Domaine Charles Joguet opnieuw aan de top

24/02/2020 - 63 jaar nadat het domein werd opgericht door Charles Joguet, en waar alleen de oudere wijnliefhebbers zich de wijnen van kunnen herinneren, kunnen we stellen dat de huidige eigenaars de moeilijke tijden van zo’n twintig jaar geleden helemaal overwonnen hebben. Sedert 2015 vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en baande het domein zich een weg naar de top van Chinon.

De 35 ha wijnstokken zorgen ervoor dat er een tiental totaal verschillende stijlen van wijn gemaakt worden, wijnen die elk jaar anders zijn in functie van de verschillende terroirs, de leeftijden van de wijnstokken, de ligging van de percelen, de manier van wijnmaken en de opvoeding.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est header-domaine-charles-joguet_2-1.png.

Naast de twee tot drie lekkere en vooral vlot drinkbare wijnen, worden er enkele grote terroirwijnen voorgesteld.

Les Charmes 2017 

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est charles-joguet-charmes-2009-G.png.Deze wijn is het resultaat van een selectie op het perceel met daarop wijnstokken van 35 jaar oud en een bodem van klei en kalk. Het is een wijn met een recht profiel, een zilte frisheid, veel vers rood fruit, puur en met fijne en sappige tannines. Een mooie wijn die nog een tijdje kan bewaard worden.

Varennes du Grand Clos 2017

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est charles-joguet-varennes-grand-clos-2010-G.png.Aan de voet van het kiezelachtige terras, dat deels gevormd werd door de erosie van de kalkachtige helling, vinden we dit bijzondere terroir van klei-zandsteen en kalk-zandsteen op de linkeroever van de Vienne in Sazilly. Deze wijngaard van 4,5 ha werd aangeplant tussen 1962 en 1976. Intens fruit, fijne tannines en een slank profiel maken er een grote terroirwijn van.

Clos de la Dioterie 2017

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est charles-joguet-clos-dioterie-2010-G.png.Deze clos ligt net naast de kelder en kijkt uit over Les Varennes du Grand Clos. Afkomstig van wijnstokken van 70 tot 80 jaar oud, is deze wijn een ongelooflijke expressie van zijn zeer kalkachtig terroir vermengd met klei en gericht naar het noordoosten. Het is een wijn met veel bite, intens minerale frisheid en diepgang. Deze wijngaard wordt elk jaar als laatste geoogst en zorgt voor een wijn die steeds enkele jaren nodig heeft om zich volledig te ontplooien.

Clos du Chêne Vert 2017

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est charles-joguet-clos-chene-vert-2009-G.png.Deze wijn komt van een wijngaard die naar het zuidwesten is gericht, met een steile helling en en terroir van klei en kalkachtige zandsteen, geel van kleur en vrij ondiep, waardoor deze wijn gemakkelijker meer rijp fruit weergeeft, breder van smaak is, maar ook diepgang en elegantie bezit, gekoppeld aan een groot bewaarpotentieel. Deze clos is een van de meest mytische plaatsen van Chinon, gelegen in de stad zelf, op de rechteroever van de Vienne.

Clos de la Plante Martin 2018

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est charles-joguet-clos-plante-martin-2009-G2.png.Deze wijn is afkomstig van een prachtige helling op de linkeroever van de Vienne, gelegen aan de rand van de AOC Chinon, met een witte bodem van klei en kalk die uiterst geschikt is voor chenin blanc. Een ragfijne witte wijn is het, oprecht en verticaal in de aanzet. In de geur detecteren we gerookte tonen zie zowel afkomstig zijn van de rijpheid van de druiven als de opvoeding in demi-muids. Deze vaten zorgen ook voor een vetje naar het midden toe, gevolgd door een goede persistentie met frisse citrustonen en minerale indrukken.

www.charlesjoguet.com
www.lesventsdanges.be

Bernard Arnould

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est dpxehkp7m4qw4uqckhzh.jpg.

Geef een reactie