Domaine de Nizas, het nieuwe domein van François Lurton

16/09/2019 - Nizas staat synoniem voor een terroir met diepe bodems en diepgewortelde druivenrassen, zoals carignan van 70 jaar oud. De wijngaarden strekken zich uit over 40 hectare en worden sterk beïnvloed door de wind, waarvan de tramontane niet altijd de meest hevige is.

Het domein ligt vlak bij Pézenas in het gehucht Sallèles, op de weg van Caux naar Nizas, en staat vandaag onder leiding van François Lurton. Het potentieel van de omgeving, de basaltachtige en kalkachtige terreinen of wijngaarden met rolkeien en onderlagen uit het villafranchien, die voor een goede drainage zorgen maar ook voldoende water bijhouden, de geografische verschillen en de algemene rijkdom van de terroirs zijn daar wellicht niet vreemd aan.

Dit zijn enkele wijnen van het eerste wijnjaar, waaruit blijkt dat de intuïtie van deze man uit Bordeaux juist was. 

Sauvignon Blanc Viognier 2018 – Pays d’Oc – Mazet de Sallèles

Fonkelend lichtgeel, ruikend naar citrusschil gekruid met witte peper en tijm met een accent van rozen en brem. Licht van smaak, met aangename impressies van kleine witte en gele vruchten, waarvan het friszure van in het begin heel verfrissend overkomt. Het bittere van de citruszeste zorgt voor extra pit.
Assemblage van 70% sauvignon en 30% viognier van 15 jaar oud, aangeplant op een kalkbodem met een ondergrond van klei. Natuurlijke klaring van de most door de koude. Gisting aan een lage temperatuur met geselecteerde gisten. Opvoeding van 3 maanden in contact met de fijne lies in tanks met wekelijkse bâtonnages. 

Syrah Cabernet 2018 – Pays d’Oc – Mazet de Sallèles

Intens granaatrood met een geur die aan bosvruchten doet denken, bramen en frambozen gekruid met salie en rozemarijn. De smaak komt goed overeen met zijn ietwat obscuur karakter, inclusief een stevige tanninestructuur voor zij die houden van zeer temperamentvolle wijnen. Deze wijn proeven is als een harde wereld ontdekken waarin we even moeten doorbijten om beloond te worden. Maar vervolgens krijgen we een massa fruit over ons heen, onderstreept door het bittere van de pitten en een korrel zout die het sappige van deze rode wijn breder maken. Een wijn die aanvankelijk een beetje dwarsligt, maar eigenlijk heel aantrekkelijk is.
Assemblage van 80% syrah en 20% cabernet sauvignon van 15 jaar oud, aangeplant op klei- en kalkbodems uit het kimmeridgien. De oogst krijgt een schilinweking van 25 dagen. Gisting in tanks met regelmatig overpompen en omroeren gedurende 2 maanden.

Pézenas 2018 – LanguedocDomaine de Nizas

Paars violet met van bij de start een zonnig karakter boordevol rijp fruit, krachtige specerijen, warme stenen in de zon en bedwelmende impressies van garrigue. We hebben bijna schrik om hem te proeven. Maar de smaak is fris, met het minerale dat in zijn voordeel speelt, een spanning die de zwarte bessen en de aardbeien frisser maken en de wijn doet opfleuren. Het intense sap dat over een korrelige tanninestructuur loopt, wordt tegelijk fijner door de indruk van viooltjes. Weliswaar een corpulente wijn, maar zeer aantrekkelijk.
Assemblage van 60% syrah, 20% grenache en 20% mourvèdre van 30 jaar oud die aangeplant staan op bodems van klei, basalt en kalk uit het kimmeridgien. De gisting start aan 22 °C. Dagelijks overpompen en een co-fermentatie in “millefeuille”, oftewel met afwisselend lagen ontsteelde druiven en volledige druiventrossen van verschillende druivenrassen, een techniek die voor meer complexiteit zorgt.

Domaine de Nizas 2018 – Languedoc

Intens goudgroen met een duidelijke geur van rijpe gele perziken en abrikozen, meloenen en pompoenen met lavendel en mimosa. De smaak zit ergens tussen fris en rond, van rijpe vruchten met een friszure smaak. Dit smakelijke fruit wordt gedragen door een aangenaam bitter van de schil van bittere sinaasappel met een vleugje bergamot.
Assemblage van 60% roussanne, 30% vermentino en 10% viognier van 30 jaar oud, aangeplant op bodems rijk aan basalt en kalk. Er wordt ‘s nachts geoogst en het sap wordt aan 8 °C in tanks gedaan voor minstens 5 dagen, nog voor de débourbage en de gisting van start gaat. De roussanne wordt vergist in nieuwe vaten, de rolle en de viognier in inox tanks. Opvoeding in contact met de fijne lies met bâtonnages. 

Le Clos 2018 – Languedoc – Domaine de Nizas

Paars granaatrood met impressies van geplette zwarte en blauwe bessen waaruit florale indrukken van irissen en lelies ontsnappen, waardoor alles nog intenser wordt. In de smaak proeven we een peperig sap dat de zachte tanninestructuur gemakkelijk achter zich laat. Een hint van citruszeste zorgt voor een mooi bitter en doet de smaak van de bessen beter uitkomen. Vervolgens komen er specerijen vrij, zwarte peper, komijn, zoethout en kardemom die het fruitige en het friszure tot in de finale begeleiden. Een speelse wijn met een meegaand karakter.
Syrah van een basaltrijke bodem, aangevuld met grenache en mourvèdre van 15 jaar oud. Koude pre-fermentaire maceratie voor de syrah en de mourvèdre. Opvoeding van 12 maanden in barriques.

« Nooit op zijn lauweren rusten, steeds innoveren », dat is de filosofie van het team. De wijnen van deze eerste jaargang zijn alvast prima en ook de toekomst ziet er veelbelovend uit.

www.domaine-de-nizas.com
www.dewitwines.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie