Diversiteit van Spaanse wijnen: Montsant & Ribera del Duero

06/02/2018 - Rechts, een wijn van Montsant (het grote kleine broertje van Priorat) en links, een wijn van Ribera del Duero. Maar dit is geen wedstrijd, enkel een illustratie van de diversiteit van Spaanse wijnen en de ongelooflijke progressie van dit wijnland.

Joan D’Anguera – Montsant – 2016

In 2012 namen de broers Josep en Joan dit familiebedrijf over van hun vader Josep, pionier van deze herkomstbenaming. Het domein is 25 hectare groot, volledig biodynamisch en bevindt zich in Darmos.
De Joan d’Anguera 2016 verbaast door zijn soepelheid, en we denken eerder in Bourgogne te zitten dan in het hinterland van Tarragona. Maar ook zijn ronde smaak is opvallend. De geur, eerst heel discreet, wordt na eventjes walsen en verluchten opeens heel fruitig (rode aalbessen, kersen, aardbeien). In de smaak krijgen we impressies van zachte specerijen (komijn, kaneel, rozemarijn).
Deze wijn is een blend van ongeveer 2/3 grenache en 1/3 carignan.
www.labuenavida.be

Corimbo – Ribera del Duero 2013

Deze wijn uit Ribera del Duero van domein La Horra (kleine zusje van Roda) is op basis van 100% tinta del país, de lokale variant van tempranillo die bijzonder goed is aangepast aan de grote temperatuurverschillen van de Meseta Norte.
Dit is een zeer goed gemaakte wijn. Heel gestructureerd en uitermate precies. Het hout is merkbaar, maar zeer goed afgewogen. Het onderstreept het fruit en het sappige, eerder dan het te maskeren.
Bovendien is de smaak nog zeer jong, voor een wijn die straks 5 jaar oud is.
Deze wijn heeft alles van een grote klassieke Spaanse wijn, zonder het stoffige.
http://bodegaslahorra.es
www.labuenavida.be

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie