Faugères Les Serrals & Pinot Gris van Muré

05/07/2017 - Een ontdekking uit Faugères en een bevestiging uit de Elzas met pinot gris : twee perfecte zomerwijnen!

Sur le Zinc ! 2016 Faugères Domaine Les Serrals

Een krokante rode wijn, een faugères boordevol fruit, heel verleidelijk. In minder dan twee slokjes zijn we fan. Maar alvorens we opnieuw proeven, concentreren we ons even op de geur van heerlijke bessen, accenten van garrigue met daarbovenop brem, aardbeiboomvruchten en muskaatnoot. Vervolgens ruiken we specerijen, peper, korianderzaadjes, zoethout, allemaal geuren die deze plezierige wijn ook van een zekere complexiteit voorzien. We worden ongeduldiger met de seconde, nemen er opnieuw een slok van en proeven vlezige rode aalbessen, aardbeien en zwarte bessen, heel vers allemaal en super vlot. Tannine? Dat bezit hij ook, wat voor een heel aangenaam gevoel op de tong zorgt. Kwestie van deze smakelijke structuur extra reliëf te geven.
Deze wijn is een blend van 60% syrah waarvan de druiven in hun geheel vergist worden, aangevuld met 40% carignan met een korte inkuipingstijd. De opvoeding vindt plaats in tanks in contact met de lies.
De 5 ha wijngaarden van dit domein worden biologisch verbouwd en bevinden zich op enkele schistachtige heuvels rondom Faugères. Dit veelbelovend domein wordt met hulp van Frédéric Almazor sedert januari 2016 gerund door Chloé Barthet, een heuse ontdekking.
www.serrals.com

Pinot Gris 2014 Clos Saint Landelin – Domaine Muré

Wijnen op basis van pinot gris zijn niet altijd even evenwichtig. Maar dat is buiten deze wijn gerekend, een succes zonder weerga.
De kleur is bijna ontroerend mooi, fonkelend lichtgeel met een groene schijn. En dan die geur met z’n discrete accenten van gekonfijte sukade, mirabellen en alsem, heerlijk! In de smaak vallen we als een blok voor de charme van dit ragfijn kantwerk ingekleurd met ijzerkruid, citrusvruchten en rozen. Wat later gaan we helemaal overstag voor het rijpe fruit met z’n discrete toets van honing. Helemaal op het einde herkennen we nog een puntje zoethout, een klein bitter dat het sappige van alle aroma’s accentueert. Maar wat nóg prettiger is, is de onwaarschijnlijke frisheid van deze pinot gris. Totaal niet zwaar, niet zoet, maar een aaneenschakeling van de meest geraffineerde aroma’s, ondersteund door een minerale basis die het fraai evenwicht van deze wijn extra versterkt.
De wijnstokken voor deze pinot gris zijn gemiddeld 45 jaar oud en staan aangeplant te midden van de Clos Saint Landelin, een monopole van de familie Muré die zich uitstrekt over een oppervlakte van 12 ha. De helling is zeer steil en kijkt uit naar het zuiden, met een bodem van kalkachtige zandsteen uit het Bajocien en kalkachtig conglomeraat uit het Oligoceen. De wijn wordt opgevoed in contact met de lies.
www.mure.com
https://vinspirard.behttp://geluksdruif.nl/www.vinmunnen.nlwww.ruli-vins.comwww.vineasvini.ch

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie