Degustatie van de belangrijkste Camemberts uit Normandië

28/09/2020 - Vervolg van " De Camembert uit Normandië "

link naar “De Camembert uit Normandië”

Le Gaslonde de la Laiterie Fromagerie du Val d’Ay à Lessay

Traditionele Camembert met een mooi uitzicht : licht geplooide witte mantel met okerkleurige pigmenten op de korst en eerder rood naar binnen toe. De geur is mineralig met impressies van look en wordt aangevuld met animale tonen van koeien, toetsen van nootjes, citruszeste en gebakken aardappel. De vulling is duidelijk ivoorkleurig en elastisch ; zelfde aroma’s als in de neus aangevuld met gebakken paddestoelen. Lengte en evenwichtig. Een kaas voor de liefhebbers met een uitgesproken karakter.

 

 

Le Moulin de Carel de la Laiterie du Moulin de Carel à St Pierre sur Dive

Mooie gebloemde korst met okerkleurig pigment, weinig geplooid. Elegante en animale geuren, koeien en nat stro, fijne looktoets, gekookte melk. De vulling is resistent, vrij compact, licht ivoorkleurig en doet denken aan nootjes.
Een kaas met heel veel finesse, elegant en zacht.

 

 

 

 

Le Pré Saint Jean de la fromagerie du Val de Sienne à Gavray

De rode pigmentatie staat in schril contrast met het witte oppervlak, het geeft de kaas een boers uitzicht met een sterk karakter. Maar de geur is meer dan correct en vertoont geen enkele impressie van ammoniak. Het doet eerder denken aan vochtig stro en de room van de melk. De vulling is zalvend, heeft een diepe ivoorkleur en loopt niet. Duidelijke toetsen van wilde paddestoel, een beetje look en een animaal tintje. Een kaas die zowel delicaat als krachtig is.

 

 

 

Le Graindorge de la fromagerie Graindorge à Livarot

De fijne buitenkant wekt sensaties op van look, koeienhuid, gekookte groenten en een toetsje van ammoniak. De vulling is sterk ivoorkleurig en lekt niet ; ze heeft een vaste vorm en is soepel. Het zout van de gebrande korst is mooi in evenwicht met de gekookte room en zorgt voor een volle en vettige smaaksensatie. Heel mooi evenwicht.

 

 

 

La Petite Normande du Domaine de Saint Loup à Cambremer

De onregelmatige vorm doet denken aan een oud geplooid hemd ; het geheel wordt omkaderd door een duidelijk rood pigment. In de eerste fase ruiken we lichte geuren van koeien en look. De heldere ivoorkleurige vulling is glad en smaakt naar room en paddestoelen. De smaaksensatie op de tong is glad en fijn.

 

 

 

Le Marie Harel de la Laiterie de Saint Hilaire de Briouze à Briouze

Opvallend mooi rood pigment waarneembaar bij deze kaas met kleine plooitjes. De Normande zorgt voor een schitterend parfum van nootjes en silex met kleine minerale en vegetale toetsjes. Goed gedoseerd look en wilde paddestoel maken de neus compleet. De heldere ivoorkleurige vulling mist een beetje homogeniteit. Zeer zacht en relatief complex in de mond.

 

 

 

Le Jort de la Laiterie de Bernières-Jort à Bernières d’Aily

De zeer witte korst vertoont enkele inkervingen waarbij het begin van de rode pigmentatie opvalt.
De neus wordt gedomineerd door look en ammoniak.
De heldere invoorkleurige vulling lekt van onder de korst. In de mond is deze kaas mooi evenwichtig en zeer zacht. Een kaas voor iedere dag door zijn gebrek aan karakter.

 

 

 

L’Isigny de la Coopérative d’Isigny/Ste Mère à Isigny sur Mer

Mooi gebloemd met goed ontwikkelde heldere okerkleurige pigmenten. Neus is in eerste instantie peperig, nadien impressies van gekookte melk, look en ammoniak. De ivoorkleurige, bijna witte vulling is elastisch. De smaak is floraal en mineralig maar weinig complex door toedoen van een lichte maar doortastende ammoniaksmaak.

 

 

 

Le Sainte Mère de la Coopérative d’Isigny/Ste Mère à Isigny sur Mer

De okerkleurige pigmenten staan in contrast met het spierwitte van de korst. De kaas ruikt naar wilde paddestoel, koeien en look. De vulling heeft een zeer fijne korrel, is helder ivoorkleurig en smaakt zowel naar peper als zout. Het gebrek aan complexiteit brengt de ammoniaktoets aan de oppervlakte.

 

 

 

 

Deze blinde degustatie toont duidelijk de kwaliteitsverschillen aan tussen de Camemberts uit Normandië. Een te snel affinageproces of het verschil in voedsel voor de koeien zijn belangrijke redenen voor deze variaties. Zonder het thermische aspect te vergeten, een louter economisch-commercieel gegeven dat voor een aanslag zorgt op onze smaakpapillen.

Voor meer “Dat werkt !”, klik hier

Geef een reactie