Domaine Jean-Luc Mader, parel in Hunawihr

O10/02/2020 - Op de bekende Route des Vins d’Alsace, rijdend van Colmar naar Ribeauvillé, ligt een beetje verder naar rechts de heuvel van Zellenberg die uitzicht biedt over een natuurpark met ooievaars en het dorpje Hunawihr.
Het is meteen een van de mooiste wijnlandschappen van de Elzas: op de voorgrond een oceaan van golvende wijngaarden, helemaal achteraan het massief van de Vogezen, een staalblauwe lucht, en in de verte de grands crus van Ribeauvillé en het kasteel.

Onderaan de helling slaan we linksaf en komen we in Hunawihr terecht. Het dorp is een aaneenschakeling van typische huizen van de Elzas, gebouwd langsheen de beide straten die van de splitsing van het dorp richting de heuvel gaan en waarop bovenaan de dorpskerk staat, te midden van ontelbare wijnpercelen.

Het is daar dat Jean-Luc en Anne Mader in 1981 besloten om een wijndomein over te nemen met 7 hectare wijngaarden, een domein dat een generatie lang had stilgelegen. In 2005 sloot hun zoon Jérôme zich bij het bedrijf aan, nadat hij eerst studies oenologie volgde en ervaring opdeed in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Australië. Sedertdien breidde het aantal wijngaarden uit tot 11 hectare. Naast de 0,8 hectare op de grand cru Rosacker en de 0,5 hectare op de grand cru Schlossberg is het familiedomein zeer verbrokkeld en strekt het zich uit over vier gemeenten: Hunawihr natuurlijk, maar ook Ribeauvillé, Riquewihr en Kientzheim.

Biologisch werken

De bodems van kalk, mergel-kalk en zandsteen komen tot goed uiting door de diverse druivenrassen en zorgen vaak voor karaktervolle bewaarwijnen. Ervan overtuigd dat een wijn in de wijngaard wordt gemaakt en op een bepaald terroir ontstaat, schakelden Jean-Luc en Jérôme in 2007 over naar een biologische manier van werken. Er wordt dus geen enkel chemisch product gebruikt. Het behandelen van ziektes in de wijngaard wordt gedaan met natuurlijke producten (zwavel en Bordelese pap) en homeopathische oplossingen. Het gras en het onkruid tussen de wijnranken wordt in toom gehouden door handmatig maaien en ploegen. De oogst is bijna als vanzelfsprekend manueel en de druiven worden met volledige trossen geperst, niet gekneusd, in een pneumatische pers. De gistingen in de inox tanks starten op aan lage temperaturen en gaan soms door tot in de maand maart. Vervolgens krijgen de wijnen een opvoeding in contact met de fijne of volledige droesem, tot wanneer de eerste filteringen plaatsvinden die meestal in april doorgaan. Behalve de Pinot Noir Cuvée Théophile die ongefilterd wordt gebotteld, worden de wijnen op het einde van de winter gefilterd ‘sur terre’ en net voor de botteling ‘sur plaques’. 

Pure wijnen

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est PINOT-BLANC.jpg.Pinot Blanc 2018
Assemblage van pinot blanc en auxerrois op een bodem van zandsteen en mergel: heel fris en rechtlijnig voor een pinot.

Riesling 2017
Het prototype van een riesling : elegant, fris, ziltig en boordevol energie. Het is een blend van zes verschillende percelen in Hunawihr, gelegen op diverse hoogtes, met bodems van kalk en mergel.

Riesling Hagenau 2017 : Het is het eerste perceel dat geoogst werd en vroeger rijp was dan de grand cru Osterberg in Ribeauvillé. De warmte van overdag wordt er ‘s nachts bijgehouden en de bodem van mergel en kalk is zeer diep, waardoor de wijn meer body bezit en ook krachtiger is, terwijl hij ook mooi mineraal en fris is.

Riesling Muhlforst 2018 :
De wijnstokken staan hoog op de zuidelijke flank van deze heuvel aangeplant, op een diepe bodem van mergel en kalk. Deze wijn schetst de synthese tussen citrusfrisheid en een vrij breed profiel. De lange opvoeding in contact met de droesem verstoort op dit moment de minerale kant, die met de tijd ongetwijfeld duidelijker zal worden.

Riesling Grand Cru Rosacker 2018 :
Dit terroir omschrijft Jérôme als ‘de essentie van een wijngaard’. De kalksteen met schelpjes zorgt voor frisheid, de klei voor meer verbinding en body. De wijn bezit een schitterende geur van gerookte minerale impressies, heel karaktervol en precies. De smaakaanzet draagt de stempel van een droog en warm wijnjaar, door het vlezige van het fruit en het vrij stevig volume. Al snel wordt daar een zilte mineraliteit van de kalk aan toegevoegd die voor meer elan en verticaliteit zorgt in deze volle en persistente wijn. De diepgang en de afdronk zijn garanties voor een positieve evolutie met de jaren.

Pinot Gris 2017 : 
De druivelaars die aangeplant staan op een diepe bodem van klei en mergel zorgen hier voor een wijn die droog smaakt, ondanks zijn 7 gram restsuiker. Niettemin zorgen deze restsuikers ook voor een voller mondgevoel die rondom een uitstekende minerale frisheid zitten en dat versterkt wordt door een fijn bitter.

Pinot Gris Schlossberg 2018 :
De aanzet mag dan gekenmerkt worden door het warme wijnjaar dat eraan voorafging en de opvoeding in barriques, toch ontwikkelt de wijn zich richting een uitgepuurde vorm van dit druivenras op een bodem van graniet. In het midden krijgen we te maken met een frisheid die afkomstig is van de minerale bitters.

Gewürztraminer Rosacker 2016 :
Met schroefdop, deze wijn. De charme van dit druivenras wordt met veel elegantie gebracht, gekoppeld aan de frisheid van het wijnjaar. Een wijn die tegelijk zijdezacht en fris is, ondanks de 48 gram restsuiker dat wordt opgefrist door een indruk van sap van mango. Deze enorm karaktervolle wijn is afkomstig van een micro lieu-dit, te midden van de Rosacker, waar de druiven gemakkelijk ‘botrytiseren’. Exact dezelfde wijn die met een kurk afgesloten werd, smaakt meer honingachtig in de aanzet en is nog breder en zachter van smaak, waarna de zuren voor spanning zorgen tot in de finale.

Pinot Noir Muhlforst 2018 :
Een geur van rode kersen, een goed opgebouwde smaak met een elegante tanninestructuur en een krijtachtige en minerale frisheid voor deze wijn die voor 100% werd opgevoed in barriques, waarvan 20% nieuwe. Een klein bitter verfrist de finale van deze wijn uit dit warme wijnjaar.

www.vins-mader.com
www.lesventsdanges.be

Bernard Arnould

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie