Domaine Chatzivaritis, te ontdekken in Luik

28/01/2019 - Domaine Chatzivaritis ligt in de wijnstreek van Goumenissa, een van de minder bekende Griekse herkomstgebieden in het noorden van Macedonië, op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Thessaloniki.

De wijngaarden liggen er op de westelijke flanken van de Mount Paiko, nabij de kleine stad Goumenissa, en staan voornamelijk aangeplant met xynomavro en negoska. Binnen de herkomstbenaming worden er rode wijnen gemaakt op basis van blends van deze twee druivenrassen.

Onlangs proefde ik de wijnen van dit domein, samen met eigenaar Evangelos Chatzivarytis en dochter Chloi toen ze in België waren.
Chloi, die in Frankrijk œnologie studeerde, mag dan sedert jaargang 2017 de wijnen maken, het domein bestaat al veel langer, aangezien de eerste druivenstokken in 1994 werden aangeplant. Maar de echte start van het domein gaat terug naar het begin van de jaren 80 toen Evangelos en Olga, zijn echtgenote, elk jaar met hun vrienden in Goumenissa afspraken om er de wijn van het jongste wijnjaar te bottelen. Tijdens deze gezellige wijnbijeenkomsten werd er eindeloos gediscussieerd, het begin van hun wijnavontuur.
De uitbreiding van hun wijngaarden verliep heel geleidelijk, in de streek van Filyria met bodems van klei met een gemiddeld zanderige textuur. Vandaag bezitten ze 12 hectare wijngaarden die biologisch worden verbouwd. De Griekse druivenrassen xinomavro en negoska, beide blauwe variëteiten, vormen de ruggengraat, terwijl assyrtiko, roditis, sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon op veel kleinere schaal staan aangeplant. De kelder die voor het eerst in gebruik werd genomen in 2007, staat in Filyria. Er worden meerdere cuvées gemaakt.


Mijn favoriete wijnen zijn die van de nieuwe lijn binnen het gamma, drie cuvées van 2017 : Lito, Aplo en Aperito. Elegante wijnen met smakelijk fruit en een goed evenwicht zijn het. U kunt ze zelf ontdekken in Luik, bij Oenogea, waarnaast u ook de andere wijnen van dit domein kunt proeven, zoals twee wijnen op basis van assyrtiko die totaal verschillend zijn dan deze die op het eiland Santorini gemaakt worden.

http://chatzivaritis.gr
www.oenogea.be

Bernard Arnould

Geef een reactie