Domaine Bonnard : Bugey beweegt !

09/01/2020 - Bugey bevindt zich in het zuidoosten van het departement Ain, in het bergachtige deel dat van het zuidoosten naar het noordoosten gaat. Wijnen met AOC Bugey op het etiket kunnen geproduceerd worden in 68 gemeenten.

Bugey bevindt zich in het zuidoosten van het departement Ain, in het bergachtige deel dat van het zuidoosten naar het noordoosten gaat. Wijnen met AOC Bugey op het etiket kunnen geproduceerd worden in 68 gemeenten.

Bugey wordt vaak geassocieerd met de wijnstreek van de Savoie, ten onrechte. Sommige wijnen van de AOC Bugey krijgen een bijkomstige geografische benaming, zoals Cerdon, Manicle en Montagnieu, die samen voor een grote wijndiversiteit zorgen: parelende wijnen, schuimwijnen, rode wijnen, witte wijnen en roséwijnen.
De AOC Roussette de Bugey is voor de stille wijnen op basis van altesse en kunnen nadien onderverdeeld worden in de AOC Roussette du Bugey Virieu-le-Grand en de AOC Roussette du Bugey Montagnieu.

Maison Bonnard in Seillonnaz

En precies in de regio van Montagnieu vinden we Maison Bonnard, het domein van een van de wijnbouwers die ik onlangs in Brussel ontmoette en waarvan ik u de wijnen graag voorstel.
De wijngeschiedenis van Maison Bonnard gaat terug tot 1988. De twee broers Bonnard, Roland en Frédéric, besloten om een wijndomein op te richten dat startte met 1 hectare wijngaarden en deel uitmaakte van het gemend boerenbedrijf van hun ouders.
Na heel veel werk, rooien en aanplanten, tellen we dertig jaar later ongeveer 16 hectare wijngaarden en staat er een nieuwe generatie paraat : Romain, Anne-Sophie en hun neef Jean-Christophe, alle drie twintigers. Deze jonge generatie is trouwens bijzonder ambitieus. Hun gedrevenheid gaat ongetwijfeld zorgen voor nieuwe vinificatiemethodes en nieuwe wijnen. Rond hun filosofie doen ze overigens niet geheimzinnig: ze willen wijnen maken op basis van één druivenras, waarin het pure van het fruit en het terroir weerspiegeld wordt; wijnen van autochtone druivenrassen, typische druiven van de Voor-Alpen, zoals altesse, mondeuse en binnenkort ook jacquères. Deze jonge wijnbouwers zijn de motor van de nieuwe strategie van dit domein: voor elke generatie is er een tijd.

De geproefde wijnen

De wijnstokken staan aangeplant op de steile flanken van Montagnieu met hellingsgraden van 30 tot 70%. Bodems van kalkpuin voor de mondeuse, diepe kleibodems voor de altesse en bodems van klei en kalk met rolkeien voor de chardonnay en de gamay. Van in 2014 bezitten alle wijnen een biolabel, maar in de praktijk worden veel biodynamische handelingen toegepast. De doses zwavel zijn minimaal, maar noodzakelijk om het pure van de wijnen te garanderen.

Mondeuse 2017 – AOP Mondeuse de Montagnieu

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est mondeuse-1.jpg.Dit is hun enige wijn op basis van mondeuse. Er wordt vertrokken van 5 trossen per wijnstok na een groene oogst, trossen die voor 90% ontsteeld worden. Aan de gisting van ongeveer 20 dagen gaat een koude maceratie vooraf. De opvoeding gaat door in barriques van 3 tot 4 wijnen en duurt ongeveer 10 maanden. 
De geur start met toetsen van rood fruit, zwarte bessen en zachte specerijen. Van in de aanzet proeven we volop fruit, met het frisse van citrusvruchten en aroma’s van kersen, zwarte bessen en specerijen. De smaak navigeert harmonieus tussen de charme en het zachte van het fruit en de lichte tanninestructuur, die tot uiting komt in de finale met een klein bittertje.

Roussette 2017 – AOP Roussette de Montagnieu

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est bonnard-1.jpg.Altesse is een autochtoon druivenras van Bugey waarvan de roze bessen tijdens de rijping in 4 tot 5 dagen tijd ros kleuren, vandaar de naam van de AOP. De trage gisting met eigen gistcellen kan tot 18 maanden duren, om de smeuïgheid van de druiven te bewaren.  
In de smaak vertaalt zich dat in een aangename rondeur, gesteund door het lichtzoete van de glycerol en het rijpe van de druiven. Zowel in de geur als in de smaak bemerken we toetsen van witte bloemen, fruit met wit vruchtvlees en amandelen, waarnaast een minerale frisheid en een klein amandelbitter voor extra pit en vitaliteit zorgen.  

Chardonnay 2018 – AOP Bugey

Deze wijn is goed voor 60 tot 70% van de totale productie van dit domein. De vergisting en de opvoeding vinden plaats in inox tanks om de frisheid en het fruit te bewaren.
De smaak is aangenaam soepel, met aroma’s van witte bloemen en een prettige synthese tussen het ronde van de klei en een minerale verticaliteit.

Préambule 2018 Effervescent Rosé  – Vin de France

Deze parelende rosé wordt gemaakt volgens de ‘méthode ancestrale’ met één vergisting. Hij is op basis van gamay voor de fruitige aroma’s en mondeuse voor de fijne structuur.
Deze wijn is perfect als versnapering, om ontspannen van te genieten. Rood fruit, zuren en een zoet accent versmelten tot een aangename wijn met een framboosrode kleur.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Untitled-Design-37-1024x559-1.png.
Montagnieu Effervescent Brut 2016 – AOP Bugey

80% chardonnay voor het fijne en het levendige, 20% pinot noir voor het ronde en het brede.
De geur is floraal en licht briocheachtig, met fijne belletjes en een frisse en minerale smaak. Een vlotte en tegelijk ook vineuze wijn dankzij de rijping van 3 jaar ‘sur lattes’.  

www.maisonbonnard.fr
http://lechemindesvignes.be  – www.vivelevin.be

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie