Domaine Burckel-Jung

24/08/2018 - Je zit zo met clichés over Riesling en Elzaswijnen. De wijnen van Burckel-Jung verrasten me. Zich openen voor wat  niet-vertrouwd en onbekend  is , vraagt enige arbeid maar die moeite  werd beloond met de ontdekking van rijke wijnen van een gedreven  wijnbouwer.

Het 13,30 ha tellende familiaal domein  Burckel-Jung uit Gertwiller aan de voet van de Mont St-Odile –  de Beneden-Rijn, tussen Straatsburg en Colmar – bestaat al acht generaties en  wordt geleid door Danièle Jung en echtgenoot.  Hun zoon  David – de ‘druïde’ – vervoegde hen in 2005 en is  gepassioneerd door biodynamie en ecotourisme:  duidelijk een gids met een missie.  Het domein is bio-gecertifieerd.  Burckel-Jung heeft – gezien haar  lange traditie van crémants – een breed assortiment van 31 wijnen. Het zijn echter de biodynamische wijnen met minimale tussenkomst van de wijnbouwer ( en  dus ook zonder toegevoegde sulfiet) , die ons positief opvielen. Het zijn cuvées van de hand van David.

Rêve’olution Extra Brut – Crémant d’Alsace
Domaine Burckel-Jung

In hun gamma van zeven crémants trok  deze  grand crus onze bijzondere aandacht. Zij noemen deze  cuvée terecht de realisatie van hun droom uit 1987 om mousserende wijnen te maken. Het is een blend van chardonnay en pinot blanc op een ondergrond van klei en löss. Hij verbleef  36 (!) maanden sur lattes.  Geen ‘goedkope’ crémant dus. Lichtgele kleur met een lichte kleine pareling. Een verleidelijke neus van brioche met appeltjes wat gekonfijte citroen  en kruisbessen met een zweem lindebloesem. Een aangename mondaanzet met smaakdiepte en een lange afdronk eindigend in een parfum van amandellikeur. Een harmonieuze crémant met finesse.

Nature Riesling 2017 – Alsace – Domaine Burckel-Jung

Riesling gecultiveerd op het terroir – met nogal wat silicium –  van de Grand Cru Moenchberg. Licht goudgeel. Een verfijnde exotische neus van citrus met  wat ananas en licht geroosterde amandelschilfers. Een rijke mond van rijp gespannen krokant fruit met een sappige kruidige afdronk. Een dense wijn met een rijke materie die tegelijk heel elegant is. 2017 met zijn beperkte rendementen en veel droogte zit er zeker voor iets tussen.

L’oubliée Pinot Gris 2017 – Alsace – Domaine Burckel-Jung

De stokken staan op een alluviale ondergrond van zand en klei. Anders dan  gewoonlijk wordt verwacht van een Pinot Gris, is deze cuvée  heel droog gevinifieerd en de wijn werd duidelijk gelagerd op de eigen gistdroesem.  Goudgeel met een neus  van viooltjes, rijpe golden met kweepeer en wat anijs. In de mond alweer rijpe appels met wat compote van pompelmoes  en krokante abrikozen. Lange afdronk eindigend in een spannend bittertje.  Een weelderige wijn  met complexiteit die  rechtlijnig gestructureerd is.

https://burckel-jung.com
www.entrepotduvin.bewww.centrebohey.com/vins/cave0

Johan De Groef

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie