Domaine Berthier

06/03/2018 - Ons proefpanel proefde onlangs het wijngamma van een domein uit Centre-Loire waar IVV reeds in het verleden een aantal wijnen van selecteerde : Vignobles Berthier.

De familie Berthier bezit wijngaarden in Coteaux-du-Giennois (Domaine de Montbenoît van 10,5 ha en Domaine de l’Oselier), maar ook in Sancerre (Domaine des Clairneaux in Saint-Gemme, helemaal in het noorden van de herkomstbenaming). In december 2017 selecteerden we reeds hun rode sancerre en in november hun witte.
Dit wijnhuis stelt ook een pouilly-fumé voor en een champagne, die we aanhaalden in ons laatste artikel over champagne.
Tijdens onze proeverijen springen hun wijnen er telkens uit, en dat in elke herkomstbenaming.
Het bedrijf wordt vandaag gerund door de twee zonen van Jean-Marie, de oprichter: Clément, de oudste, in de kelder ; Florian, de jongste, in de wijngaard.

Opvallend is dat de kwaliteit van hun wijnen telkens uitstekend is, en dat van hun volledige productie. Dat hun wijnen tijdens onze proeverijen keer op keer weerhouden worden is dus geen toeval. Tegelijk konden we ook dieper ingaan op de diverse terroirs binnen Coteaux-du-Giennois, met hun gamma steunend op enkele percelen: Silex, Marne en Caillotte.
Maar laten we Clément Berthier zelf aan het woord: ‘Elk jaar vallen de flagrante verschillen van elk terroir op. Om die terroirs meer in de schijnwerpers te plaatsen, besloten we om met slechts één variabele te werken: de bodem. De vinificatie is precies hetzelfde en we gebruiken eigen gisten (of neutrale, wanneer ze niet voldoende willen werken), opdat de bodem zo goed mogelijk zou uitkomen. Dit type van vinificatie is vrij bindend, met koude vergistingen die al naargelang het wijnjaar trager of minder traag verlopen. Elke cuvée evolueert trouwens op een andere manier : Terre de Silex is eerder een bewaarwijn, terwijl Terre de Marne een wijn is die reeds heel jong, van in het begin, kan gedronken worden. De cuvée Terre de Caillotte heeft op zijn beurt dan weer wat meer tijd nodig om zich te openen.’

Vignobles Berthier

L’Instant Sauvignon, Vin de France 2016

Geen AOP, noch een IGP, maar ook geen bedrog : sauvignon, alleen maar sauvignon. Wijnbouwers hebben het over een ‘wijn voor de vrienden’. Goede vrienden dan, want met zijn explosie van citrusfruit en zijn fraai evenwicht tussen snedig en soepel, is deze wijn bekwaam om zelfs de meest verwende wijnliefhebber/vriend te verleiden. En niet voor even, want we vonden hem ook vrij lang van smaak. Wat nog maar eens bewijst dat de beste garantie meestal de naam van de wijnbouwer is op het etiket.

Coteaux-du-Giennois, zei u?

De AOC Coteaux-du-Giennois bestaat sedert 1998, maar we vinden er sporen van wijnbouw terug die dateren van de 6e eeuw!
Deze wijnstreek van ongeveer 200 ha ligt aan beide zijden van de Loire : van Gien in het noorden tot Briare in het zuiden, in het verlengde van de wijnregio van Pouilly. De wijngaarden liggen dus in twee departementen en twee regio’s : Loiret (regio Centre-Val de Loire) en Nièvre (regio Bourgogne-Franche Comté).

De herkomstbenaming telt 37 producenten, goed voor een productie van ongeveer 7700 hl.
De aanplant van de druivenrassen is vrij eenvoudig : sauvignon voor de witte wijnen, pinot noir en gamay voor de rode. Er mag zowel wit, rood als rosé geproduceerd worden. Voor rood en rosé is de blend van twee druivenrassen verplicht.

Côteaux-du-Giennois Domaine de Montbenoît

Coteaux-du-Giennois 2016

Deze vrij weelderige wijn, maar zeer elegant met zijn uitdagende florale accenten en heel rijp fruit, is een en al verleiding.

Terre de Caillotte 2015

De vrij discrete florale geurimpressies van in het begin ruimen nadien plaats voor rijp fruit, type ingedroogde peer en kweepeer. De smaak schommelt tussen kracht en verfijning – ja, neen, allebei – het geheel afgerond met een vleugje zout en een klein bitter in de finale. Een wijn met persoonlijkheid.

Terre de Marne 2015

Hier geen twijfel, geen versiering, geen poeha, onmiddelijk hebben we te maken met citrusfruit, passievrucht, ananas, en nog meer van dat. En dan die kracht! Wie klaagt er over uitbundigheid en een vetje? Wij niet!

Terre de Silex 2015

Silex mag dan misschien vuursteen zijn, maar hier is de vonk vrij klein en de vlam wat koud. Om maar te zeggen dat deze cuvée de meest strenge van de drie is. Maar misschien is het ook de meest veelbelovende. Knappe zuren, prima structuur.

Domaine de Montbenoît Rosé 2016

Moeten we het over rosé hebben of over ‘gris’ ? Maakt niet uit, als hij maar lekker is. En dat is hij, deze wijn met al het florale van een witte wijn, maar ook met klein rood fruit van pinot, zonder de indrukken van specerijen en gerookt in de smaak te vergeten. Nog verfrissender wordt moeilijk.

L’Inédit 2014

Bis repetita placet. Deze wijn van jaargang 2012 vonden we reeds erg goed, wat destijds onze eerste kennismaking was met dit domein. In 2014 staat hij er opnieuw, met heel verleidelijke aroma’s (kersen, frambozen, zwarte bessen) en een smaak waarin al dit fruit terugkomt, maar dan krokant, het geheel afgewerkt met specerijen en mooie zuren. Een soepele en lichte wijn, maar smakelijk en totaal niet dun.

Pouilly-Fumé Jean-Marie Berthier

Pouilly-Fumé Jean-Marie Berthier Sélection 2016 

De knappe florale aroma’s worden onderstreept door een zeer verleidelijk accent van zeste van mandarijn. De smaak is levendig, smakelijk en goed gefundeerd. Deze wijn is afkomstig van een mergelbodem met stukjes oester uit het kimmeridgien. Misschien een hint om hem bij oesters te serveren?

Het proefpanel bestond uit: Bernard Arnould, Johan De Groef, Hervé Lalau, Philippe Stuyck en Marc Vanhellemont.

http://vincod.com/956DQK83U2/web

www.wijnhuisblommaert.bewww.vaneccelpoel.bewww.huismanendonckx.bewww.lesamisduvinmalle.be  – www.time2wine.bewww.wijnen-moniez.bewww.lavinothequewanze.be

Hervé Lalau

 Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie