Domaine Perzinsky  –  schattenjacht op Porquerolles

19/05/2017 - Het Domaine Perzinsky is eigendom van de gebroeders Cyrille en Alexis Perzinsky met Russisch aristocratische roots.
Hun familie ontvluchtte Rusland ten tijde van de bolsjewistische revolutie.
Zij zelf volgden wijnbouwstudies in Beaune en liepen o.a. stage in de Rhônevallei en Bandol: het koninkrijk van de mourvèdre.

Het leek wel een gekke droom om hier op dit magische eiland  wijngaarden te cultiveren die,  bedoeld om bosbranden te voorkomen/blussen –  finaal ook uitstekende dorstlessers  bleken op te brengen. De uitzonderlijke ondergrond  van metamorfe schiste – in het verlengde van het Massif des Maures waarbij de hogere waterspiegel in de Middellandse zee na de laatste ijstijd deze archipel vormde – en de mariene ligging laten deze wijngaarden baden in een bijzonder terroir. De autochtone Provençaalse druiven als de Rolle en de Mourvèdre die zo graag met de voeten in het water en het hoofd onder de zon staat, komen hier uiterst elegant en veel finesse tot uiting.

Porquerolles

Porquerolles is het grootste en meest westelijke eiland van de Zuid-Franse Archipel des Iles de l’Or, in de golf van Hyères. Het telt drie wijndomeinen: Domaine de la Courtade, Domaine de l’Île en het jongst – zo’n dertig jaar terug – bij gekomen Domaine Perzinsky.

Deze drie wijndomeinen (91 ha in totaal) zijn partners van het Parc National de Port Cros – nu ondergebracht in Conservatoire Botanique National –  in het beheren van het uitzonderlijke biodiverse landschap en het bestrijden van het dagelijks gevaar op bosbranden.

De percelen in wit van Rolle en nog wat resterende Sémillon en in rood en rosé de aanplant van Mourvèdre , Grenache, Syrah, Cinsault en Cabernet Sauvignon genieten volop van 300dagen zon /jaar, een frisse zeebries, voldoende water in de ondergrond , ochtenddauw en verfrissende temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Kortom we mogen traaggerijpt fruit, fraîcheur en beheerste alcoholpercentages  (12% voor wit en rosé, 13% voor rood) verwachten :  zuid en noord in een geslaagd huwelijk of “ vrouwelijke wijnen met terroirkarakter”

De gebroeders Perzinsky worden in hun bio-exploitatie van 17 ha wijngaard zeer deskundig en al even gepassioneerd bijgestaan door hun zwager, de van oorsprong Elzasser Richard Auther , die zijn oenologische sporen gedurende  25 jaar had verdiend op het Domaine de la Courtade dat hij in 2012 moest verlaten. Maar Porquerolles blijft zijn grote liefde en het Domaine Perzinsky krijgt nu al zijn aandacht. Vandaag staat het domein garant voor een productie van 60 000 flessen en wij waren blij dat we  deze  tricolore ‘ moesten’ degusteren: Van werkplezier gesproken !

Blanc 2016, Côtes de Provence, Domaine Perzinsky

De 2016 is een 100 % Rolle ( Vermentino), een cépage dat op dit terroir prachtige resultaten geeft. Met de hand geplukt, ontsteeld en zéér zorgvuldig gesorteerd , ondergaan de druiven een pelweking van 24 uur en worden de ochtend daarop geperst. De fermentatie geschiedt volledig op cuves en na een twintig dagen afzonderlijke bâttonage of doorroeren van de droesem, wordt die opnieuw geïntegreerd in de wijn. Tijdens het verblijf op cuves wordt de droesem nog regelmatig opgeroerd. Een witgouden kleur met een witgroenig boordje. Zeer aromatische neus van witte bloemen, perziken met een zeste van limoen en geurige kamillebloempjes en een toets amandel.  De mond als een rond kommetje – dankzij het regelmatig oproeren van de droesem –  vol rijp citrusfruit, kruisbessen en roze pompelmoes , overgoten met veel fraîcheur en een snuifje ziltigheid die de expressieve sappigheid strak en delicaat accentueert in een lang golvende finale. Een witte sensuele schoonheid voor bij wat de zee ons schenkt. Een zeemeermin die lang verleidelijk zal blijven.

Rosé 2016, Côtes de Provence, Domaine Perzinsky

Een assemblage van 35% mourvèdre, 30% grenache, 10% syrah en 25% cinsault die machinaal worden geplukt en na persing individueel fermenteren in cuves en dezelfde behandeling ondergaan als hun witte wijn. Het doorroeren van de droesem geeft duidelijk meer corps. Zalmroze kleur en een fruitige neus van aardbeien en rode besjes. Een frisfruitige mond vol bloedrode bessen met snippers sinaasappelschil en krokante nectarines. Vlezig en tegelijk gracieus glanzend en fris gestructureerd. Evenwichtig met diepgang en een lange finale eindigend met een smakelijk bittertje. Schitterend als aperitief bij tapas maar ook als begeleider van een zomerse salade of bij krokant gebakken kip met dragonsaus.

Rouge 2014, Côtes de Provence, Domaine Perzinsky

Een assemblage van 55% mourvèdre aangevuld met 30% syrah en 15% cabernet sauvignon. Ontsteeld macereren de druiven zo’n 15 dagen en wordt er alle 2 dagen geremonteerd. Nadien gaat de wijn op houten foeders van 60hl. Granaatrood. In de neus veel rijp zwart fruit en kruidigheid: garrigue, tijm en een puntje kruidnagel met wat peperspikkels. In de mond krijgen we een lichtvoetige fruitigheid van zwarte kersen, cassisbessen en lichte ledertoetsen. Zacht gepolijste tannines die elegant en met heel veel fraîcheur omweven en doorrijgt met subtiele mineraliteit verschaffen deze zuiderse schone een elegante structuur en  evenwicht  met een sappig en lange finale. Weelderig rood in een verfrissend blauwe ambiance. Bourgondisch verfijnd en zwierig quasi pinot-noir getypeerd.

“Schatteneiland”

Het Domaine Prezinsky ijvert – met Richard Auther als informele wijnambassadeur van Porquerolles – voor een erkenning als een beschermde herkomstbenaming : AOC Porquerolles. Deze zomer lanceren zij bovendien twee nieuwe cuvées, bewaarwijnen met geselecteerde druiven van de beste percelen die tijdens de vinificatie iets méér extractie hebben gekregen. We kijken dus uit naar hun Grand Blanc 2016 en de Grand Rouge 2016.

Johan De Groef

http://perzinsky.com

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie