De wijnen van Binet-Jacquet : heel, heel Faugères !

17/02/2020 - Omdat ik de wijnstreek van Faugères vrij goed ken en deze reeds meerdere keren bezocht, dacht ik alle domeinen te kennen die hun schistachtige terroirs naar waarde weten te schatten. Grote fout, want ik had nog nooit Pierre Jacquet en Olivier Binet ontmoet.

Hun domein startte destijds in 1999 met 2 hectare wijngaarden. Vervolgens kochten ze nog andere percelen aan, om vandaag uit te komen bij 9 hectare. Ze namen hun tijd om te groeien, heel gestaag, beetje bij beetje. In hun project was er ook plaats voor experiment: hun keuze voor biodynamische wijnbouwmethodes, de hoge aanplantingsdichtheid, oude onderstammen die weinig productief waren en massale selectie van de wijnstokken. Hierdoor ontgonnen ze een terrein dat toen nog vrij nieuw was in de regio. Uiteindelijk vond hun eerste oogst plaats in 2012, goed voor een totale productie van 30.000 flessen. In datzelfde jaar, na de wettelijke periodes die gepaard gaan met omschakelingen op wijndomeinen, ontvingen ze hun officiële certificeringen voor biologische en biodynamische wijnbouw van Demeter.

De wijnen

Onlangs proefde ik hun wijnen. Het werd een bevestiging van wat Faugères kan bieden, wat grote terroirwijnen betreft. De minerale indrukken van de schist zijn omnipresent en zorgen ervoor dat de wijnen verticaal zijn en een intens minerale frisheid bezitten.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est faugeres2.jpg.Wanneer de cuvée Tradition een heel directe wijn is, vlot en fruitig, gaan we met de Réserve 2017 een trapje hoger en proeven we meer terroir. Hij is op basis van een selectie van de beste percelen en is een blend van hoofdzakelijk grenache, aangevuld met syrah, mourvèdre en carignan. De exacte percentages van de assemblage variëren al naargelang het wijnjaar. Na een uurtje verluchten komen er volop impressies vrij van bramen, zwarte kersen en fijnkruidige minerale indrukken. Hij bezit de structuur van een bewaarwijn, maar is ook heel sappig en mineraal fris, waardoor het zonnige en krachtige gecounterd wordt. Totaal niet zwaar, maar levendig en verticaal van smaak.

De Grande Réserve wordt op een zeer beperkte schaal gemaakt en enkel in de beste wijnjaren. Hoofdzakelijk bestaat deze blend uit mourvèdre en grenache, aangevuld met syrah en carignan, met lage opbrengsten die rond de 25 hectoliter per hectare zitten. De wijn van 2016 koppelt elegantie aan kracht, en verticaliteit aan breedte: geur van zwart fruit met tonen van gerookt en zoethout, gevolgd door een lange afdronk. Bewaarwijn.

Tot slot is er de Faugères Grande Réserve de Schiste: de meest zuivere expressie van het minerale van de typische schist van Faugères. Deze wijn is afkomstig van hun beste perceel op de lieu-dit Bouzigues, hoofdzakelijk aangeplant met mourvèdre. De opvoeding van drie jaar vindt voornamelijk plaats in aardenwerken en eivormige tanks en deels in barriques van Franse eik. We ontdekken en proeven er rondeur in, een geraffineerde tanninestructuur, veel frisheid en puurheid.

www.binet-jacquet.com
www.biobelvin.com

Bernard Arnould

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie