van de Marne. De ideale gelegenheid dus om de wijnkwaliteit te checken van onze vrienden van over het Kanaal.

Er wordt gezegd dat er ook een mysterieuze wijn zal aanwezig zijn, afkomstig van een klein landje waar de dapperste Galliërs vandaan komen en waarvan de kinderen in destijds Waterloo nog gevochten hebben, zowel in Hollandse als in Franse uniformen. Maar sstt, dit is nog geheim  …

Al deze wijnen werden reeds met liefde geselecteerd door de organisatoren – Les 5 du Vin – en worden binnenkort blind geproefd, zoals het hoort, door een panel van internationale journalisten uit de drie respectievelijke landen.

De andere reden waarom IVV het erover heeft is omdat In Vino Veritas – uw IVV – de partner is van dit evenement. Het is ook de officiële mediapartner.

Twee van onze journalisten (waaronder uw dienaar) maken deel uit van de stuurgroep en van het proefpanel. IVV zal ook het eerste magazine zijn dat de resultaten van deze vreedzame slag zal bekendmaken. Afspraak ’s anderendaags na de confrontatie.

Of zoals we zeggen : Leve de vriendschap tussen de volkeren ! Leve de bubbels! Leve de wijn!

Hervé Lalau

Voor meer “Voorwoord”, klik hier 

04-encart_INVINOVERITAS_960x180px_04B

Geef een reactie